lördag 25 maj 2013

Henrik Johansson - Av kött och blod

På en rostfri arbetsbänk i ett restaurangkök i östra Malmö låg en golem: en stum, stark och själlös varelse skapad av människohand, byggd av kött. Köttmonstret väntade. En av restaurangens anställda skulle mördas. Tempi Moderni går med vinst, men det räcker inte. Ledningen vill ha mer. Tempot höjs och inte en krona spenderas i onödan. Med kniven mot strupen blir personalens motstånd hårdare och hårdare. Till slut finns det ingen väg tillbaka. Av kött och blod är en nyskapande blandning av arbetarroman och deckare.
Hämtat ur Federativs forlag

Jag fick ett mail från förlaget med en förfrågan om jag ville läsa Henriks debutroman. Givetvis tackade jag ja och snart därefter kunde jag hämta boken i min lilla brevlåda.
Tror man att det är en deckare med en polis som undersöker och utreder ett mord, ja då lär man bli besviken. Jovisst jag väntade också på mordet, men snart blev jag helt uppslukad av boken.
Persongalleriet är intressant, vi har å ena sidan plastchef Yvonne och köksmästare Rainer som bara tänker på pengar och lönsamhet. Så alla anställda
med Josef som är kock, Demitra som är kokerska och Vanja som är servitris, bara för att nämna några. De får möta många förslag från Rainer och Yvonne som bara gör allt sämre, men ändå tycker jag personalen har en underbar sammanhållning och man känner med många av dem. Man blir lite hungrig när man läser också för det beskrivs vad som tillagas, ljuvliga rätter. (Blir det kokbok nästa eller?)
Henrik skriver om ett Sverige av idag, där klyftan mellan rik och fattig blir större och där alltid ekonomi går före kvalitet.
Demitria får lämna sin son på ett skitigt dagis på grund av att städningen läggs ut på entreprenad. Det är en skrämmande bild men tyvärr sann, jag kan bara flika in mina egna erfarenheter;
När jag började som fritidspedagog för 27 år sedan hade vi 15 barn på två heltider+ ett ekonomibiträde på 4 timmar och lokal i ett radhus (typ 5 rum och kök). Idag har vi 37 barn på två heltider i lokaler som motsvarar en liten trerummare.
Sammanfattningsvis tycker jag Henrik lyckats ypperligt skriva en roman som fångade mig från första stund och samtidigt modigt. Skriva om ett Sverige där det sociala skyddsnätet håller på att rasa. Alla håller kanske inte med om detta. Dessutom ett underbart persongalleri där det var många man kände med och kände igen. Jag gillade personerna och skulle nog vilja följa dem i en bok till.
Jag som gillar deckare hade gärna sett att det hade funnits ett mord i början av boken. En osympatisk snut som snokade runt lite och petade med sina fingrar i rödvinssåsen.
BETYG 4
                                             Språk: Svenska
Antal sidor: 290
Utg.datum: 2013-05-20
Upplaga: 1
Medarbetare: Osman, Ayman (form)
SAB: Hc
ISBN: 9789186474645
Tack till Federativs förlag för recensions exemplar.

2 kommentarer :

  1. Vi tyckte ganska lika om den! :) Jag har också skrivit om den tidigare idag, en väldigt intressant bok verkligen.

    SvaraRadera
  2. Händelseutvecklingen på arbetsmarknaden är skrämmande. Alla borde förstå vilka konsekvenserna blir, som i fallet på ditt jobb t ex, men ändå blir det bara sämre.

    Kul att du tog upp matlagningen!

    SvaraRadera