Sidor

tisdag 30 april 2013

Tematrio - Favoritklassiker

Lyran har ingen riktigt läslust men har ändå ordnat en tematrio. Tack för det.

Berätta om tre klassiker ni gillar!

Jag har väl läst några klassiker genom tiderna men absolut inte så många.
Här kommer min tre:
George Orwell - 1984
Jules Verne -  Jorden runt på 80 dagar 
 
William Golding - Flugornas herre
 
Mina planer är att jag ska läsa Mästaren och Margerita av Michail Bulgakov, har hört att den ska vara superbra.

måndag 29 april 2013

Min vinst blev visst dotterns


På Facebook brukar det vara olika tävlingar ibland och jag brukar delta om jag ser något kul. Men gissa min förvåning när det kom ett sms där det stod: -Du är en vinnare. Jag hade totalt glömt bort tävlingen, idag kom vinsten bok och biobiljett. Redan när jag visste, hade jag lovat dottern biobiljetten men hade inte räknat med att hon snodde boken också. Du har så mycket annat att läsa, jo det är sant, jag kanske kan norpa tillbaka den vid tillfälle.

John Green - Förr eller senare exploderar jag

Hazel är 17 år och kommer aldrig att bli frisk igen. Det har hon vetat sedan dagen då hon fick sin cancerdiagnos för tre år sedan.
Hazels mamma är orolig för att Hazel ska missbruka Americas Next Top Model och bli allt mer isolerad hemma vid teven. Depression är ju en vanlig bieffekt till cancer har hon läst (Hazel menar att det inte är cancern som gör henne deppig - det är vetskapen om att hon ska dö).
Lösningen blir att anmäla Hazel till kyrkans stödgrupp för unga med cancer. Men mötena visar sig vara allt annat än uppiggande och följer ungefär samma mönster som ett AA-möte.
Men en eftermiddag i den där stödgruppen förändras livet. Augustus Waters, friskförklarad från sin cancer, dyker upp.
Hazel möter Augustus Waters blick och deras kärlekshistoria ska komma att bli en sådan som poeterna diktar om. E p i s k.
Det här är en berättelse om cancer, visst, men det är framförallt en förkrossande vacker och gripande historia om livet, Hazel Grace och Gus. Om att vara ung och ändå stå med ena foten i graven. Om att tro att man aldrig mer kommer att bli glatt överraskade. Om att få sin sista önskan uppfylld.
Att få beröras på så många sätt, skratta, komma till insikter och gråta, är litteratur när den är som allra bäst. Kopierat ur Bokus

Jag kommer inte riktigt ihåg när jag läste om denna bok första gången, men det var i alla fall i någons blogg. Efter det såg jag den på var och varann blogg, alla tyckte boken var fantastisk. Så jag önskade denna bok i födelsedagspresent, jo det var i februari, men nu har jag läst bok.
Jag kan helt instämma i alla fina recensioner boken fått, den var helt fantastisk, smått magisk.
Vilka karaktärer, älskade både Hazel och Augustus och föräldrarna, så underbara. Det är vackert och vardagligt på samma sätt som det är sorgligt.
De är så fina tillsammans, så gulliga att man blir rörd till tårar. LÄS DEN.
BETYG 5 ******
Språk: Svenska
Läsålder: Tonår
Antal sidor: 307
Utg.datum: 2013-01-18
Översättare: Ylva Stålmarck
Originaltitel: The Fault in Our Stars
Medarbetare: Bergström, Sandra (form) / Scheutz, Sofia (form)
SAB: uHce
ISBN: 9789163873669

söndag 28 april 2013

David Safier - Dålig karma - Inbunden - Bokcirkelbok 1

Den framgångsrika programledaren Kim Lange har äntligen fått det eftertraktade stora journalistpriset. Samtidigt har hon haft en vansinnig dag. Det galnaste ögonblicket är när hon får ett tvättställ från en rysk rymdstation i huvudet och vaknar upp i en myrstack med sex ben, känselspröt och en stor rumpa. Kim förstår att detta är priset hon får betala eftersom hon har samlat på sig så mycket dålig karma. Men Kim har inte lust att plocka brödsmulor eller bli kommenderad av den tyranniske ledaren för arbetsmyrorna, och hon kan heller inte tillåta att hennes man tröstar sig med en annan. Vad ska hon göra nu? Det finns bara en lösning, hon måste börja samla på sig god karma. På sin väg upp och ned på reinkarnationsstegen möter hon många utmaningar och frestelser och gör erfarenheten att det inte är tillfälligheter som gör att man återföds som tarmbakterie, hamster eller hund. Men Kim är fast besluten att återförenas med sin familj och fyller noggrant upp sitt karmakonto. Men saker och ting går inte alltid som planerat. Kopierat ur Bokus

Denna bok har sålt i 1,5 miljoner exemplar i Tyskland och beskrivits som hysteriskt rolig, självklart köpte jag den till vår bokcirkel. Det är Davids debutroman och han kommer till bokmässan i år.

Boken handlar om Kim, inte den charmigaste kvinnan i ett par skor. Kim återföds flera gånger till olika djur beroende på hur mycket bra karma hon samlat, hon flyttas också mellan olika länder.
Först fattade jag inte de små fotnoterna som började på sida 13 och hette Ur Casanovas minne. Det klarnade lite längre fram då jag fick möta Casanova som hade sitt etthundratrettonde år som myra. Han följde sedan Kims öde och hjälpte henne i hennes plan att återförenas med sin familj.

Boken var inte lika hysteriskt rolig som jag väntat mig, skrattade rejält en gång, det var i början när hon.... nej de ska jag nog inte skriva om. Men det är helt klart underhållande och man får sig en tankeställare. Är det möjligt??

Ett klart budskap går genom boken och det är att man ska vara snäll, hjälpa och vara osjälvisk. Självklart ger det ett extra plus men hade han kryddat boken med mer humor, hade det varit ännu bättre.
BETYG 3
Inbunden
Språk: Svenska
Antal sidor: 284
Utg.datum: 2013-01-15
Upplaga: 1
Förlag: Bazar Förlag
Översättare: Ulrika Junker Miranda
Originaltitel: Mieses karma

Hur är det med minnet?

Jag är otroligt glömsk, måste skriva upp precis allt. Det är också mycket i våra liv vi ska komma ihåg, möte, besiktning, tandläkare och frisörstid (skulle behöva en tid nu, för min frissa liknar mer ett råttbo).

När det gäller böcker som ni ska skriva en recension om; Hur gör ni då?

Jag provade skriva i ett block, men det försvann hela tiden. Nu däremot skriver jag på paddan i ett program som heter Pages. Riktigt bra program förresten

lördag 27 april 2013

Förlåt mig jag är klantig

Fredagens bokbloggsjerka blev ett rejält platt fall för mig, jag fick fel bild på inlägget skulle vara från Susanne Dalsätts GI bok men istället blev den från boken jag läser nu, och skulle vara till det inlägget.
Dessutom menade jag att förordet ofta är en dikt istället men då kanske det inte är förord. Ja jag vet inte.

Jag tittade i några av mina bokhögar och det är få som har förord men många har en dikt eller citat istället. Tro mig jag vet vad förord är det brukar stå på sidan.
Nej jag ska nog inte blogga när jag är sjuk mer, eller skyller jag ifrån mig nu.
Jo då jag är både klantig,klumpig och som mina barn på jobbet säger: -Du är busig Mia.
Helt klart blandar jag säkert ihop saker och ting det grövsta, säkert har det kommit in någon felstavning också. Och jodå jag växlar tempus ibland och inte vet jag vad alla orden betyder när jag läser böcker (fast då slår jag upp).
Den senaste dumheten var när jag skulle byta bilden på inlägget som blev fel, då råkade jag radera alltihopa. Ibland har jag tryckt på publicera istället för spara och ett inlägg på en rad har kommit ut, snacka om stress att få det rätt.
Jag bloggar om böcker för jag tycker det är kul, inte för jag är så bra på det. Men jag försöker lära mig och jag läser igenom mina texter många gånger.
Det är inte så att det dräller in recensionsböcker hos mig, säkert för att jag inte är lika duktig som många av er andra. Fast jag tycker om att läsa och tycker det är superkul att blogga. Så ni som står ut med en vimsig bloggare.

Lars Rambe - Den vackra kullan kommer inte igen - E- bok

Mjölkpigan har lämnat huvudstaden under pompa och ståt och begett sig hem till Dalarna.  Ensam kvar är Greta med sina grubblerier och med ett beslut som är oundvikligt. En ny novell av Lars Rambe- denna gång i historisk miljö. Kopierat ur Hoi förlag

Läsvärd novell om hur svårt det kunde vara för pigor förr i världen. BETYG 3
E-bok (nedladdningsbar)
Filformat: EPUB med vattenmärke
Språk: Svenska
Utg.datum: 2013-04-17
Förlag: Hoi Förlag
ISBN: 9789175570303

fredag 26 april 2013

Inte så himla kul

Hela April har jag av och till haft ont i halsen, vilket har tagit på orken. I natt var det riktigt jobbigt, kunde inte ens få ner vatten.
Vi hade i familjen bestämt att åka och hälsa på släkten i Nässjö, men man vill inte komma dit och smitta ner dem. Så jag ringde Familjeläkarna och fick till slut komma och ta ett halsprov.
Jodå det var halsfluss, bara att hämta ut penicillin och köpa värktabletter.
Imorgon blir det nog sängläge också men sedan hoppas jag bli piggare.

Man blir så ledsen

När min dotter skulle komma till världen gick inte allt som det skulle. Det var en tvillingförlossning, vilket alltid är lite mer komplicerat. Jag var "relativt" lugn, är dock inte överförtjust i sprutor och liknade. Dessutom hade personalen upplyst mig om att det skulle vara dubbelt av allt, två barnmorskor och två läkare. Dagen den 19 maj kändes det som vanligt men vid tretiden blev jag lite trött och lade mig för att vila.
Klockan halv sex vaknade jag och hade jätteont i magen. Vi ringde till sjukhuset och det var bara att komma, då var det redan tät mellan värkarna.
Det var en halvtimmes bilresa men min man var orolig och körde, ja inte riktigt laglydigt.
Väl framme visade det sig vara tre förlossningar samtidigt, ett het tips född inte barn ett baby boom år. De försökte mäta Ctg kurvan men jag hade nu så kraftiga värkar att de flyttade mig till ett annat rum, sedan gick de ut och vi var helt själva. VAD VAR DEN DUBBLA PERSONALEN.?

Värkarna ökade i styrka, så min man gick ut och hämtade barnmorskan. -Oj då sa hon, nu flyttar vi över dig i gynstolen. Jag ville ligga kvar i sängen nästan skrek jag, men det fick jag inte.
De krånglade och hade sig när de skulle hjälpa mig flytta över och jag hann inte sätta rumpan på gynstolen förrän min dotter flög ut, med navelsträngen hårt runt halsen.
Hon var inte vid liv, och nu började de hända saker. Läkare och sköterskor kom och tog henne, gissa om man var orolig, men nu skulle jag krysta ut barn nummer två. Det var dock en välmående gosse.

De lyckades efter nio minuter få liv i henne och en stor ambulans från Jönköping skickades ner till Värnamo, ombord var en läkare och en sjuksköterska samt en kuvös.
Morgonen efter skickades jag och min son upp till Jönköping i en ambulans, min man kom efter i bil.
När vi kom in och fick se vår lilla dotter ligga med massa slangar och grejer, trodde jag mitt hjärta skulle brista. En läkare kom och kallade in oss till samtal, han sa att han tyvärr inte kunde säga hur utgången skulle bli. Hon hade haft vissa kramper, närmaste dygnet skulle visa hur det gick.
Mot alla odds klarade sig min lilla flicka bra och lyckan var totalt när jag fick ta ur henne ur kuvösen för amning.
När vi sedan efter två veckor fick åka hem då grät jag av lycka, för jag hade en flicka på ett och halvt år som saknade sin mamma också.

Kämpande var inte slut där, det följde en jobbig tid hemma, lillflickan skrek mycket. Enda gången hon var lugn var när hon låg på pappas bröst.
Jag märkte ganska snart att hon inte gjorde som sin tvillingbror, som mamma märker man sådant, fast på BVC sa de att man inte kunde jämföra så.

