tisdag 10 december 2013

10 december. Munromania

Det har tyvärr gått trögt med läsningen i december, även med Tiggarflickan. Så hade det inte varit så att jag halkade på jobbet och skadat mig, ja, då hade den inte blivit utläst. Jag brukar mest läsa deckare men emellan gör jag mina utflykter inom andra områden.Så nu var det dags för novellernas drottning.
Fantastiskt att hon fick nobelpriset, men säkert välförtjänt. Hon har skrivit mest novellsamlingar vad jag vet.
Själv har jag inte läst något av henne så det var hög tid nu. Jag har läst Tiggarflickan, en novellsamling som kom ut första gången 1984.
I denna novellsamling med tio noveller får man följa Rose från en fattig barndom till vuxen ålder.
I början när jag läser blir jag lite beklämd, det är fattigt och eländigt, ganska dyster tillvaro. Men i och med titelnovellen Tiggarflickan blir boken lite ljusare och mer lättläst. Då gifter hon sig med Patrick som uppvaktat henne och får så småningom ett barn. De kommer från helt olika skikt i samhället, vilket gör att de ser lite olika på saker och ting. I novellen Ofog har hon en affär med en annan man, ja summa summarum kan man säga att Rose har nog ingen tur i kärlek. Detta beskriver också Munro på ett väldigt underhållande sätt.
Förutom den lite dystrare inledning och det lite sorgliga slutet är boken väldigt lättläst, språket flyter fint och hon svänger sig inte med några märkvärdiga ord. Hon beskriver allt så man får en klar bild i huvudet hur det ser ut. Perfekt balans mellan handling, porträtt-och miljöbeskrivning alltså.
Det negativa är nog att det känns mer som en roman än en novell, här är man tvungen att hålla reda på vad som hände i början av boken. En novell för mig handlar om nya personer för varje novell.
BETYG 4
 • Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Antal sidor: 296
 • Utg.datum: 2013-10-01
 • Upplaga: 1
 • Förlag: Bokförlaget Atlas
 • Översättare: Karin Benecke
 • Originaltitel: The Beggar Maid
 • Medarbetare: Kühlhorn, Lotta (form)
 • ISBN: 9789173894227
En tidigare utgåva av Tiggarflickan.
                                                                   Surfa runt hos oss:

4 kommentarer :

 1. Kul att höra dina tankar om Tiggarflickan Jag har bara läst Brinnande livet än och den innehåller fristående texter. Fantastiskt bra noveller!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det låter som ett mycket intressant sätt att bygga upp ett liv. Måste läsa!!

  SvaraRadera
 3. Nu förstår jag varför man bör läsa novellerna i rätt ordning! Påminner lite om upplägget i Hatties liv då? Även fast den fick epitetet "roman"...

  SvaraRadera
 4. Eftersom berättelserna är sammanhängande i Tiggarflickan, ville min hjärna läsa den som en roman. Det funkade inte alls. De är kanske sammanhängande, men det är långt ifrån så pass sammanhängande som en roman, tycker jag ;)

  SvaraRadera