onsdag 1 juni 2022

Då var det dags att välja Bookie bok

Jag var lite besviken att det inte var någon deckare med, när de kommer ut så många bra.
Jag väljer mellan dessa två;
Det är en dröm som har gått i uppfyllelse. Efter några kämpiga år, har Emma fått ett vistelsestipendium i författaren Beata Skarps barndomshem i Svartforsen. Här i det mytomspunna och ensligt belägna hus i Norrbotten ska hon äntligen få chans att skriva klart sin avhandling i litteraturvetenskap. Om just Beata Skarp själv, som hon har dyrkat och mytologiserat ända sedan hon som väldigt ung läste en av hennes böcker i skolbiblioteket.

Bruset från älven hörs genom fönstret som står på glänt, och i det bleka eftermiddagsljuset ser Emma hur dammet rör sig i luften. Bokhyllan i Beata Skarps bibliotek är full av författarens egna böcker och hennes favoriter av andra författare. Emma sjunker ner sammetssoffan och känner sig helt överväldigad av allt hon ser.

”Hon skrev för hand, vet du det?” säger Beatas bror Aron som plötsligt står i dörröppningen. Emma följer hans blick mot bokhyllan och en rad med nötta anteckningsböcker – och hennes hjärta hoppar över ett slag. Hon har aldrig hört talas om några kvarlämnade anteckningsböcker. Kanske kan det finnas något nytt, oupptäckt, i dem? Något som förklarar varför en av de sista böckerna är så annorlunda? Och varför författaren tycktes dra sig undan världen mot slutet. Innan hon drunknade i älven, alldeles för ung och under mystiska omständigheter.

”Ring mig om det är något”, fortsätter Aron. ”Det är inte alla som klarar att sova här själva.” Så går han och Emma är äntligen ensam. Tanken på att sova i huset i natt skrämmer henne inte alls. Men än har hon inte läst vad som står skrivet i en av anteckningsböckerna. Kanske skulle det kännas annorlunda då …
****
Jag har läst lite vad folk skrivit om boken och många upplever att den är lite seg i början och det är inte alls min typ av bok. 
Elizabeth Zott brukar skriva små lappar som hon lägger i sin dotter Madelines matlåda. På dem kan det stå uppmuntrande saker som Det är inte bara inbillning. De flesta människor är hemska. Eller: Idrotta på rasterna men låt inte pojkarna vinna per automatik.

I skolan gör Madeline allt för att inte sticka ut. Allt hon vill är att vara normal och fast hon lärde sig läsa när hon var tre år försöker hon låtsas vara i stort sett analfabet som de andra barnen. Det viktigaste var att passa in. Något som hennes mamma var känd för att inte göra ...

Det är 1960-tal i Kalifornien – en tid långt innan jämställdhetsplaner på arbetsplatser hade uppfunnits. Elizabeth Zott är kemist på ett forskningsinstitut där sexuella trakasserier från män sker nästan slentrianmässigt, vilket hon vägrar att acceptera.

Men när hon står upp för sig själv får det konsekvenser – särskilt när hon orsakar allvarlig kroppsskada på chefen. Svartlistning, stulen forskning och ett rykte som lycksökande opportunist. Man behöver inte ha en examen i kemi för att förstå att mäns egon är sköra. Kvinnor har också problem med henne, kanske är det kombinationen av att hon ser lite för bra ut OCH är lite för intelligent som får dem att känna sig misstänksamma?

Så möter hon Calvin Evans. Forskningsscenens superstjärna – oborstad, enstörig och besvärlig. Det är ingen som gillar honom heller, men kemin som uppstår mellan de två är på riktigt!

Tre år senare är Elizabeth ensamstående mamma till deras dotter Madeline. Ekonomin är knackig men då får Elizabeth ett erbjudande hon inte har råd att tacka nej till. Hon ska – otippat nog – leda ett matlagningsprogram i TV. Till allas förvåning blir Elizabeths egensinniga matlagning en stor succé. Att hon dessutom passar på att uppmuntra kvinnorna som tittar till självständighet och uppror är inget som ses med blida ögon ...
*****
Är den rolig?
Vad ska jag välja?

3 kommentarer :