fredag 11 maj 2012

George P Pelecanos - Ren som snö - Ljudbok

Christopher Wilson, en svart polisman i civila kläder, har i samband med en förvirrad situation på gatan skjutits ihjäl av en vit polisman. Wilsons mor, Leona, söker upp privatdetektiven Derek Strange för att återupprätta sin döde sons heder. Internutredningen visade nämligen att han med alkohol i blodet och utan att vara i tjänst dragit sitt vapen mot en oskyldig man.

När Derek söker upp den vite polismannen Terry Quinn visar det sig att han lämnat poliskåren efter dödsskjutningen. Han klarade inte av att leva med ryktena om att det skulle ligga rasistiska motiv bakom misstaget. Quinn är därför lika angelägen som Strange om att få reda på vad som egentligen hände.

Snart kommer Strange fram till att den man som Chris Wilson drog vapen mot hade en koppling till Chris syster Sondra och tillsammans med Terry Quinn dras han in i Washingtons undre värld. Spåren leder till en av de stora heroinhandlarna och det står alltmer klart att Chris Wilsons död inte var en slump, att Terry Quinn bara varit en bricka i ett mycket elakt spel.

Ren som snö är en hård och rak deckare med rötter i den tradition som grundlades av Raymond Chandler och Dashiell Hammett. Här handlar det inte om konspirationer i samhällets toppskikt utan om vad som händer på gatan: knarkhandeln, rasismen och polismaktens problem att hantera situationen. George P.Pelecanos har en förmåga att skriva om dessa ämnen så att de känns nära och påtagliga, och han kombinerar stor spänning med rättspatos och svåra frågor som den Terry Quinn tvingas ställa sig: Hade han väntat med att skjuta om Christopher Wilson varit vit?Kopierat ur Bokus
Det här är ingen snäll liten mysig deckare, nej den är ganska rå och stundvis otäck..Och äta under tiden man läser är inget för den äckelmagade. Fast jag gillade den,,och läser gärna en fortsättning. Uppläsare Stefan Sauk gör halva boken,,han är så bra,,han går nog om Ewerlöf som bästa uppläsare.BETYG:

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar