fredag 31 maj 2013

Vinnare i Excesstävlingen


















Post-it lappar i skål, en del ska ha 1 lott, några 2 och andra 3, teven står på i bakgrunden. Men full fokus på tävlingen..

Många lappar blev det i skålen.

Jag drar en lapp,,,vem blir det??????
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Ett stort grattis till Violen, 2 excessböcker är dina

Maila din adress till eggetbok(snabela)gmail.com.
Till er som inte vann, det kommer fler tävlingar, och en sak måste jag tillägga;
Bokbloggare är ett trevligt folk.

Bokbloggsjerka 31 maj – 3 juni

Jag tror aldrig jag längtat så till fredag som denna vecka, tre sena kvällar på jobbet sätter sina spår. Men pjäsen gick suveränt bra och jag är så stolt.
Nu till jerkan som finns hos Annika. Veckans fråga;

Vilket är ditt favoritformat när det gäller böcker? (Observera att ni inte behöver begränsa er till bara till ETT)

Allt fast vid olika tillfälle,
Ljudböcker, funkar fint vid promenader, strykning och städning. En uppläsare jag älskar är Stefan Sauk, hoppas inte böckerna om psykopaten Christopher Silfverbielke slutar.
Inbundna dem sitter jag ofta med i fåtöljen, har en öronlappsfåtölj med fotpall, gärna med ett glas vitt jämte om det är fredag. Dålig karma var rolig, min kollega tyckte dock den var alltför knäpp.
Pocket utmärkt sängläsning för den är så smidig att hålla. Har ni inte läst Henriks debutroman så gör det, riktigt bra.
E-böcker är ett toppenformat, har e-böcker både på Letto och Paddan. Just nu håller jag på med denna.
Häftade böcker kan var lite jobbiga att hålla. Däremot gillar jag texten i denna bok, annars går det lite småsegt.
 
Excess stranden/solstolen here I come. 100 åringen finns som Excess så nu kan ni ligga och garva på badstranden. Han kommer förresten med en ny bok Analfabeten, den ska jag läsa.
Nu måste jag hasta iväg till jobbet, ha det bra.

Summering Maj

Julian Better - Jag var barn i Gulag - Inbunden - Rec.ex

Elisabeth Östnäs - Feberflickan - Inbunden - Rec.ex

Henrik Johansson - Av kött och blod - Inbunden - Rec.ex

Berättarministeriet - Restips för utomjordingar - E-bok

Jussi Adler Olsen - Marcoeffekten - Ljudbok

Dan Buthler och Dag Öhrlund - Uppgörelsen - Ljudbok - Spänningsutmaningen

Jag gillar:

Dan Buthler och Dag Öhrlund - Uppgörelsen

Jag vill gärna läsa mer av denna författare:

Henrik Johansson

Jag tyckte mindre om:

Berättarministerier - Restips för utomjordingar

Ej läst klart;

Eva Rydinger - Fotografen - Inbunden
Viveca Sten - I farans riktning - E-bok
Ninas resa av Lena Einhorn - Ljudbok
Laura flickan från havet av Carola Gynning - Ljudbok

torsdag 30 maj 2013

Hur går det med utmaningarna? Antal böcker?

Lästa böcker - 32 stycken, lite sämre än föregående år. Samma tid förra året hade jag kommit upp i 42. Anledningen är mindre ljudböcker.
Boktolvan - 2 av 12. där får jag nog ligga i lite, håller på med en i skrivandes stund.
Spänningsutmaningen - en varje månad och ska börja på maj-månads snart, men utmaningen verkar har dött ut lite.Har inte hört något om den på länge.
Författarfemman - 3 av fem är väl godkänt, lite tid finns ju kvar.
Kaosutmaningen - 13 av 20, bara 7 kvar så det är lugnt.
Hyllvärmare - 1 av 10, inte så bra men tyvärr så hittar jag inte mina böcker. Inköp av bokhylla är på G.
Jag tycker det känns rätt okey så här långt.

onsdag 29 maj 2013

Kommande böcker



Jag var inne och kollade lite på kommande böcker, jösses 
va många godbitar.

Bildcollage gjort på paddan.

Snövit ställer till det

Igår var jag kvar på jobbet till klockan nio och riggade scenen,idag var det uppspel för skolklasserna. Snövit och de sju dvärgarna fast en något omarbetad version, men helt annan musik än i original.
Och ikväll är det uppspel för föräldrar, mor och farföräldrar.Nerverna är lite smått i dallring, både för barnens skull och min egen. Jag sköter musiken och efter min nedtoning, börjar de agera.
Ni som väntar på resultatet av Excess-tävlingen får vänta ett litet tag, lite körigt just nu. Men innan helgen kommer vinnaren att utses.
Jag såg förresten att det fanns fina fodral till böckerna på Bokus, nu ingår det tyvärr inte i tävlingen.Men det kan man beställa till sen.

tisdag 28 maj 2013

Passa på än finns chansen och mer

Min egen tävling med två excessböcker i potten pågår fram till midnatt.
Titta in er Tävling

Men det finns andra som har tävlingar nämligen Bokrecensionernu
Där finns massa priser att vinna.




måndag 27 maj 2013

Tematrio - Noveller

Lyrans tema trio denna vecka handlar om noveller.Berätta om tre bra noveller/novellsamlingar!
Nathan Englander, en bok som vi Novellcirklat om. Nu är det svårt att veta hur mycket det trevliga cirklandet gjort för att man tyckte om boken. Men visst finns det godbitar att plocka här.Systerkullar är en novell jag tyckte om. Novellerna gör att man får tänka efter en hel del. Symbolik eller inte?
Krimineller är en jättebra samling för deckarälskare. Jag valde att lyssna på den och uppläsarna var jättebra.
En riktigt hemsk och ryslig novell, men det är en klassiker. Den dröjde sig kvar lite efteråt.
Det är många som inte gillar Läckberg och helt klart har hennes senaste deckare inte varit lika bra som tidigare. Hon kommer snart ut med en novellsamling(eller vad man ska kalla det). I denna bok finns en novell som heter Änkornas café, den tyckte jag var jättebra. Ett bonustips.
En novellsamling jag skulle vilja läsa är Alice Munro - Brinnande livet
Ha en trevlig måndag.

söndag 26 maj 2013

Söndagsläsning

Detta är var jag har igång för tillfället, Solviken är väl den enda bok jag inte läst i men alla andra(eller lyssnat på).

Veckan som kommer blir enormt hektisk, då vi ska ha uppspel av vår pjäs. Det innebär nog några kvällar av förberedelser, men jag får hoppas jag hinner med lite kvällsläsning.

Dan Buthler och Dag Öhrlund - Uppgörelsen - Ljudbok

Uppgörelsen är den fjärde boken om psykopaten Christopher Silfverbielke som vi tidigare mött i författarduon Buthler & Öhrlunds succéthrillers En nästan vanlig man, Grannen och Återvändaren.

På ytan är Christopher Silfverbielke en charmerande och världsvan affärsman, men bakom masken är han en känslokall psykopat och seriemördare. Efter att ha hållit sig gömd utomlands är nu Silfverbielke tillbaka i Sverige. På själva julafton har han involverat kriminalkommissarie Jacob Colts egen familj i sina ondskefulla handlingar, och nu planerar mördaren sin hämnd på en enslig gård i mörkaste Småland.

Det är upplagt för en sista desperat kraftmätning mellan de två ärkefienderna, en sammandrabbning som hotar att få ödesdigra konsekvenser inte bara för de två männen själva utan för ett stort antal människor i deras omgivning ? mer eller mindre oskyldiga. Hämtat från Bokus


Jag gillar verkligen böckerna om psykopaten Christopher Silfverbielke, hur märkligt det än låter. Hur kan man gilla en bok som handlar om en fullblodspsykopat, men jag tror det är därför att det är så långt ifrån verkligheten man kan komma. Nu menar jag inte att denna typ av människa inte finns, men jag möter knappast typen i matkön på Ica.Tack och lov har jag aldrig möt någon.
Christopher är smart, snygg, charmerande och rapp i munnen. Jämfört med honom verkar Jacob Colt vara en ganska mesig och intetsägande figur.
I denna bok händer mycket tråkigheter och man undrar hur det blir inför framtida böcker, för visst kommer det fler???
Sexbeskrivningarna är ibland väldigt detaljerade, lite onödigt för en deckare kan jag tycka. Stefan Sauk gör det som vanligt helt outstanding och hans dialekter gör att man småfnissar till denna hårdkokta deckare. BETYG 4
Längd: 15t 36m     
Språk: Svenska     
Kategori: Deckare           
Serie: Silfverbielke: 4                
Förlag: Massolit förlag     
Utgiven: 201305                               
ISBN: 9789187135217

