torsdag 31 juli 2014

Markus Zusak - Boktjuven

Boktjuven är ett mästerverk i ordets sanna bemärkelse. En makalös skildring av vänskap och mod under andra världskriget, berättad av Döden själv.

Historien kretsar kring flickan Liesel, boktjuven, och hennes uppväxt i ett sargat Nazityskland. Krigets fasor och vardagens förtretligheter och glädjeämnen skildras utifrån hennes anteckningar.

För Liesel väcks kärleken till orden genom hennes första stöld, Dödgrävarens handbok, som hon stjäl under sin lillebrors begravning. Böckerna öppnar nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, varhelst böcker står att finna. Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen under bombningarna och med den jude som gömmer sig i familjens källare. Och till sist är det den bok hon själv skriver som bokstavligen räddar livet på henne. Hämtat från Bokus


Nej, jag kommer inte göra vågen, jag förstår inte varför denna roman höjts till skyarna. Jag hade mycket höga förväntningar när jag började läsa, kanske spelar det in.
En sak jag definitivt inte gillar är att döden berättar, för det första tog det halva boken innan det gick in i mitt huvud att det var döden. Det stör mig genom hela boken.
Jag gillade heller inte att den hoppade, helt plötsligt fick man reda på något som skulle hända om två år och då ursäktade sig döden för den gick händelserna i förväg och sedan var man tillbaka igen.
Början av boken handlar mycket om Liesel och Rudy och vad de hittar på om dagarna, och så lallar det på genom mer än halva boken. Det är mer de sista 120 sidor det händer lite, annars finner jag inget driv i boken. 
Nå, allt är inte dåligt historien är bra skriven med värme och medkänsla, för det har Liesel väldigt gott om. BETYG 3
Inbunden
Språk: Svenska
Läsålder: Unga vuxna
Antal sidor: 585
Utg.datum: 2014-01-02
Upplaga: 1
Förlag: B Wahlströms
Översättare: Anna Strandberg
Originaltitel: The Book Thief

Jag klarade det

Jag och dottern var och handlade igår det blev också en sväng till Burger King och jag  tog en Cafe Frappe, mycket god.
Willys hade pocketrea 3 för 59:-, hur billigt är inte det, men jag hade de flesta och ingen jag var direkt sugen på. Så jag köpte INGEN pocket.
Nej det finns så många andra böcker jag vill ha så jag väntar. Här ser ni min bokjordglob.
Jag var ute och hämtade posten nu och där låg ett litet paket, jo, då en efterlängtad bok, åhh vad skoj.
Så nu ser eftermiddagen ut så här, tvätta-läsa-tvätta-läsa.

Katerina Janouch - Blodsystrar

Serien om barnmorskan Cecilia Lund har fått en efterlängtad sjunde del. Precis som tidigare i serien handlar Blodssystrar om vardagsliv, relationer, och familjedraman i kombination med nervpirrande spänning. Cecilia står på egna ben efter skilsmässan. Under en dramatisk förlossning på sjukhuset där hon jobbar avlider en ung mamma och hennes baby. I medierna rasar en hätsk debatt om vårdbesparingar och Cecilia kontaktas av den bortgångna kvinnans fästman. Hon är helt oförberedd på vad som sedan sker. En ung gravid kvinna hittas medvetslös under en gångbro och Cecilia engagerar sig i fallet med fara för sitt liv - samtidigt som hon försöker finnas till hands för sin egen familj. Hämtat från Bokus

Så nu har jag läst ut den sjunde delen i serien om Cecilia Lund och helt klart vill jag gärna läsa en åttonde del(skriv Janouch). Jag gillar kombinationen vardagsliv, relationer, jobb och spänning.Från början tyckte jag hennes böcker handlade mer om relationer, men nu har de nästan blivit rena deckare.För mig är det positivt men jag undrar om alla tycker om det. 
BETYG 4
Mp3-bok (nedladdningsbar ljudbok)
Filformat: Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (227.0 MB)
Språk: Svenska
Inläsare: Anna Maria Käll
Utg.datum: 2014-06-18
Förlag: Storyside
ISBN: 9789170369896

onsdag 30 juli 2014

Spänningsutmaningen Juli

När semestern börjar tror man sig hinna ett tjog böcker, oj, så mycket tid man ska få. Tänk att man inte lärt sig än. Min semester har inneburit mycket släkt och vänner så all den tiden för läsning fanns inte.
Det varma vädret har gjort att man inte kunna sova på natten och då man gått ut i trädgården för att läsa då har man somnat.
        
Så för första gången har jag ingen länk att delge för månaden. Augustiboken får bli Tukanarapporten istället.
Hur har det gått med eran spänningsläsning?
Juni månad såg ut så här;



1 .Cum libris non solus - Alan Bradley - Den bittra pajens sötma - http://eggetbok.blogspot.se/2014/06/alan-bradley-den-bittra-pajens-sotma.html
2. Cattis bokblogg 
3. Bland böcker
4. Zellys bokblogg - Johan Theorin - Sankta Psyko - http://zellysbokblogg.blogspot.se/2014/06/sankta-psyko-av-johan-theorin.html 
5. Nilmas bokhylla
9. LexieLäser
10.romeo and juliet -
11.Bims blogg -
13.Pappershyllan -  
14.cissigrip.blogg.se -
15.How hollow heart and full -
16.Den läsande Kaninen -
17.Thesas bokhylla -
21.Sannas bokhylla - 

tisdag 29 juli 2014

Besök i ett varmt Nässjö

Vi har släkt som har en glasögonaffär i Nässjö och nu var det dags för mig att byta. Jag ville ha lite mer diskreta glasögon, så valet föll på ett par pilotbågar. De sa jag såg yngre ut i dem, ja det köpte jag direkt.
Så blev vi bjudna på restaurang, sonen tyckte det var lite varmt.
Här är svärmor i full färd med att ge sig i kast med fisken.
Sen blev det kakfest hos svärmor, gissa om magen stod rakt ut när man åkte hem.
Väl hemma blev det pooldopp, kokade i huvudet efter att ha kört hem i starkt solsken och lite läsning. Jag är på sidan 281 i Boktjuven och ja, det går trögt. Är det fel på mig????
Boken ska vara bra,men finner inget riktigt driv att läsa vidare.
???

Todd Burpo och Lynn Vincent - Himlen finns på riktigt

När Colton Burpo klarade sig igenom en allvarlig bukhinneinflammation efter en sprucken blindtarm var familjen överlycklig över hans mirakulösa tillfrisknande. Men under månaderna efter operationen framträdde en berättelse som de inte var beredda på - en berättelse lika vacker som storslagen, som beskrev deras lille pojkes resa till himlen och tillbaka.
Colton, som ännu inte hade fyllt fyra, berättade för sina föräldrar att han lämnade sin kropp under operationen - och bevisade det genom att exakt beskriva vad hans föräldrar gjorde i en annan del av sjukhuset under tiden han blev opererad. Han berättade att han besökt himlen och återgav vad han hört från människor där som han aldrig träffat i sitt liv och beskrev händelser som skedde innan han föddes.
Han förvånade också sina föräldrar genom sina beskrivningar med svårförståeliga detaljer som stämde överens med Bibeln till punkt och pricka, trots att han ännu inte lärt sig läsa.
Med en avväpnande oskuldsfullhet och med ett barns frispråkighet berättar Colton om att han mötte avlidna släktingar. Han beskriver Jesus, änglarna, hur "riktigt, riktigt stor" Gud är och hur mycket Gud älskar oss.
Återberättad av hans far, men med Coltons unika och enkla språk ger Himlen finns på riktigt en glimt av den värld som väntar oss, där som Colton säger: "Ingen är sjuk och ingen har glasögon."
Himlen finns på riktigt kommer att förändra hur du ser på livet efter detta och ger dig möjlighet att se och tro som ett barn. Hämtat från Bokus

Första delen var oerhört bra, riktigt intressant och skrämmande. Det måste vara jobbigt att inte få den hjälp man behöver när ens barn är så illa däran.
Andra delen beskriver mer vad Colton sett efter hans himlafärd och det blir liksom "to much". Jag hade köpt hela historien om Coltons pappa INTE varit pastor, men nu lägger han sina värderingar i allt Colton berättar, ja det blir inte trovärdigt. BETYG 2+
Häftad
Språk: Svenska
Antal sidor: 206
Utg.datum: 2011-07-06
Förlag: Gospel Media Sweden
Översättare: John Eriksson
Originaltitel: Heaven is for real
Dimensioner: 199 x 130 x 13 mm
Vikt: 240 g
ISBN: 9789186935030

Vissa böcker blir liggande

Det är konstigt att vissa böcker blir liggande, trots man lovat läsa dem. Det dåliga samvetet gnager, så försöker man ta tag i någon men så dyker någon "het" recensionsbok upp och de hamnar längst ner på listan.
Ambassadören och Tisdagkvinnor har jag fått som recensionexemplar som jag tackat JA till. Däremot "Paleo : maten och motionen din kropp är byggd för" och "Ingen väg tillbaka : uppbrott till ett nytt liv" dök bara upp i brevlådan.
Marcos Birros pocket vann jag hos Pockethexan och Mark Haddon har det pratats om på jobbet och jag har INTE läst den än.
Ja, till denna bad conscience stack  hör också några e- böcker. 
Har ni också några böcker som hamnat längst ner i högen?

söndag 27 juli 2014

Storytels godbitar augusti

Njaa än så länge är det inte påfyllt med så många godbitar, de två översta ska jag i alla fall lyssna på.

Anne Liljeroth - Bara människor

Journalisten Saga Widerbeck bestämmer sig för att flytta tillbaka till sin barndomsstad i ett försök att hitta sina rötter, och snart låser hon upp dörren till en lägenhet på Smedjegatan 6. Med sig har hon en plan för att göra upp med de personer som en gång sårade henne.

Plötsligt står hon öga mot öga med sina nya grannar, Patrick Swedmark, Per Norder, fröken Andersson och Wille Weber, alla med sina egna historier och motiv. Saga vill få dem att minnas vad de gjorde, och också se henne som den hon är idag.


Men saker och ting blir inte riktigt som hon tänkt sig.


Bara människor är en roman som handlar om livets motsatser, om förutfattade meningar och om behovet av upprättelse. Den handlar om konsten att glömma, gå vidare och förlåta. Men framför allt är Bara människor en historia som inte lämnar sin läsare oberörd. Hur ska det egentligen gå för dem som bor på Smedjegatan 6? Hämtat från Hoi förlag


När jag läste om boken och att det handlar om människor som bor i samma hus, några med en dold agenda tyckte jag det lätt super. När så Anne själv var så snäll och skicka mig ett ex blev jag otroligt glad.

Jag tycker det var synd att det inte fanns någon ritning på huset och var de olika människorna bodde, för det var förtvivlat svårt att hålla i huvudet. (Eller så börjar jag bli för gammal.)
Ibland är det en svår balansgång hur mycket man ska beskriva eller inte om saker, miljö och platser. Här blir det lite för mycket tycker jag. 
Jag hade väldigt svårt att komma in i boken, kanske tack vare jag rörde ihop personerna.(Jag tog faktiskt papper och penna till hjälp till slut.)

Så småningom börjar historien få fart och det ena efter det andra kommer upp till ytan och mitten av boken är rena sträckläsningen, då går det inte släppa boken.

De sista sidorna är dock för mycket om och men om samma sak och då tappar boken fart igen, men eftersom det är Annes debut så förlåter vi det.
Den 13 november kommer uppföljaren "Vanliga människor" och självklart skulle det var kul att läsa vidare om personerna.
Sammanfattningsvis en underhållande roman med en touche av deckare.
BETYG 4-
Inbunden
Språk: Svenska
Antal sidor: 381
Utg.datum: 2013-09-06
Upplaga: 1
Förlag: Hoi Förlag AB
Dimensioner: 217 x 145 x 30 mm
Vikt: 560 g
SAB: Hc
ISBN: 9789186775520
Tack Anne Liljeroth för recensionsexemplar ♥

Katerina Janouch - Nattsländan

När Cecilia vaknar upp på sjukhuset efter en mindre hjärtinfarkt vet hon med isande visshet att hennes liv måste förändras. Det känns omöjligt att gå vidare i äktenskapet, drömmen om en familj som håller ihop för alltid går i kras. Även för systern Susanna väntar dramatiska förändringar och härigenom svetsas systrarna samman mer än någonsin. Susanna visar oväntad handlingskraft trots att hon ställs inför sin tuffaste utmaning. 

Medan Cecilia kämpar med att komma på fötter och hitta ny balans i livet försöker hon också komma tillbaka i sin yrkesroll. Hon återgår till arbetet på förlossningskliniken samtidigt som avdelningen drabbas av ett hårt slag: chefsbarnmorskan Tatiana försvinner spårlöst. Cecilia borde förstås lämna ärendet åt polisen, men kan inte låta bli att engagera sig. Långsamt går sanningen upp för henne och den är mer skrämmande än någon kunnat tro. Hämtat från Bokus


Då var jag framme vid del 6 i serien om barnmorskan Cecilia Lund och än har jag inte tröttnat på henne. Jag tycker det är intressant att läsa om hennes jobb, där händer verkligen en hel del. Denna del är mer deckaraktig än de andra då hon försöker ta reda på vad hänt hennes chefsbarnmorska.

BETYG -4
Mp3-bok (nedladdningsbar ljudbok)
Filformat: Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (262.0 MB)
Språk: Svenska
Inläsare: Monika Wilkens
Utg.datum: 2013-06-19
Förlag: HörOpp!
ISBN: 9789175231143

lördag 26 juli 2014

Supervärme, poolbad och problem med läsning

Ja, det är supervarmt, inte behöver man åka utomlands precis. Tack och lov för poolen.
Då är det gott med en cider, denna med citrussmak var extra god.
Det negativa är att man har svårt att sova, trots fläkt. Jag brukar lyssna på ljudbok och ställa den på insomning. Men ibland är det hopplöst, kanske sovit 3-4 timmar inatt. Då orkar man inte mycket sedan.
Läsa går rätt bra speciellt med läsplatta, men pausade Boktjuven lite. Jag lånade denna bok av en släkting för cirka ett år sedan och den har bara blivit liggande. Nu ska vi dit på måndag så bäst att passa på, vill lämna tillbaka böckerna.
Ja som ni ser har jag problem med läsningen, katt i vägen. Hur har ni det i värmen?

fredag 25 juli 2014

Böcker som gärna får hoppa in i min brevlåda - augusti

 Utg.datum: 2014-08-06
Förlag: Bokförlaget Forum YES
 Utg.datum: 2014-08-07
Förlag: Wahlström & Widstrand YES
Utg.datum: 2014-08-15
Förlag: Minotaur NO
Utg.datum: 2014-08-25
Förlag: Massolit Förlag YES
Utg.datum: 2014-08-28
Förlag: Lind & Co YES
Utg.datum: 2014-08-18
Förlag: Ordfront Förlag YES
Utg.datum: 2014-08-08
Förlag: Minotaur Hade fått den som e-bok men väntar på ljudboken
Utg.datum: 2014-08-07
Förlag: Modernista NO 
Utg.datum: 2014-08-14 NO
Förlag: Modernista
Givetvis dyker inte alla nio ner i brevlådan, det skulle jag inte ens fixa att läsa klart men det två nedersta deckarna är jag mycket nyfiken på.
Vad har du för augusti boktips?

torsdag 24 juli 2014

Katerina Janouch - Moderhjärtat

En allvarlig olyckshändelse drabbar Cecilia Lunds familj. Mormor Sonja blir påkörd utanför sitt hem och lämnas liggande ensam på gatan. Cecilia och systrarna Susanna och Maria turas om att vaka vid hennes sida på sjukhuset, tillsammans med sin mor Christina. De är alla utom sig av oro. Vem kan vara så hjärtlös och feg och köra på en gammal kvinna?

Sakta kryper den oväntade sanningen fram: en tragedi som varit nedtystad i decennier är på väg att uppdagas och de få vittnen som kan berätta om det som hände måste tystas till varje pris. Och den sista av dem är Sonja Samtidigt försöker Cecilia hitta balansen mellan sitt arbete som barnmorska och livet som mamma och hustru. Den nya familjemedlemmen, bebisen Ellen, skapar oro i rutinerna för såväl sina syskon som resten av släkten. Cecilia känner sig splittrad i sin nya tillvaro som fembarnsmor och hon ställs även inför en känslomässig utmaning. För kärleken minskar inte när livet förändras. Den ändrar bara karaktär. Men vad händer när modershjärtat hotar att sprängas i tusen bitar? Hämtat ur Bokus

En lättlyssnad bok om livets olika vändningar, jag måste säga att hon fångar känslorna väldigt bra Janouch. Jag gillar verkligen serien och på ett fiffigt sätt kryddar hon den med lite spänning.Bra uppläsare Anna-Maria Käll BETYG 3+
Mp3-bok (nedladdningsbar ljudbok)
Filformat: Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (255.4 MB)
Språk: Svenska
Inläsare: Anna Maria Käll
Utg.datum: 2012-07-12
Förlag: HörOpp!
ISBN: 9789175230467

Ingen storstädning här inte.

När katten ligger på golvet då är det varmt, nej jag klagar inte det är skönt. Men göra något inne är omöjligt, ute och läsa i skuggan det fixar jag.
Jag läser just nu Boktjuven, än så länge är det inget WOW, men det kanske kommer.
Vilken höst vi får, här ser ni min Bevakningslista på Bokus, om jag kommer köpa alla ca 40 böcker, nej absolut inte. Men någon bok blir det nog, kanske en pocket.
Jag såg att Bricken serien kommer med en ny del, måste jag bara läsa och Helene Tursten kommer ut med en ny serie. 
Denna bild hittade jag på Facebook, visst är den bra?