onsdag 8 januari 2014

Ida Axelsson - Svart skugga - Häftad


Vi har alla ett förflutet. Frågan är hur det påverkar - och hur vi låter det påverka - oss.

Tidig gryningsmorgon vaknar Damir Skatzlic till en makaber syn. Kvinnokroppen som hittas hängd från brofästet, över terrasstrapporna i centrala Helsingborg visar sig vara den folkkära lokalkändisen Katarina Johansson. När polisen kommer till platsen möter Damir sin barndomsvän Linn Wide som utreder fallet. 

Damir vet inte vad som var mest otippat, den döda kvinnan eller att Linn Wide var tillbaka efter så många år av tystnad. Kommer han nu få svar på varför Linn valde att lämna Helsingborg och honom? Varför hon aldrig svarade på hans telefonsamtal eller brev?

Det blir en rivstart på jobbet för Linn Wide men utredningen kring Katarinas död går trögt. Precis som varje historia, har varje människa två sidor. En man visar upp för omvärlden och en man döljer på insidan. För Linn är det en balans mellan ljus och mörker. Kommer hon någonsin att bli fri om hon fortsätter blunda för den mörka sidan inom henne? När hon förstår att hennes egen historia har legat i den döda kvinnans händer går arbetet främst ut på att dölja spåren som sammankopplar henne med Katarina Johansson. Samtidigt måste hon vara professionell och lösa gåtan varför Katarina är död? Och varför på en så offentlig plats?

Svart Skugga är en kriminalroman där alla karaktärer bär en skugga. Vissa av sorg, vissa av hat, vissa av desperation. Alla berörs av varandra men vem kommer förstå det först? Detta är första delen i kommande serie om kriminalinspektör Linn Wide som utspelar sig i Helsingborg. Hämtat från Litet förlag



Jag erkänner det var framsidan på boken jag fastnade för först, så himla snyggt, men sedan när jag läste lite blev jag intresserad. En deckare som utspelar sig i Helsingborg, en stad jag faktiskt varit i ganska ofta. Där man känner igen ställena, det är kul.

Det är Idas debutbok, jag läser att hon gått Ordfront kvällskurs att skriva men annars jobbar hon som Flygvärdinna. Hon har även en blogg http://idaaxelsson.se/ .
I början när jag läste var det lite mycket "utfyllnads" beskrivningar om vilken färg en handduk har för att ta ett exempel.
På vissa ställen hängde man inte riktigt med (eller var jag ovanligt trött), det står att Damir hittade en femhundrakronor sedel och några meningar senare behöver han pengar. Och visst är det petitesser, men början av boken var lite trög, även om ett mord begåtts. 
Huvudkaraktärer Linn Wilde upplever jag som vek och lite mesig,och jag får inget riktigt grepp om henne. 
Men på det stora hela ger jag ändå boken väl godkänt och ju längre in i boken man kom, ju mer spännande blev det och slutet blev en tårdrypande sak, näsdukar borde medföljt.
Jag är ingen expert, har problem att formulera detta, men ett tips är nog jobba mer med huvudkaraktären, varför inte göra henne lite mer badass, kolla böckerna om Silfverbielke, fast där tar man i.
BETYG 4
Häftad (danskt band)
Språk: Svenska
Serie: Linn Wide (del 1)
Antal sidor: 281
Utg.datum: 2013-11-26
Upplaga: 1
Förlag: Litet förlag
Medarbetare: Eklund, Jessica (form)
Dimensioner: 200 x 128 x 19 mm
Vikt: 385 g
SAB: Hc
ISBN: 9789187548086
Tack till Ida Axelsson och Litet förlag för recensionsexemplaret!

5 kommentarer :

  1. Jag har clownskräck så jag tycker omslaget är riktigt scary, men boken låter spännande!

    SvaraRadera
  2. Vilket läskigt men gripande omslag, dock blir jag super intresserad av att läsa boken :)

    SvaraRadera
  3. Ja jag tycker verkligen du ska läsa den för den var överraskande bra.
    Mia

    SvaraRadera
  4. Jag håller med dig, omslaget får mig riktigt nyfiken på den här boken :)

    SvaraRadera