lördag 25 maj 2013

Henrik Johansson - Av kött och blod

På en rostfri arbetsbänk i ett restaurangkök i östra Malmö låg en golem: en stum, stark och själlös varelse skapad av människohand, byggd av kött. Köttmonstret väntade. En av restaurangens anställda skulle mördas. Tempi Moderni går med vinst, men det räcker inte. Ledningen vill ha mer. Tempot höjs och inte en krona spenderas i onödan. Med kniven mot strupen blir personalens motstånd hårdare och hårdare. Till slut finns det ingen väg tillbaka. Av kött och blod är en nyskapande blandning av arbetarroman och deckare.
Hämtat ur Federativs forlag

Jag fick ett mail från förlaget med en förfrågan om jag ville läsa Henriks debutroman. Givetvis tackade jag ja och snart därefter kunde jag hämta boken i min lilla brevlåda.
Tror man att det är en deckare med en polis som undersöker och utreder ett mord, ja då lär man bli besviken. Jovisst jag väntade också på mordet, men snart blev jag helt uppslukad av boken.
Persongalleriet är intressant, vi har å ena sidan plastchef Yvonne och köksmästare Rainer som bara tänker på pengar och lönsamhet. Så alla anställda
med Josef som är kock, Demitra som är kokerska och Vanja som är servitris, bara för att nämna några. De får möta många förslag från Rainer och Yvonne som bara gör allt sämre, men ändå tycker jag personalen har en underbar sammanhållning och man känner med många av dem. Man blir lite hungrig när man läser också för det beskrivs vad som tillagas, ljuvliga rätter. (Blir det kokbok nästa eller?)
Henrik skriver om ett Sverige av idag, där klyftan mellan rik och fattig blir större och där alltid ekonomi går före kvalitet.
Demitria får lämna sin son på ett skitigt dagis på grund av att städningen läggs ut på entreprenad. Det är en skrämmande bild men tyvärr sann, jag kan bara flika in mina egna erfarenheter;
När jag började som fritidspedagog för 27 år sedan hade vi 15 barn på två heltider+ ett ekonomibiträde på 4 timmar och lokal i ett radhus (typ 5 rum och kök). Idag har vi 37 barn på två heltider i lokaler som motsvarar en liten trerummare.
Sammanfattningsvis tycker jag Henrik lyckats ypperligt skriva en roman som fångade mig från första stund och samtidigt modigt. Skriva om ett Sverige där det sociala skyddsnätet håller på att rasa. Alla håller kanske inte med om detta. Dessutom ett underbart persongalleri där det var många man kände med och kände igen. Jag gillade personerna och skulle nog vilja följa dem i en bok till.
Jag som gillar deckare hade gärna sett att det hade funnits ett mord i början av boken. En osympatisk snut som snokade runt lite och petade med sina fingrar i rödvinssåsen.
BETYG 4
                                             Språk: Svenska
Antal sidor: 290
Utg.datum: 2013-05-20
Upplaga: 1
Medarbetare: Osman, Ayman (form)
SAB: Hc
ISBN: 9789186474645
Tack till Federativs förlag för recensions exemplar.

fredag 24 maj 2013

Bokbloggsjerka 24/5

Då var det fredag igen, fast denna veckan var lååång. Skönt med helg och lite Bokbloggsjerka hos Annika.
Denna vecka lyder frågan;
Brukar du läsa om böcker?  Ja den frågan fick jag läsa två gånger, är väl lite extra trött så här i slutet av veckan.
Det är väldigt sällan jag läser om böcker, har faktiskt ganska många böcker på väntelista.Är jag ensam om ha en stor läshög?
Däremot denna bok har jag läst minst 3 gånger, vi använder den väldigt mycket i jobbet. Det finns jättebra övningar som stärker sammanhållningen i gruppen.
Boken heter alltså "Gruppen som grogrund" och är skriven av Gunilla O Wahlström. Känner ni igen namnet beror det på att hon även har skrivit Kirreböckerna. Har ni inte läst dem så är det ett bra tips.
Denna bok läste jag halva av innan jag lämna den ifrån mig, den skulle cirkla vidare. Den skulle jag väldigt gärna läsa klart, men då får jag nog läsa om den från början.
Missa inte min "lilla" tävling.
Tävling

