torsdag 22 augusti 2013

Jenna Miscavige Hill med Lisa Pulitzer - Bortom tron : min uppväxt inom scientologin och min dramatiska flykt

Jenna Miscavige Hill uppfostrades att lyda. Som brorsdotter till Scientologikyrkans ledare David Miscavige växte hon upp i hjärtat av denna mycket kontroversiella och mäktiga organisation. Men vid 21 års ålder bröt hon sig ut för att lämna scientologerna en gång för alla. Nu river hon den ridå av hemlighetsmakeri som omgärdar Scientologikyrkan och berättar om sina egna erfarenheter av sekten.

Hon avslöjar en förtryckande kultur där allt handlar om kontroll och där de mest hängivna anhängarna ofta straffas hårdast när de faller utanför linjen. I detalj beskriver hon några av kyrkans mest beryktade praktiker, och berättar samtidigt om en barndom präglad av isolering och vanvård en barndom som skulle förbereda henne för ett liv i scientologins mest centrala organisation, Sea Org. Hämtat från Ica bokförlag

Jenna "föddes" in i Scientologikyrkan och man skulle kunna tro att det skulle vara tryggt och bra.
Men långa stunder fick hon inte träffa sina föräldrar, inte ens föräldrarna fick vara tillsammans. Jenna fick i unga år jobba väldigt hårt och jag får nästan bilden av koncentrationsläger i huvudet. Man bestraffas också hårt om man gör något som är emot reglerna, då kan man få äta ris och bönor i en vecka och frågas ut med E-mätare.

Detta är en intressant och omskakande berättelse, ibland tror man knappt det är sant. Hon beskriver också hur Scientologikyrkan fungerar, alla olika organisationer och deras ord för t.ex. vanliga människor. Jo det finns en ordlista, tack för det.
Boken är ganska kompakt och ibland väldigt "faktapressad" vilket gör att berättelsen ibland stannar av. Men den känns viktig och jag är glad jag fick chansen att läsa den.
BETYG 4
ISBN
9789153439578
Format
Inbunden
Originaltitel
Beyond Belief
Redaktör
Henrik Karlsson
Sidantal
400
Förlag
Ica Bokförlag      
Utgivningsdatum
2013-08
Översättare
Kjell Waltman
Genre
Livsberättelser, biografier & memoarer
Tack till ICA förlag för rec. ex

1 kommentar :

  1. Jag är nyfiken på Scientologin så den boken vill jag läsa. Tack för tipset:).

    SvaraRadera