tisdag 25 mars 2014

M.L. Stedman - Fyren mellan haven

En berättelse om rätt och fel, och hur det ibland inte går att skilja dem åt.

Efter fyra uppslitande år vid första världskrigets västfront återvänder Tom Sherbourne till Australien och tar anställning som fyrvaktare på Janus Rock, en ensligt belägen ö nästan en halv dagsresa från kusten. Omgiven av havets tomma vidder och med sin unga hustru Isabel som enda sällskap, hoppas Tom finna ro för sin sargade själ.

En aprilmorgon några år senare spolas en båt upp på stranden och i den vinddrivna farkosten finner fyrvaktarparet en död man och ett levande spädbarn. Tom vill först låta underrätta myndigheterna, men Isabel, som genomlidit tre missfall, ser barnet som svaret på alla hennes böner, som en gåva direkt från Gud. Mot bättre vetande beslutar de sig för att behålla den lilla flickan och låta världen tro att hon är deras dotter. Det är först två år senare, när de återvänder till fastlandet, som paret inser att den händelse som gett deras tillvaro en mening samtidigt slagit en annan människas liv i spillror.

M. L. Stedmans hyllade roman är en hjärtskärande berättelse om längtan och saknad, och om hur livets omöjliga vägval tvingar ut människan i ett landskap där gränsen mellan rätt och fel inte längre är uppenbar.
Hämtat från Massolit Förlag

Boken börjar med händelsen som är grunden till hela historien, först tyckte jag det var lite smått förvirrande, men sedan kom jag på att det var smart. Efter det förflyttas vi tillbaka i tiden då Tom kommer hem från kriget, får plats på Janus Rock och träffar Isabel, allt är så gulligt och bra. De flyttar ut till Janus rock och de är så kära och allt är så rart, omgivningarna är vackra men ödsliga. Men inget varar för evigt, tyvärr.
Så kommer man till slut fram till händelsen boken började med och det finns även en anledning till att Isabel och Tom handlar som de gör.Hela tiden man läser så liksom stegras spänningen och man tänker att det här kommer inte sluta bra. Ibland vill man nästan inte läsa mer, nu gör man det så klart ändå. Det är en oerhört välskriven roman, underbar läsning och sympati väcks åt olika håll. Jag kunde givetvis inte hålla tårarna borta, men jag kanske är ovanligt blödig. Läs den, men ta fram lite näsdukar. BETYG 5
Tack Massolit förlag för rec.ex.
ISBN
9789187135729
Format
Inbunden
Sidantal
400
Förlag
Damm Förlag AB
Utgivningsdatum
2014-01

6 kommentarer :

 1. Jag har också läst den (på engelska) och tyckte mycket om den. Tänkvärd. Svårt att ta ställning.

  SvaraRadera
 2. Ja verkligen man känner med båda.
  Mia

  SvaraRadera
 3. Denna verkar onekligen läsvärd!!

  SvaraRadera
 4. Finns i min läshög. Lovande!

  SvaraRadera
 5. Ja den kommer man minnas länge.
  Mia

  SvaraRadera