Sidor

lördag 11 februari 2012

Grön skön förrättssallad

Ingredienser – 6 personer som förrätt

fin grön sallad

1 tärnat äpple

1/2 skalad, skivad och urkärnad gurka

ett par körsbärstomater

1 dl rostade hackade valnötter

hyvlad västerbottenost


olivolja och lite sherryvinäger

lite salt och peppar

Gör så här

  1. Skölj salladen och låt den torka till ordentligt.
  2. Rosta valnötterna och skala och tärna äpplet.
  3. Blanda sallad, gurka, tomater, äpplen och valnötter i en stor bunke. Rör i lite olivolja och vinäger, salta, peppra och blanda runt det hela. Lägg upp på ett fint serveringsfat och hyvla över västerbottenost.

Indonesisk kryddkyckling (4 personer)

4-5 kycklingfiléer
1 liten purjolök
2 medelstora gula lökar
1 äpple
3 msk margarin
1 msk curry
½ tsk ingefära
½ tsk paprika
½ tsk cayennepeppar
½ tsk vitlökspulver
3/4 dl sötmandel (här tog jag flagad mandel till maten istället)
4 dl buljong
½ dl kinesisk soya
½ msk rödvinsvinäger

Hacka lök och äpple.Skålla och hacka mandeln grovt.Fräs först lök och purjo i litet fett och tillsätt sedan frukten.Krydda och späd med buljong, soya och vinäger. Låt såsen småkoka i 10 minuter. Bryn under tiden den skivade kycklingfiléen.Lägg ner köttet och mandeln i såsen och koka färdigt. Servera grytan med kokt ris, stekta äppelklyftor och bananskivor, kokos, hackad mandel och olika såser samt kryddor såsom chutney, curry, paprika och soya i små skålar.
Jag tog mer kryddor i och tillsatte grädde.

Sötsur gurksallad För 4 personer.

En god sallad som passar bra till ex fiskrätter
Ingredienser
1/2 dl gräddfil
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk socker
1 gurka
Salt
Peppar

Gör så här

Blanda gräddfil, vitvinsvinäger och socker.
Skär gurka i stavar. Rör ner dem i gräddfilen.
Krydda med salt och peppar.

Stekta bananer med limesås

För 4 personer.

Indonesisk smakupplevelse på denna banandessert.

Ingredienser

3-4 bananer
2 msk smör
½ tsk kardemumma
2 msk honung

Sås:
1 dl Kelda mellangrädde
1 dl matlagningsyoghurt
2 msk honung
1 msk saft av pressad citron

Gör så här

Sätt ugnen på 250ºC.
Lägg smöret, kardemumman och honungen i en ugnssäker form. Låt formen stå i ugnen tills smöret smälter.

Skala och dela bananerna. Lägg dem i formen och pensla runt om smöret. Stek i ugnen ca 10 minuter.

Vispa grädden och rör i yoghurt, honung och limesaft. Servera bananerna med såsen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar