söndag 25 januari 2009

John Grogan - Marley och jag

Nu är den här! Boken om Marley, världens mest neurotiska och älskvärda hund, boken som har hyllats av både läsare och kritiker, legat 50 veckor på den amerikanska försäljningslistans förstaplats och sålt i otroliga 2,5 miljoner exemplar.

Jenny och John skulle just börja sin gemensamma tillvaro. De var unga och kära, de hade ett litet hus och inte ett bekymmer i världen. Så bestämde de sig för att öva sina föräldratalanger på en hund.In i deras hem kom Marley, en gyllengul labradorvalp som snabbt växte till en bredbröstad fyrtiofemkilos ångvält. I dundrande fart tog han sig fram genom livet, han sprang genom dörrar, hälsade alla gäster med en dreglig puss och tuggade i sig alltifrån pennor till ett använt graviditetstest. Men lika vilt som han betedde sig, lika obegränsad var hans tillgivenhet. Och för familjen Grogan blev han en ovärderlig gåva.

Marley och jag är en berättelse om villkorslös kärlek och lojalitet, om hur en hund kan lära oss vad som verkligen betyder något. Det är en bok för alla som älskar djur, för alla som har ett stort hjärta. Hämtat ur Bokus

Första halvan av boken var jätterolig och har man haft en Labrador, ja då känner man igen sig. Andra halvan började faktiskt Marley bli en någorlunda mysig hund och de sista sidorna, ja då rann tårarna ner för kinderna.
Men oj vilken bra bok, läs den NU och sedan kan ni se filmen med den snygge Owen Wilson i huvudrollen.
BETYG 5
Originaltitel:Marley & Me
Författare John Grogan
Recensionsdatum:2007-08-22
ISBN:9789137129709
Genre:Memoarer och biografier
Översättare:Marianne Mattsson
Utgivningsår:2007
Mediakontakt:Bonnierförlagen Press
Antal sidor:320

Omslagsformgivare:Lilian Bäckman

Liza Marklund - Den röda vargen

En svart vinternatt mördas en journalist i Luleå. Annika Bengtzon finner en koppling mellan mordet och ett attentat mot flygbasen F21 i slutet av sextiotalet.
Hemligheterna är många och livsfarliga. Annika dras in i en spiral av våld och terrorism som leder ända upp i regeringskansliet.
Mot chefredaktörens uttryckliga order vägrar hon att släppa historien. Hennes situation blir allt mer ohållbar, både hemma och på redaktionen. Ingen tror henne, hennes privatliv rämnar. För att överleva som människa, kvinna och journalist måste Annika utmana både det politiska och mediala etablissemanget, sin chef och sin moral.
Till slut återstår bara en kamp.
Den mot mördaren. Hämtat från Bokus

Den var spännande och underbart uppläst av Katarina Ewerlöf. Man får ju även följa deras
relation och kämpande att få vardagen att gå ihop med att hämta på dagis och dylikt.Gissa vem jag blev arg på i denna bok? BETYG 3
Mp3-bok (nedladdningsbar ljudbok)
Filformat: Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (269.4 MB)
Språk: Svenska
Inläsare: Katarina Ewerlöf
Utg.datum: 2005-01-03
Förlag: Piratförlaget

ISBN: 9789164230225

måndag 19 januari 2009

Carin Gerhardsen - Pepparkakshuset

En måndag i november, klockan är fyra, det mörknar och blöt snö faller över Stockholm. Mannen sätter sig tillrätta på tunnelbanan. Han undrar om det syns utanpå att han är lycklig. Om det stör? Tåget bromsar in och han kliver av. För upptagen med sina tankar för att se att en dyster figur följer efter honom.

På kort tid inträffar flera bestialiska mord i Mellansverige. När kriminalkommissarie Conny Sjöberg vid Hammarbypolisen börjar ana att de hör ihop blir han iskall inombords. Det finns en människa därute vars drivkrafter är mycket personliga och som inte kommer att backa undan för något.

Hämtat från Bokus
Denna bok var lite otäck, ganska hemska mord, men skildringar av personerna och Stockholmmiljön var jättebra.Tänk va utanförskap kan ställa till det. Rachael Molin var en bra uppläsare.Jag ser framemot de andra böckerna..BETYG 4
Mp3-bok (nedladdningsbar ljudbok)
Filformat: Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (189.6 MB)
Språk: Svenska
Inläsare: Rachel Mohlin
Utg.datum: 2008-01-01
Förlag: Ordfront Ljud
ISBN: 9789185771318

torsdag 15 januari 2009

Karin Fossum - Den som fruktar vargen

En dag hittas den gamla Haldis Horn brutalt mördad på trappan till sin gård långt inne i skogen. Den som finner henne är en tolvårig barnhemspojke, och han kan också berätta att han sett Errki Johrma i närheten. Errki, bygdens svartklädda, långhåriga psykfall.
Kommissarie Konrad Sejer börjar arbeta med fallet, men redan nästa dag får han ett nytt brott att ta tag i. En bank har blivit rånad och videokameran avslöjar att rånaren har tagit en gisslan Errki Johrma! En mardrömslik jakt på rånaren och den misstänkte mördaren tar sin början.
Den som fruktar vargen är en tät och intensivt spännande berättelse, om möjligt ännu bättre än hennes två tidigare böcker. Både Evas öga och Se dig inte om! har blivit flerfaldigt belönade. Hämtat från Bokus

Jag tycker personpoträtten var annorlunda och ändå tänkvärda. Spännade och intressant lyssning. Torsten Wahlund läser också helt suveränt.
BETYG 4

Mp3-bok (nedladdningsbar ljudbok)
Filformat: Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (181.9 MB)
Språk: Svenska
Inläsare: Torsten Wahlund
Utg.datum: 2014-07-01
Förlag: Bonnier Audio
Översättare: Helena Örnkloo, Ulf Örnkloo

ISBN: 9789173488983

Inger Jakalas - Borde vetat bättre

Ett nyfött barn kidnappas på Östra sjukhuset i Göteborg. Mamman, Helena Hansson, har precis flytt från barnets far, som misshandlat henne.

Är det en tillfällighet att just hennes barn försvinner? Eller är det som Helena tror, att kidnappningen är en makaber hämnd iscensatt av pappan?
Kriminalinspektör Margareta Nordin kopplas in på fallet. Hon är böjd att instämma i Helenas åsikt. Men har de rätt? Hur har han i så fall gått till väga? Och vad har hänt med barnet? Hämtat från Bokus.

Nästan halva boken handlade om mamma Helenas problem med sin pojkvän och hur han misshandlade henne. Jag tyckte det var intressant läsning och sen vände boken och blev lite mer spännande.Lättläst bok men saknade den där knorren. BETYG 3
Pocket
Språk: Svenska
Antal sidor: 268
Utg.datum: 2002-03-01
Upplaga: Ny utg.
Förlag: Tre böcker förlag AB
Dimensioner: 178 x 110 x 15 mm
Vikt: 150 g
SAB: Hc.01
ISBN: 9789170294747

Maria Eriksson och Kerstin Weigl - Mias systrar

Mia Eriksson - från Gömda, Asyl och Mias hemlighet - berättar här tillsammans med Kerstin Weigl om tre vanliga svenska kvinnors liv på flykt undan våldsamma män.

Veronika lever med misshandel och hot från sin förre pojkvän, men det är han som av tingsrätten ges vårdnaden om deras gemensamma son. När hon får pojken tillbaka blir konflikten livsfarlig.

Leila flyr den svenska småstaden samma dag hon ska gifta sig. 17 år gammal börjar hon sitt ensamma liv, utan familj och vänner.

