torsdag 1 mars 2012

Zinat Pirzadeh - Fjäril i koppel - Bokcirkelbok 2-12


I Teheran befinner sig en ung kvinna. Under en natt ska hon fatta sitt livs största
beslut, det som kommer att förändra hela hennes tillvaro och påverka många
människors liv. I väntan på gryningen blickar hon tillbaka och funderar över
den flicka som hon en gång var.

För länge sedan kom Shirins farfar vandrande över gränsen från Ukraina till den lilla staden Zadrabad vid Kaspiska havet. Han blev kär i stadens längsta flicka och bestämde sig för att stanna för gott. Runt farmor och farfars vackra hus samlas släkten, farbror Abbas med affärssinne, farbror Babak som får kvinnorna på fall och den vackra men ogifta faster Mahasti. Och förstås Shirin och hennes familj. Hon är den enda dottern bland fem syskon, men minst lika modig som sina bröder och fylld av äventyrslust. Det försätter henne i svårigheter och för med sig fantastiska upplevelser. Som liten flicka iakttar hon och lyssnar på tanterna som skvallrar om Farah Diba i farmors kök och kvinnorna som gör upp äktenskapsaffärer i badhuset.

Före revolutionen är livet förhållandevis enkelt, men med revolutionen kommer mörkret och Shirins hjärta härdas av allt som sker omkring henne.

Fjäril i koppel är Zinat Pirzadehs debutroman. En roman inspirerad av författarens
liv och uppväxt i Iran i en tid av förändring.

Zinat Pirzadeh är persisk-svensk komiker, skådespelare och föreläsare. Hon är den första kvinnliga komikern någonsin som vuxit upp i Iran. Bakom sig har hon krig, revolution och utvisningshot under tre år, och mycket har hänt sedan hon slutligen fick uppehållstillstånd i Sverige. Kopierat ur Bokus

Första 50 sidorna tyckte jag var lite tröga men sedan,,ja, då blev det streckläsning. Okey lite var det för jag var tvungen att lämna tillbaka boken. Boken var intressant, spännande, beklämmande och sorglig. Sista sidorna var näsduken framme..Tack och lov är det en trilogi så fortsättningen kommer..BETYG:

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar