onsdag 20 mars 2013

Tur igen,,

Idag var jag en av de 50 som klickade hem boken hos Fru Booked, vilken tur.
Handlingen är:
 en liten by i norra Iran bor 11-åriga Saba Hafezi och hennes tvillingsyster Matab i början av 80-talet. Deras största intresse är Amerika. De gör listor med engelska ord, samlar på illegala Life-tidningar, insmugglade band med tv-serier och pop-musik. Så när Sabas mamma och syster försvinner och lämnar henne och pappan ensamma i Iran är Saba övertygad om att de har flyttat till USA utan henne.
Förtvivlad längtar hon efter dem och efter det västerländska liv hon tror har förvägrats henne. Men hennes föräldrar har lärt henne att ” hela livet står skrivet i blodet” och att tvillingar lever samma liv, även om de är åtskilda av jord och hav.
Medan vi får följa Sabas uppväxt, föreställer sig Saba hur hennes syster upplever den västerländska versionen av hennes liv. Men där Sabas värld innehåller begränsningarna och brutaliteten under det islamistiska styret har hennes syster en frihet och kontroll som hon själv bara kan drömma om.

En tesked jord och hav är fylld med färgstarka karaktärer och har en suggestiv berättarröst som blandar rytmen från traditionell iransk berättarkonst med modern västerländsk prosa.

5 kommentarer :

  1. Lyckades också klicka hem den. Ska bli kul att se vad du tycker :)

    SvaraRadera
  2. Hmm, jag klickade direkt när mailet landade i Inkorgen men lyckades ändå inte vara en av femtio. Lite underligt. Men Grattis till dig såklart! :)

    SvaraRadera
  3. Ja det är underligt, nästan som lotteri. Nästa gång är det din tur
    Mia

    SvaraRadera
  4. Jag har aldrig blivit booked, trots att jag svarat direkt med vändande mejl. Tror det är nåt fishy, men det gör ju inte så mycket. Hittar böcker på andra sätt! ;-)

    SvaraRadera
  5. Låter underligt Fru E, men javisst finns det andra sätt.
    Mia

    SvaraRadera