Vid 8 månaders ålder fick vi komma till barnläkare i Jönköping, där konstaterades att Hanna hade Cerebral Pares, alltså CP. Så var hjulen i rullning, läkarbesök, sjukgymnast, träning och även sjukdomar. Hon fick lunginflammation så vi låg inlagda i en vecka, hon hade svårt när hon var sjuk.

Jag försökte behandla henne som mina andra barn och inte pjoska för mycket och vid 16 månaders ålder tog hon sina första staplande steg.
Vi märkte efter ett tag att hon behövde skenor för att gå bättre, så då blev det besök till ortopedtekniska.
När hon började skolan fick vi kämpa jättemycket för att hon skulle få assistent, sådant tror man är helt givet men icke.
Hon började ganska snart märka att hon inte var som andra, vilket ibland gjorde henne förtvivlad. Men stigande ålder blev det svårare och hon märkte vad andra kunde men inte hon.
Det skaffades en trehjuling så hon kunde cykla till skolan i mellanstadiet, men hon gillade aldrig det.
-Jag vill cykla på en vanlig cykel sa hon. Förslaget om en operation kom och massa läkarbesök och tester senare blev det klubbat. Operation gjordes i Jönköping och var väldigt omfattande.
Efter det blev rullstol ett tag och så fick hon börja träna på nytt igen. Men vill den damen något så kan hon och envisheten har hjälpt henne långt.
När grundskolan var över blev det gymnasium, men tyvärr klarade hon inte riktigt av alla ämnen där. Ja jag kan göra historian ännu längre och berätta om hur hon underkändes på praktikplatsen pga. att hon inte kunde bära en bricka.
Hon blev också underkänd i gymnastik för hon inte kunde simma men då blev jag rosenrasande och klagade, pratade med rektorn. Till slut blev hon godkänd.
Svenskan klarade hon med lite hjälp av en underbar lärare och pysparagrafen, Kan ni den?
Pysparagrafen

Nu går hon sedan ett år tillbaka på Folkhögskola, då kan man söka aktivitetsersättning när man har ett handikapp och inte klarat de gymnasiala kärnämnena. Idag kom svaret;

Så nu är CP skada inte ett funktionshinder längre,,,grrrrrr..Ja jag blir så ledsen..


torsdag 25 april 2013

Skrivit och gråtit

Jag har idag av rena ilska skrivit en berättelse, ja den är sann. Det gjorde lite ont när alla känslor kom tillbaka, så stundom grät jag.
Jag är inte duktig på att skriva och har heller inga planer på att bli författare, men om ni skulle vilja läsa finns berättelsen

onsdag 24 april 2013

Vinst och padda

Idag kom min fina bokvinst, tusen tack Västermanländskan. Jag har läst Ramona Franssons tidigare deckare så det var extra roligt.
En sådan här satt inte heller fel, jag har visserligen en läsplatta men jag ska lära mig skolgrejor på den. Jo visst la jag in en bok också, däremot får jag inte in Adobe digital editions, så dessa filer får jag inte ner.
Något förslag på vad jag ska ta hem, har Tradebite, Bluefire och iBooks.
Ni får gärna komma med andra bra app förslag.
Ha en bra onsdag.

tisdag 23 april 2013

Loppis igen


Dottern gör sin praktik i en fjärdeklass och de hade anordnat loppmarknad, fika och lotteri. Jag ställde givetvis upp och åkte och handlade lite.
Ett litet paket kom det på posten också, alltid kul.
Imorgon kommer jag få en sak jag längtat efter länge, så himla skoj.
Men nu lite läsning.

Tematrio - Världsbokdagen

Idag firar vi Världsbokdagen och jag vill gärna uppmärksamma detta med en tematrio om böcker från hela världen. Berätta om tre böcker från skilda delar av världen som du gärna vill rekommendera den som vill lära sig eller förstå mer av andra "kulturer"! Så skriver Lyran på  sin blogg.

Först tänkte jag, nej jag ska nog inte vara med, läser inte böcker från andra länder, men så kom jag på.
Det har jag precis gjort.
En tesked jord och hav av Dina Nayeri handla verkligen om andra kulturer, längre ner i bloggen kan ni läsa mer om boken.
Denna handlar om samma land Iran men jag tycker denna bok var så himla bra och även vacker. Hoppas verkligen det kommer en fortsättning.
Nu har vi hamnat i Indien och närmare bestämt i Bombay. Det var ett tag sedan jag läste boken men kom ihåg att den var mycket intressant.Dessutom är det mer eller mindre en hyllning till staden.
Ha en bra Världsbokdag

måndag 22 april 2013

Peter Robinson - Bad boy - Ljudbok

I en ung flickas sovrum hittas ett laddat vapen som kan ha kopplingar till den undre världen. Hur har det kommit dit? Vem är dess rätta ägare?
Spåret leder rakt mot Tracy, Alans Banks egen dotter. Snart förstår Banks och kollegan Annie Cabbot att Tracy hålls fången av en manipulativ och livsfarlig man, en man som just nu jagas av både polisen och maffian.
Ju mer Banks och Cabbot nystar i fallet, desto mer komplicerat inser de att det är. För att lösa det tvingas de ta mycket stora risker. Den här gången handlar det inte bara om att sätta sin egen karriär på spel, den här gången är insatsen Banks egen dotters liv. Kopierat från Storytel

Jag gillar hela paketet med Peter Robinsons ljudböcker, uppläsaren, storyn och Alan Banks själv. Tyvärr var inte Banks med lika mycket i denna boken och den var också snäppet sämre än hans övriga. Lite förutsägbar och inte världens bästa slut. Men ändå för mig är det 15 timmars underhållning, ett säkert kort.
BETYG 3

Dina Nayeri - En tesked jord och hav

I en liten by i norra Iran bor 11-åriga Saba Hafezi och hennes tvillingsyster Matab i början av 80-talet. Deras största intresse är Amerika. De gör listor med engelska ord, samlar på illegala Life-tidningar, insmugglade band med tv-serier och pop-musik. Så när Sabas mamma och syster försvinner och lämnar henne och pappan ensamma i Iran är Saba övertygad om att de har flyttat till USA utan henne.
Förtvivlad längtar hon efter dem och efter det västerländska liv hon tror har förvägrats henne. Men hennes föräldrar har lärt henne att ” hela livet står skrivet i blodet” och att tvillingar lever samma liv, även om de är åtskilda av jord och hav.
Medan vi får följa Sabas uppväxt, föreställer sig Saba hur hennes syster upplever den västerländska versionen av hennes liv. Men där Sabas värld innehåller begränsningarna och brutaliteten under det islamistiska styret har hennes syster en frihet och kontroll som hon själv bara kan drömma om.

En tesked jord och hav är fylld med färgstarka karaktärer och har en suggestiv berättarröst som blandar rytmen från traditionell iransk berättarkonst med modern västerländsk prosa.

"Romanhandlingen är skickligt komponerad, upphängd på tvära kast och svåra valsituationer. Olika berättarröster bryts mot varandra och spänningen hålls hela tiden vid liv. Under tiden förmedlas en skrämmande bild av diktaturens grymhet. Romanen är lättläst och den svenska språkdräkten övertygar."
- BTJ, lektör Anders Sjöbohm Kopierat från Damm Förlag

Den börjar dramatiskt med att Saba ser sin mamma och tvillingsyster försvinna från en flygplats i Iran. Självklart tror Saba att mamma och syster rest till USA, tvillingsystrarnas gemensamma intresse var att läsa tidningar och se filmer från USA. De lärde sig även engelska. Med tiden bleknar dock minnet och Saba vet inte längre vad hon sett. Inför sina vänner Reza och Ponneh berättar hon fantasisagor om hur hennes syster har det i USA. Jag är smått allergisk mot den typen av fantasier, det kändes inte riktigt trovärdigt.
Efter den dramatiska början så blir det ganska platt och jag kommer inte in i boken igen. Jag kan inte riktigt ta till mig personerna i boken och jag tycker Saba har det ganska bra (jämfört med andra flickor i landet), snäll pappa och kompisar. Dessutom verkar det inte råda brist på pengar och de verkar ha en underbar sammanhållning i byn. Hon har tre surrogatmammor som tar hand om henne.
Då det börjar bli riktigt intressant är när hon gifter sig då händer även saker som får ödesdigra konsekvenser för Saba.

Boken är ojämn, ibland jättebra och intressant. Vissa avsnitt griper tag i en rejält och man blir förbannad över alla korkade regler i Iran.
Nackdelen är att det inte fanns en liten ordförklaring längst bak till alla kursiva ord på persiska, nu fick man sitta och googla allt.
Språket, ja det är väldigt mycket ord och även ett par stavfel, men det är det säkert i mitt inlägg också.
BETYG 3
Inbunden
Språk: Svenska
Antal sidor: 446
Utg.datum: 2013-03-27
Upplaga: 1
Förlag: Damm förlag
Översättare: Ylva Stålmarck
SAB: Hce
ISBN: 9789173517379

söndag 21 april 2013

Det absolut tråkigaste

....jag vet är att städa. Men ibland måste man bara, skulle gjort det igår men då kom det en massa annat emellan. Ja och så satt jag ute i solen och läste lite också.
För att göra det tråkiga lite roligare brukar jag lyssna på en bok, idag blir det Marcoeffekten.
Bara att sätt igång då.

Söndag

Söndag redan, uj, vad det går fort. Idag ska det bli stålande solsken och då ska man vara ute i trädgården och greja. Men ser det ut som hej kom och hjälp inne, ja då måste man ta ett tag. Samtidigt är det skönt att städa när solen skiner också man kan vädra och så blir man gladare.
Så måste jag ta en dag och klippa buskarna i trädgården, man gör väl det på våren.
Ja, jag är urusel på trädgårdsskötsel, jag tycker helt enkelt inte det är roligt.
Fast det är skoj att vara i trädgården, i en vilstol med en god bok.

lördag 20 april 2013

Lite lustigt

Ja men är det inte lite lustigt, den inbundna boken och ljudboken släpps den 24/4. Men redan nu kan man låna boken som e-bok och visst vill jag låna, men tyvärr har jag lite böcker i kö. Den kommer som ljudbok på Storytel också då passar jag nog på.

Loppis fynd

Min kära dotter står utanför Missionskyrkan idag och säljer loppissaker.
Hon vet om min svaghet för böcker och sms-ade:-Du måste komma de har fullt med böcker.
Nu var det inte jättefullt med böcker men visst fanns det några, sedan kan man inte köpa massa böcker och lägga i hyllan.
Ett fynd blev det dock för 10 kronor.

fredag 19 april 2013

Bra början på fredagen

Jag satt hemma med en kopp kaffe och en liten bit glass, kollade lite på nätet. Det plingade till i mobilen;
Oj vad skoj, frågan är bara. Vad har jag vunnit? På Facebook och bloggar är det många tävlingar, jag har helt enkelt glömt. Bok eller biobiljet tror jag, eller båda. Spännande att se vad som kommer i brevlådan.

Bokbloggsjerka 19 – 22 april

Yes, fredag, lite jobb i alla fall till 16.00, sedan tacos och lite rödtjut. Men här sitter jag nu på min middagsrast och snickrar ihop ett inlägg, dags för Annikas bokbloggsjerka.
Veckans fråga:
Att bokomslaget är viktigt för många har jag förstått, men hur viktig anser du att bokens titel är?
Först tänkte jag NEJ, men sedan ångrade jag mig. Jo lite kanske. Den bok jag läser nog hade jag blivit nyfiken på i alla fall, på grund av en vacker titel.
Nu är omslaget helt ljuvlig också men visst är titeln underbar.
Den här boken har tråkigt omslag och titeln hade inte fått mig att vilja köpa boken. Moment 22 låter som en arbetsbeskrivning för ihopsättning av bokhylla istället för boktitel.(Obs! Jag vet vad det betyder annars.)
Denna bok finns i min stapel av böcker (jag skulle köpt bokhylla i helgen men glömde en viktig detalj som gör att jag inte vågar köra). Bara av titeln trodde jag den handlade om olika slags lekar, säkert en arbetsskada.
Så nog har titeln en betydelse också, men omslaget är viktigare.
Ha en underbar helg.