torsdag 23 maj 2013

Lång lista väntar

 Listan på alla böcker jag vill lyssna på är lång, mycket lång.(förresten har ni sett att Storytel ändrat sin sida). Men tyvärr har det blivit mindre lyssnande och mer läsning ur verkliga böcker.
Jag lyssnar på böcker när jag städar och pysslar hemma och tyvärr har en axelskada gjort att jag inte kunnat detta. Dessutom har vi den mest stressigaste tid på jobbet. Vi håller på med en pjäs, med scener och kläder och rubbet. Häromdagen sydde jag scenkläder till långt in på kvällen.
Men till helgen tänkte jag göra en ansträngning att få lite ordning samtidigt som jag lyssnar på Uppgörelsen.

onsdag 22 maj 2013

Elisabeth Östnäs - Feberflickan

Feberflickan är en skildring av en familj i sönderfall, både bildligt och bokstavligt. Det handlar om vad som finns kvar när alla gränser passerats. Det är en tragedi, en mörk men subtil historia om det allra värsta.
Boken handlar om Luna som rör sig i huset där hennes far och en kvinna, som Luna aldrig kallat något annat än ”hon”, ligger döda. Läsaren får en tydlig bild av det Luna gör, men hennes tankar är febrigt oskarpa. Genom hela romanen finns det en gräns mellan det som är och det som har varit, mellan det som görs och det som tänks.
Texten kan läsas som en deckargåta där delarna ska summeras och ge bilden av en helhet, men den är också som en inträngande skildring av en person som inte entydigt är vare sig förövare eller offer. Hämtat från Columbi Publishing

Jag tycker boken är enormt välskriven och beskrivningar är smått fantastiska vilket gör att det ibland känns som man är med på ett hörn, fast man inte vill det.

Detta var ett exempel ur boken, detta var de vackra beskrivningarna, det finns andra som är fruktansvärt äckliga.
Vi får följa Luna i boken både i dåtid och nutid och man förstår rätt snart att allt inte står rätt till. Berättelsen är riktigt dyster och man har en krypande känsla av obehag genom hela boken.
Jag fick boken genom En bokcirkel för alla, där följde lite bokcirkelfrågor.

Lite hjälpfrågor som ni kan samtala kring i er bokcirkel
    1.Hur skulle du beskriva relationerna i familjen?
    Lunas relation till "hon" var väldigt giftigt och till fadern lite avvaktande.
    2.Är boken trovärdig? Varför/varför inte?
    Ja det tycker jag.
    3.Får du några nya insikter när du läser boken? Något som förvånar, berör?
    Det som berör mig mest är historien med katten, den är hemsk.
    4.Vem är "hon"? Och varför kallas hon bara "hon"?
    Jag tror det är styvmodern, men förstår sedan att så är nog inte fallet.
    5.Vad tycker du om formatet (längden på boken)?
    Man fick aldrig reda på vem mördaren var, jag hade gärna tagit 20-30 sidor till och fått svar.
    6.När vänder det? När förstår du att allt inte står rätt till?
    Jag tycker det är konstigt att äta gammal mat för man är snål, och hennes snokande var lite sjukligt. Men efter katthistorien då vände det rejält.
    7.Vem tror du är mördaren? Finns det någon mördare?
    Luna verkar var den mest störda i boken, ja även brodern men han sitter på institution.
    8.Vad tillför den historiska miljön din läsning? Blir det kusligare? Eller hade det gått lika bra i nutid?
    Jag tycker det blir tre gånger så kusligt
    9.Hur upplevde du miljön?
    Skrämmande och mörk.  
    10.Vad tycker du om slutet?
    Slut???Jag kände mig lite snuvad på slutet.
    11.Vad tyckte du var bra/dåligt med boken?
    Bra var de målande beskrivningarna. Dåligt var det snöpligt slut.
    12.Vilket betyg vill du ge boken på en skala 1-5?
    Jag vacklar mellan 3 och 4 men eftersom det är en debutroman och beskrivningarna är så målande blir det 4.
    Det jag ogillar med boken är att den är så enormt dyster, jag vill knappt läsa vidare. Nu läser jag ändå vidare, men man får nästan magknip.
    Jag har också blod och sprutfobi då blir boken lite för mycket för mig.(å ena sidan kan man se det som KBT, om man tänker positivt)
    Sammanfattningsvis en enorm debut, en otäck historia i en liten förpackning.
    BETYG 4
    Titel: Feberflickan
    Författare: Elisabeth Östnäs
    Redaktör: Marie Peterson
    Fotograf: Maria Svenningsson
    Formgivare: Niklas Lindblad
    Bandtyp: Inbunden
    Utgiven: 201210
    Förlag: Columbi Publishing
    Antal sidor: 128
    ISBN10: 9197947245
    Tack till En bokcirkel för alla och Columbi publishing för rec.ex

    måndag 20 maj 2013

    Tävling

    Snart är det sommar och förhoppningsvis sol, vad passar bättre att ha med sig på stranden än en bok.
    Det du tävlar om är två böcker i formatet Excess, verkligen ett behändigt format på stranden.
     

    För att få en lott i tävlingen

    *kommentera detta inlägg och besök Excess och välj dina två böcker, som  du namnger i inlägget. Skriv gärna upp din mailadress eller bloggnamn så jag kan nå dig.

    Två lotter

    *Följ min blogg

    Tre lotter

    *Skriv om tävlingen på din blogg

    Sista dagen att anmäla sig till tävlingen är den 28 maj 2013

    söndag 19 maj 2013

    Jussi Adler Olsen - Marcoeffekten - Ljudbok

    Världens tråkigaste dag', stod det i en tidning om den 11 april 1954. Men frågar man pojken Marco så var den 11 april 1954 värre än så, den var snarare liktydig med Hitlers födelsedag. För den 11 april 1954 föddes Zola, mannen som är Marcos farbror, som med cynisk kyla bryter ner och utnyttjar människor i sin närhet, och tvingar klanens medlemmar in i kriminalitet. Marco är snabbtänkt och lärs snabbt upp till tiggare, ficktjuv och inbrottstjuv. Men han hatar sitt liv och allt det Zola står för. Och när han förstår att familjen vill göra honom till krympling ser han ingen annan utväg än att rymma så långt bort han kan. Några måander efter sin rymning upptäcker han något ännu värre. Han får se en affisch med ett foto av en man som är saknad, en man som han sett ligga död i närheten av sitt eget hem. Den vetskapen kan ge Marco chansen att göra upp med Zola och resten av klanen, inklusive hans egen far. Men det är också en vetskap som utgör en fara för hans eget liv. Vad Marco inte vet är att det inte bara är familjen som vill se honom död. Men det vet å andra sidan Avdelning Q inom Köpenhamnspolisen, och långsamt dras Carl Morck, Assad och Rose in i saken, med trådar in i regeringen och långt ut i Afrikas djungler. Kopierat från Storytel

    Det första jag tänkte på när jag lyssnat klart var, alldeles för lite Assad, han är helt klart min favorit i boken. Men även för lite avd C överhuvudtaget, vilket gör att den blev mindre rolig än de andra böckerna. Storyn var bra men lite långdragen vilket gör att den tappade i spänning. Jag hoppas detta var en mellanbok och han kommer tillbaka med toppenböcker igen. Den är helt klart värd att lyssna på och Stefan Sauk han är så in i bomben bra, snacka om inlevelse. BETYG 3
                                                 Författare
                                             Jussi Adler-Olsen
                                                 Uppläsare
    Kategori
    Serie
    Förlag
    Längd
    19t 51m
    Språk
    Svenska
    Utgiven
    201304
    Översättare
    Leif Jacobsen

    20 år idag. Grattis Hanna och Hampus

    De här små godingarna är 20 år idag, jösses minns det som igår när jag fick dem.
    Här besökte vi godisfabriken i Ryfors.
    Konfirmationen
    Student med halva tjocka släkten.Så fina ni var.
    Stort Grattis!! 

    Tjejträff i Sibbarp

    På väg till tjejträffen i Sibbarp, ligger mellan Varberg och Falkenberg, råkade vi ut för något märkligt. Järnvägsbommarna var nere och ljuset blinkade rött. Det hade hänt en olycka, en bil hade kört in i bommarna. Varför vet vi inte.
    Det bjöds på potatisgratäng och fläskfile, samt en god sallad. Mums.
    Efterrätten bestod i en cheesecake, den la sig som bomull i magen, mycket gott.