Sidor

söndag 26 februari 2023

Mats Jonason - Första gastronomiboken

Följ med på en resa in bakom svängdörrarna till ett klassiskt restaurangkök.

Sam är en smart och nyfiken kockelev på en stor restaurang. Där regerar den stränge men godhjärtade köksmästaren Alain.

– En dag ska jag bli lika duktig som Alain, säger Sam.

Det är mycket som är nytt för Sam och ibland gör han fel. Hans bästa jobbarkompis är smörgåsnissen Fred – vet du vad en smörgåsnisse är?

Följ med in i köket till Sam. Här får du lära dig vad en gastronom är, varför kocken har en hög konstig mössa och vad kökets alla redskap heter.

Vet du förresten vem som uppfann köksspisen eller varför det finns gastronomi-spioner runtom i världen? Det får du veta i köket hos Sam.

Första gastronomiboken är en resa in bakom svängdörrarna till ett klassiskt restaurangkök, dess atmosfär och en arbetsdag hos kockarna där. Här visas också på de många möjligheter som ett framtida yrke inom gastronomin erbjuder. Hämtat från Idus förslag

Hur valde du ut denna bok/ljudbok? Vad är det för slags bok/genre/typ? 

Jag såg den i ett nyhetsmejl från Idus förlag. Det är en barnbok.

Hur är själva layouten? Textstorlek? Omslag? Bilder? Uppläsare?


Omslaget och illustrationerna var så fina. Hanna Ingvarsson gör så fina bilder.

Hur var språket? Lättläst, målande m.m Uppläsningen? 


Lättläst.

Var det något du inte förstod eller tyckte var svårt? 


Nej.

Vad gillade du med boken?


En slags faktabok om restaurang och vad yrkena heter och en del saker.

Vad var mindre bra? Var det några ställen som var tråkiga? Hoppade du över några ställen? 


Nej, jag hoppade inte över något.

Hur är karaktärerna? Vilka är huvudfigurerna? Har du någon favorit bland dem?


Det var inte den typen av boken.

Hur var beskrivningarna i boken? Miljön och personerna m.m

Bra beskrivningar.

Vad var annorlunda med denna boken?


Det vet jag inte.

Vad kunde gjort boken bättre?


Ingen aning.

Skulle du vilja läsa mer av författaren?


Ja, varför inte.

Sammanfattning.


Jätteroligt med en faktabok för barn om gastronomi, jo, det står förklarat att det är läran om mat. Det tar upp vilka som jobbar på en restaurang och vad de har för kläder. Det visar även på vilka redskap man använder. Jag tror en matlagningsintresserad kille eller tjej skulle uppskatta denna bok. 

Vad ger du boken för betyg?


BETYG 4

Format Inbunden
Språk Svenska
Läsålder 6-9 år
Antal sidor 32
Utgivningsdatum 2022-10-19
Förlag Idus Förlag
Illustratör/Fotograf Hanna Ingvarsson
Dimensioner 227 x 178 x 8 mm
Vikt 190 g
SAB Hcf,uQca
ISBN 9789176346884
Min bok är ett recensionsexemplar från Idus förlag. 💛🧡💛

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar