måndag 9 december 2013

9 december

Så var det min tur att blogga i julkalenderbloggstafetten på temat ungdomsböcker.I trådarna för stafetten har vi Sofie.Trevligt initiativ tycker jag.
Och idag ska vi gå tillbaka i tiden, då det kanske inte fanns så många ungdomsböcker som idag. Vi reser tillbaka till 1972 då hittar vi en lässugen Mia som tröttnat på tramsiga barnböcker och ville ha något annat.
Jag provade Femböckerna och Kitty men tyckte inte de var så roliga.
Böckerna jag fastnade för var Lottaböckerna, författare Merry Vik (pseudonym för Ester Ringnér-Lundgren). Det finns idag ett speciellt sällskap för Ester Ringner-Lungren och säkert  har ni som varit på bokmässan sett dem, brukar ha en stapel av Lottaböcker. De har speciella Lotta- träffar, nog hade det varit kul att bli medlem, ja kanske senare.
I första boken, ja det finns 47 stycken, är Lotta 13 år och jag var nog 11 när jag läste min första, men säkert var det en andra upplaga eller något. Första boken heter Det är Lotta förstås och kom ut 1958.
Så får man följa Lotta genom skolåren upp till vuxen ålder.
En bok jag kommer ihåg än idag som vansinnigt rolig var;
Det spökar Lotta.
Ofta när jag fick min veckopeng var det direkt ner till bokhandeln och köpa en Lottabok. Så var det in på rummet och läsa och skratta. Min mor undrade ibland vad som stod på.
En annan bok jag kommer ihåg är när hon skulle på date med Paul och gjort sig så fin med dräkt, högklackade skor och uppsatt hår och givetvis trillade hon. Har för mig det var något konstigt med håruppsättningen också.
Jag skulle önska alla Lotta böckerna gavs ut på nytt, ja jag skulle köpa alla.
Bara omslagen blir man glad utav.
Det finns en sida där man kan läsa om alla Lotta-böckerna och vad de handlar om, men just nu verkar den ligga nere. Synd för den är super.
Finns det någon mer som gillar Lotta böckerna?

7 kommentarer :

 1. Tack för ditt inlägg! När mamma började rekommendera böcker för mig blev det Fem och Kitty. Gillade dem mycket, trots att det var några år sedan de gavs ut då...

  SvaraRadera
 2. Min dotter läste Kitty trots att jag envisades med Lottaböckerna

  SvaraRadera
 3. Lottaböckerna är riktiga klassiker, jag blir glad nu bara jag ser omslagen :) Har en låda på vinden, gillade även Fem och Kitty, samt Jollyböckerna. Bland annat!

  SvaraRadera
 4. Jag vet att jag läste/eller blev läst för några av mammas Lottaböcker. Vet att jag tyckte de var roliga men fastnade ändå aldrig riktigt i serien, kanske för att jag inte hittade så där värst många.

  SvaraRadera
 5. Jag älskade ockaå Lotta-böckerna. Läste nog Kitty och MaryLou också, men Lotta bara plöjde man :) Mamma läste dem igen efter mig och ibland skrattade vi i kapp. Skulle gärna läsa dem igen. Röstar för nyutgivning, så man kunde samla alla i sin hylla!

  SvaraRadera
 6. Jag har nog inte hört talas om Lotta böcker. Konstigt. Jag skulle ha älskat dom böckerna. Men böcker jag läste som liten var Kitty, var galen i dom:).

  SvaraRadera
 7. Åh vad jag blev nostalgisk! Lottaböckerna var mina absoluta favoriter, jag älskade dem och följde serien väldigt länge!

  SvaraRadera