måndag 10 december 2018

Johanna Toftby - 30 om dagen: En livsresa

Den 27 oktober 1996 föddes en liten kille, min son Louis, tre månader för tidigt på förlossningen i Skövde. Bara en dryg timma senare var Louis borta igen för att aldrig komma tillbaka. Han skrek när han föddes, jag fick hålla om honom och han var varm, men han levde bara en kort sekund. Han lämnade ett hål i mitt hjärta och i min själ som aldrig kommer att läka. Jag fick inte se honom växa upp, ändå finns han alltid med mig.
I flera år efter förlusten av den nyfödde sonen var panikångesten Johanna Toftbys ständiga följeslagare som behärskade hennes liv. Hennes kropp tog också stryk och till slut orkade hon knappt gå runt kvarteret. Hon hade nu fått två friska barn, men i jakten på att bli den perfekta mamman förlorade hon sig själv och var så rädd för allt som kunde hända att hon knappt vågade leva.
Vägen från ångesten till ett lyckligt liv började med ett läkarbesök och ett recept på 30 om dagen. Inte 30 tabletter, utan 30 minuters motion
I 30 om dagen en livsresa skildrar Johannas förvandling till den starka kvinna hon är i dag. Hennes tiotusentals bloggläsare kommer att känna igen blandningen mellan personliga betraktelser som inte väjer för tillvarons mörka sidor och inspirerande recept och tips på träning och stil. Hennes ledord är att inre och yttre välmående hänger ihop, en filosofi som präglar både bloggen och debutboken.
Detta är boken hon själv letade efter när hon som bäst behövde hjälp, stöd och goda råd, utan att finna den.
Om författaren
Johanna Toftby blev ensamma mamman med hela svenska folket 2008 och har sedan dess medverkat i en mängd olika tv-program och reportage. Hon har varit krönikör och bloggare i flera olika stora svenska medier som Amelia och Expressen. Nu är hon entreprenör och influencer på heltid med en av Sveriges största livsstilsbloggar, johannatoftby.se, där hon inspirerar ca 60 000 läsare varje vecka att leva och må bättre.
Johanna Toftby är född 1973 och utbildad till frisör. Hon har två barn och ett i himlen och bor i Skövde. 30 om dagen är hennes första bok. Hämtat från Bokus

Hur valde du ut denna bok/ljudbok? Vad är det för slags bok/genre/typ? 

Jag såg nog bara ett avsnitt eller två av Ensamma mamma söker, men när jag såg att hon hade en blogg blev jag nyfiken. Så jag kollade in och tyckte hon hade himla bra recept. Så följde jag henne på Instagram, tyckte hon hade lite läckert hemma. Boken är väl en biografi.

Hur är själva layouten? Textstorlek? Omslag? Bilder? Uppläsare?

Omslaget är på henne själv, snyggt foto. Uppläsare var faktiskt Johanna själv men faktiskt fixade hon det superbra. Det var ju på dialekt men jag är ganska van eftersom svärsonen pratar Västgötska.

Hur var språket? Lättläst, målande m.m Uppläsningen? 

Lättförståeligt och lättlyssnat.

Var det något du inte förstod eller tyckte var svårt? 

Nej, inte alls.

Vad gillade du med boken?

Jag tyckte den var väldigt lättlyssnad och tog upp många bra saker och en väldigt sorglig. Hon förlorade sin son när han föddes för tidigt, den sorgen är nog inte lätt att leva med. Hon fick sedan två flickor. Det var intressant att lyssna till när hon sökte till Ensamma mamma och hur det gick till. Johanna fick panikångest och även om jag aldrig haft det var det väldigt intressant att lyssna på hur det känns och vilka råd hon fick när hon gick till läkaren.

Vad var mindre bra? Var det några ställen som var tråkiga? Hoppade du över några ställen? 

Nej, det gjorde jag inte.

Hur är karaktärerna? Vilka är huvudfigurerna? Har du någon favorit bland dem?


Johanna förstås men jag har alltid tyckt hon ser lite go och mysig ut.

Hur var beskrivningarna i boken? Miljön och personerna m.m

Det var bra beskrivningar men mer om känslor.

Vad var annorlunda med denna boken?


Nej det vet jag inte.

Vad kunde gjort boken bättre?


Ingen aning.

Skulle du vilja läsa mer av författaren?


Jag tycker Johanna ska komma ut med en kokbok för hon har väldigt bra recept.

Sammanfattning.


Lättlyssnad bok, författaruppläst men hon klarade av det med bravur. Jag fann boken väldigt intressant även om jag inte har panikångest. Men kanske fler sjukdomar som kan botas med 30 om dagen.

Vad ger du boken för betyg?


BETYG 4
Format Mp3-skiva
Språk Svenska
Inläsare Johanna Toftby
Utgivningsdatum 2018-11-06
Förlag Saga Egmont
Dimensioner 190 x 135 x 19 mm
Vikt 79 g
ISBN 9788726094503
Köp boken på Bokus, Adlibris eller Cdon

4 kommentarer :

  1. Vilken klok läkare som skrev ut promenader på recept. Man kanske skulle skaffa sig en hund?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja promenader är inte fel, fast just nu har jag krycka 😭

      Radera