Fredag och dags för lite Bokbloggsjerka hos Annikas litteratur och kulturblogg och idag är det ett riktigt spännande ämne.
Hur ser din recensionsprocess ut? Skriver du anteckningar (eller viker hundöron) under tiden du läser? Recenserar du en bok direkt efter du har läst ut den?
Kort sagt: dela med dig av dina bästa recenseringstips!
Jag är inte bra på det här med recensera, på grund av jag glömmer. När jag läser tänker jag det här ska jag ta upp, men så har jag glömt det. En del analyserar det språkliga mycket, men det tycker jag är dösvårt. Så tycker jag en bra bok är svårare att recensera än en dålig, man har inte mycket att skriva.
Jag är inte så bra på att recensera men jag lär mig och blir bättre. Och syftet med min bokblogg förutom hålla koll på böckerna och hålla svenskan igång. Då menar jag hur man formulerar sig i skrift och har rätt tempus.
Jag har tänkt en mall så man har lika varje gång, men kanske saknas det något på bilden, tyck gärna till, då blir jag glad.
Personligen tycker jag inte recension ska vara för lång, det är ändå böcker jag vill läsa.
Vad tycker ni om betyg? Jag saknar ibland att det inte finns.
Ha en skön fredag, jag ska fortsätta kurera mig.
Jag tycker också det är svårt med recensioner men som du säger är det ju ett jättebra sätt att öva sig på att skriva :)
SvaraRaderaJa och man kan inte vara bäst på allt
Raderajag har insett att jag glömmer om jag läser en tjock bok, därför gör jag små anteckningar. Och vill inte göra något efter en mall :)
SvaraRaderaJa anteckna ska jag nog börja med
RaderaBra mall tycker jag! Den ska inte vara för lång, då blir det bara krångligt. Krya på dig!
SvaraRaderaTack så mycket Sanna. Ibland tycker jag recensionerna blir lite väl långa.
RaderaJag tycker också att det är lättare att recensera en dålig bok än en bra bok :)
SvaraRaderaNu får man ändå hoppas att vi inte behöver läsa så många "dåliga" böcker.
RaderaJag är tvärtom: jag tycker det är svårare att recensera en dålig bok än en bra bok. Jag känner att med en dålig bok måste jag verkligen kunna argumentera för varför jag tycker den är dålig.
SvaraRaderaJa självklart måste man riktigt belysa vad som är dåligt men det är ändå vad jag tycker.
RaderaAlla tycker olika, exempelvis Egenmäktigt förfarande tyckte jag inte alls var bra men det innebär inte att någon annan tyckte den var super.
Mia
Dina punkter ska jag absolut ta hjälp av. Jag glömmer också lätt, usch. Det språkliga har jag försökt att analysera men det funkar inte för mig för jag vill läsa boken;). Jag ska nog börja skriva ner betyg också.
SvaraRaderaVa kul, det saknas någon karaktärer tror jag. Alla ska nog göra vad som är bäst för den tror jag.
RaderaJag tycker inte heller det är lätt men så roligt att recensera böcker, men tycker nog att det är lättare med en bra än en dålig/mindre bra. Jag vill hålla mina recensioner ganska korta men ändå tala om vad jag tyckte om boken. Det värsta jag vet är när man skriver låånga recensioner och avslöjar både det ena och det andra. Jag tappar lusten att läsa boken helt enkelt.
SvaraRaderaDet tycker jag låter bra Ylva korta recensioner, fast ibland är det svårt förstås. Det värsta är väl när man struntat i att läsa en bok p.g.a en dålig recension, det har hänt mig.
RaderaDet var en bra mall, mycket användbara punkter där. Jag använder mig själv av små postit-lappar som markeringar i böckerna på ställen som är extra bra, ställen som kanske belyser det som gör att jag gillar boken eller som gör att jag tycker den är dålig. Jag har betyg men skriver det bara i min läslista, och det är ett betyg mer baserat på känsla än teknisk formgivning av boken.
SvaraRaderaTack Helen, post-it-lappar skulle inte funka, min kollega använder de på jobbet och jag blir tokig på alla lappar överallt. Nej det får nog bli en liten skrivbok, de har de säkert på mässan.
RaderaJag kör ju med anteckningar så jag slipper bli stressad av misstanken att jag förmodligen glömmer något. Att använda en mall försökte jag mig på, men det funkade inte alls för mig :)
SvaraRaderaSka nog börja med att anteckna, bra tips.