Anette lämnar Sverige för USA i hopp om att kunna skapa ett nytt liv för sig och dottern. Men för att få stanna i landet måste hon ingå ett riskabelt skenäktenskap. Hämtat från Bokus.

Jag tyckte inte om uppbyggnaden av boken, först läser man om Veronika, sen Leila och sedan om Anette och så hoppar det i boken. För min del hade det varit bättre man läst klart om Veronika och sedan läst om de andra. Jag tycker man förlorar lite fokus och så glömmer man lite. Annars var det en bra bok, ändå inte i klass med Asyl och Gömda.

BETYG 2
Inbunden
Språk: Svenska
Antal sidor: 401
Utg.datum: 2007-08-01
Upplaga: 1
Förlag: Ordupplaget
Dimensioner: 216 x 144 x 32 mm
Vikt: 500 g
SAB: Hc
ISBN: 9789185785032

måndag 12 januari 2009

Fannie Flagg - En röd liten fågel i juletid

Det är november och snöstorm i Chicago när den medelålders Oswald Campbell får veta av sin läkare att han har högst några månader kvar att leva. Oswald är sjukpensionär, bor på ett ungkarlshotell och som enda anhörig finns exfrun. Läkaren föreslår att han ska söka sig till ett varmare klimat och sköta om sig. Av en tillfällighet får han telefonkontakt med en kvinna i den lilla sömniga staden Lost River i Alabama och hon ordnar inackordering åt honom hos en granne. Oswald tas till sin förvåning emot med stor entusiasm, inte minst av alla de änkor och ogifta damer som raskt börjar uppvakta honom. Visserligen är han inte den Romeo de sett fram emot, men de tar honom ändå under sina vingars skugga. Oswald börjar njuta av livet. När julen kommer inträffar något så häpnadsväckande att de som är med aldrig kommer att glömma det. Undrens tid är inte förbi och i centrum finns en liten flicka och en röd fågel... 
Hämtat från Bokus+Bonnier Pocket

Vilken mysig bok, den andades livsglädje lång väg. Tänk att vissa saker kan få en att se allt på ett helt annat sätt.
Underbart..Läs den och  njut..

BETYG 5
Författare Fannie Flagg  
Originaltitel A Redbird Christmas  
Översättare Gunilla Holm  Formgivare Marina Mattsson  
Mediakontakt Bonnierförlagen Press  
Bandtyp Pocket  ISBN 9789100116569  
Antal sidor 271

torsdag 8 januari 2009

Jacquline Winspear - Med lätta bevis

Maisie Dobbs har för sig själv och andra visat prov på sin förmåga som psykolog och utredare, och hon har även besegrat kriminalinspektör Stratton vid Scotland Yards mordrotel - en beundransvärd bedrift för en kvinna som som arbetat sig upp från tjänare till student och till sist privatdetektiv. Hon har dessutom arbetat som fältsköterska under första världskriget.

Det är nu tidig vår 1930 och hon får i uppdrag att söka rätt på en ung kvinna som försvunnit. Kvinnan är dotter till en förmögen, self-made man vid namn Joseph Waite, som försökt stänga in sin dotter i en gyllene bur. När Maisie Dobbs börjar undersöka fallet leder det till en utredning som kriminalinspektör Stratton vid Skottland Yards mordsektion håller på med, där flera unga kvinnor har försvunnit. Alla med samma koppling till det förfärliga Stora kriget.

Med lätta bevis är en minutiöst noggrann och väl underbyggd deckare, som kommer att appellera till dem som är intresserade av den historiska bakgrunden såväl som till dem som gillar artikulerade och välartade deckare av klassiskt brittiskt snitt. Även om Winspear serverar ett lyckligt slut, så väjer hon inte för de moraliska frågorna om skuld och oskuld - eller för den förtvivlan som belägrade Europa, under "den förlorade generationens" efterkrigstid. Hämtat från Bokus

Jag tycker romanen är bra och charmig men den känns lite seg. Lite för mycket om och men innan man kom till upplösningen. Jag tycker uppläsaren Mirja Turestedt kan låta lite tradig också. 
BETYG 3
Mp3-bok (nedladdningsbar ljudbok)
Filformat: Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (243.6 MB)
Språk: Svenska
Inläsare: Mirja Turestedt
Utg.datum: 2010-10-21
Förlag: Norstedts
Översättare: Ulrika Jannert Kallenberg
ISBN: 9789173134354

måndag 5 januari 2009

Johan Theorin - Nattfåk

När den kraftfulla storm som kallas fåken drar in över Öland gör man bäst i att hålla sig hemma. Fåken som kommer med is, snö och dimma och som drar med sig allt i sin väg.

I Johan Theorins nya bok har det blivit vinter på norra Öland. Familjen Westin har nyligen flyttat dit från Stockholm, till en stor gammal ödegård som de tänker renovera. Snart får de höra en del ruskiga sägner om stället. Sådant som naturligtvis bara är skrock och vidskepelse. Eller? Det dröjer inte länge innan svårförklarliga saker börjar hända.

I Nattfåk får vi stifta bekantskap med en rad nya människor, men också möta några vi redan känner- inte minst den pensionerade sjökaptenen Gerlof Davidsson. Precis som Skumtimmen är det en stark och oförglömlig läsupplevelse, en blandning av kriminalroman, spökhistoria och familjedrama med originella karaktärer, fängslande miljöer och en lika sorglig som spännande intrig. Hämtat från Bokus

Denna bok är liksom hans förra en blandning av deckare och spökhistoria. Jag vill varna för STRÄCKLÄSNING, läste till klockan två inatt. Och då tyckte jag det knäppte och knackade överallt här hemma. En riktig kalla kårar bok. LÄS DEN.

BETYG 5
Författare: Johan Theorin 
Omslagsformgivare: Rickard Hansson 
Mediakontakt: Anna-Karin Korpi-Öhlund 
Bandtyp: Inbunden ISBN: 9789146218340 
Sidantal: 386 
Rec.datum: 2008-09-04

torsdag 1 januari 2009

Jaquline Winspear - Maisie Dobbs

För alla som älskar Agatha Christie och Alexander McCall Smith kommer nu Jacqueline Winspears böcker om Maisie Dobbs. Handlingen utspelar sig på 1930-talet i London och Maisie Dobbs är en ung, modig privatspanare som med sin intelligens och klokhet löser fall som polisen går bet på.

Unga, modiga Maisie Dobbs har nyligen startat sin egna privatdetektivbyrå i London. Året är 1929 och Maisie är på många sätt en ovanlig person. Hon är kvinna och privatspanare och hon började sin bana med att arbeta som tjänsteflicka i ett aristokratiskt hem i London. Tack vare sin husmors försorg, som såg att flickan hade läshuvud, fick hon studera i Cambridge och tog sedan tjänst som sjuksköterska under första världskriget. Där träffade hon en läkare som blev hennes stora kärlek men han försvann under kriget. Detta gör att Maisie, trots sin ungdom, besitter en visdom, erfarenhet och styrka som kommer väl till pass i hennes första fall. En krigsveteran dör plötsligt efter att ha skrivit över alla sina tillgångar på ett hem för krigsskadade unga män. Hämtat från Bokus.

Charmigt och intressant. Man läser mycket deckare från nutid, därför känns denna så annorlunda. Uppläsare Mirja Turestedt, var väl rätt okey. Den gav definitivt mersmak

BETYG 3

Mp3-bok (nedladdningsbar ljudbok)
Filformat: Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (203.4 MB)
Språk: Svenska
Inläsare: Mirja Turestedt
Utg.datum: 2010-10-21
Förlag: Norstedts
Översättare: Ulrika Jannert Kallenberg
ISBN: 9789173132961