tisdag 6 januari 2015

Julie Otsuka - När kejsaren var gudomlig

När kejsaren var gudomlig är Julie Otsukas omskakande debutroman, som skildrar den förändrade tillvaron för Kaliforniens japanska befolkning efter attacken mot Pearl Harbor. Julie Otsuka fick sitt genombrott för en bredare publik med den hyllade romanen Vi kom över havet.

Februari 1942. Solen lyser över Berkeley i Kalifornien. En kvinna stannar till utanför det lokala postkontoret, läser kallelsen som är uppsatt i fönstret och återvänder hem för att städa och packa. I likhet med tusentals andra japanska amerikaner - män, kvinnor och barn - har hon förvandlats till fienden, praktiskt taget över natten. Tillsammans med sin familj kliver hon på tåget som tar dem till ett interneringsläger i Utah. Där väntar barackerna, ökendammet, taggtråden och de många rädslorna.
Hämtat ur Bokus

Bland min fina hög med julklappsböcker låg också denna, jag har även Vi kom över havet men eftersom detta var hennes debut börjar jag med den.
Den började hemskt och jag funderade på att lägga ner boken direkt, klarar inte av när de dödar djur i böcker. Jo, jag förstår hennes syfte men det hjälper inte. Boken är väldigt tunn bara 167 sidor, ändå tyckte jag det var svårlästa sidor, den var så opersonlig på något vis. Istället för namn använde hon pojken, flickan och kvinnan och det gjorde i alla fall att jag inte riktigt tog till mig boken. så var det alldeles för mycket beskrivningar om  hur saker och ting såg ut istället för handling. Nej,det var ingen bok för mig även om jag tycker att det var otroligt hemskt och Japanerna som bodde i USA blev utmobbade. Tror nog det dröjer innan jag läser en bok av Julie Otsuka, tyvärr. BETYG 2+
Pocket
Språk: Svenska
Antal sidor: 167
Utg.datum: 2014-11-11
Förlag: Bonnier Pocket
Översättare: Ulla Roseen
Originaltitel: When the Emperor was Divine
Medarbetare: Form, Jojo (form)
Dimensioner: 180 x 110 x 10 mm
Vikt: 104 g
SAB: Hce
ISBN: 9789174294200

6 kommentarer :

 1. Skall väl klicka hem denna från Adlibris snart. Den skall bli otroligt spännande att läsa.

  SvaraRadera
 2. Dödar djur? Nej då skippar jag också den boken. Jag tar så fruktansvärt illa vid mig av att läsa sånt även om det så klart händer ibland i de böcker jag håller på med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tror det förstörde en hel del för mig, fixar inte sådant

   Radera
 3. den hade du redan läst! vi tycks vara lite överens

  SvaraRadera