RaderaSka nog börja göra små anteckningar under tiden jag läser för jag får ofta känslan av att jag glömmer något viktigt!
SvaraRaderaJa jag med, bara att jag inte riktigt vet vad jag ska skriva, kanske för man är ny på det.
RaderaJag funderar på att göra en mall för mitt recenserande, så att jag får med alla delar som jag tänkt.
SvaraRaderaMin tanke med, fast en del förkastar det så man blir lite villrådig.
RaderaJag tycker inte heller en recension ska va för lång. Kanske kan du testa att skriva stödord på en postitlapp om du kommer på listiga saker som du gärna vill ha med i recensionen men hinner glömma till dess ;) Jag har ingen mall, ibland tar jag upp språk och omslag t ex men inte alltid för jag tänker det blir tråkigt att läsa om recensionerna alltid är likadana :)
SvaraRaderaPost-it-lappar är jag allergisk mot men en anteckningsbok kan jag tänka mig. Tack för tipsen Johanna
RaderaDet jag gillar är att det är så olika på olika bloggar! Jag gillar att fundera över det språkliga och skriver långa recensioner, men det gör jag för att jag gillar det. Men när jag läser på andra bloggar så behöver det varken handla om språket eller hur långt det är. Det enda jag inte är så intresserad av är recensioner som bara är ett citat från förlagets hemsida och sedan ett betyg.
SvaraRaderaNej självklart måste man ge det lite mer tid om man erhållit ett recensionsexemplar. Jättekul att det är olika på bloggar och jag tillhör dem som tycker det är kul att besöka bloggar.
Raderajag gör lite småanteckningar när jag läst ut ett kapitel om det är något som jag vill komma ihåg och ta upp. Håller med om att en recension inte ska vara för lång.
SvaraRaderaJag ska börja anteckna men det är nog en träningssak.
RaderaBetyg tycker jag är bra, försöker också hålla mig till en mall även om den är lite flytande. Skriver av ungefär samma anledning som du känner jag :)
SvaraRaderaJa jag vill ha betyg, ibland har jag läst recensioner men ändå inte fått fram vad de tycker om boken.
RaderaOmslag skriver jag bara om ifall det är något speciellt med dem, men inte så dumt att ha med det alltid faktiskt.
SvaraRaderaBetyg har jag själv och gillar det hos andra. Allmänna åsikter i text ger inte alltid svar på frågan om den som beskriver boken tyckte den var bra eller inte - egentligen.
Ja jag gillar också betyg och gärna en sammanfattning.
RaderaJag recenserar för att det är kul att uttrycka min åsikt och för att komma ihåg boken själv, men jag har ingen mall jag går efter, jag går mer på den känsla jag har i kroppen efter att jag läst boken...tror jag... Jag är inte helt klar över hur min process ser ut, men får försöka sätta den på pränt innan jerkan är över...
SvaraRaderaJag tycker läsandet är kul men själva recenserat är liksom ett tack för boken om jag erhållit recensionsexemplar och ett kom ihåg om jag läser en bok i hyllan.
RaderaJag behöver också bli bättre på att recensera. Det där med att analysera en bok in i minsta detalj tycker jag är otroligt svårt, åtminstone att få ner det i skrift.
SvaraRaderaJag tänker i huvudet hur jag ska skriva men när jag sätter mig ner och skriver blir det inte som i huvudet.
RaderaBörjade sätta betyg i början av mitt bloggande, men övergav det ganska snabbt. Dels tyckte jag det var väldigt svårt att jämföra olika typer av böcker med varandra (t.ex. gladdeckare mot berättelse om livet i koncentrationsläger), dels märkte jag att betygen ändrades över tid när jag tittade tillbaka på böckerna... Uppskattar dem mycket hos andra däremot...
SvaraRaderaJa var och en för givetvis göra som den tycker, det gör bloggarna mer personliga.
Raderajag vill gärna veta lite om var? och när? och stämning?
SvaraRaderavisst är det mycket svårare att skriva om en bok man tycker mycket om.
det där med betyg är svårt. hur jämför man äpplen och päron?
Stämning är bra att har med, den boken jag läser nu har en ruggig stämning, hua
RaderaJag är en av dem som har svårt att ge betyg. Jag tycker aldrig jag riktigt får till det.
SvaraRaderaJag tycker det funkar bra med betyg men visst är det vårt ibland. Böcker kan vara viktiga att läsa men kanske inte litterära mästerverk.
Radera