söndag 7 april 2019

Frida Moisto - Som nitroglycerin

När stjärnadvokaten Niklas Bromander påträffas död i ett garage i centrala Jönköping rör det upp heta känslor, både i polishuset och i den annars så lugna universitetsstaden vid Vätterns södra spets. 

Kriminalkommissarie Lisa Engström och hennes kollega Sten Johansson får fallet på sitt bord. Utredningen lämnar ingen oberörd då Bromander några år tidigare fått en polismördare frikänd. 

Lisa Engström, ökänd på polishuset för sitt heta temperament, är den enda som vågar säga högt att Niklas Bromander fått vad han förtjänar. Kort därefter försvinner Bromanders äldsta dotter Hanna spårlöst, och polisen börjar ana att allt inte står rätt till i familjen. När bilder på dottern, fastbunden och naken, dyker upp drar en intensiv jakt igång. Spåren leder till en samtalsgrupp för utsatta kvinnor. Är det någon som vill hämnas? Eller finns svaren närmre än så?

Samtidigt brottas Lisa med sitt eget mörka förflutna. Hon har aldrig passat in och någon vill att det ska förbli så. Vreden växer inom henne. Och den vill ut.

Frida Moisto har i sin hyllade debutbok Som nitroglycerin skapat en stark och explosiv huvudperson som för tankarna till Stieg Larssons Lisbeth Salander. När lagen inte räcker till tar hon den i egna händer för att skipa rättvisa. Hämtat från Bokfabriken

Hur valde du ut denna bok/ljudbok? Vad är det för slags bok/genre/typ? 

Jag fick syn på denna i Bokfabrikens katalog och tyckte det lät intressant.

Hur är själva layouten? Textstorlek? Omslag? Bilder? Uppläsare?


Bra textstorlek och omslaget är helt okej.

Hur var språket? Lättläst, målande m.m Uppläsningen? 


Lättläst och inga krångligheter.

Var det något du inte förstod eller tyckte var svårt? 


Nej

Vad gillade du med boken?


Jag tyckte det var fart och fläkt över boken, det kändes fräscht och annorlunda.
Det var dessutom Lisas första bok och att då fixa hela 434 sidor är ju fantastiskt, det är snudd på tegelsten ju. Men boken kändes verkligen inte lång för det var ett ohyggligt tempo genom boken och ibland var det som min hjärna inte riktigt hängde med. Vem var den personen nu igen, så ett persongalleri hade varit väldigt bra.

Vad var mindre bra? Var det några ställen som var tråkiga? Hoppade du över några ställen? 


Nej, nej inga tråkig ställen här inte.

Hur är karaktärerna? Vilka är huvudfigurerna? Har du någon favorit bland dem?


Lisa som är huvudkaraktären var väldigt speciell och väldigt arg, en charmkurs hade varit på sin plats. Så det var väl ingen man hade som favorit men man ogillade henne inte heller. 

Hur var beskrivningarna i boken? Miljön och personerna m.m

Ett stort plus för mig är så klart när de skildrar platser inne i Jönköping, eftersom jag är ganska bekant med staden. Bodde där när jag gick i skolan och var ofta hos dottern när hon gick i skolan där.

Vad var annorlunda med denna boken?


Nej, jag vet inte riktigt.

Vad kunde gjort boken bättre?


Ingenting

Skulle du vilja läsa mer av författaren?


Ja jag hoppas verkligen få chansen till att läsa del 2 i serien.

Sammanfattning.


Jag tycker det är så roligt att Jönköping fått sin egen deckare, extra kul när man känner till platserna i boken. Det var fart och fläkt från sidan ett och trots sina 434 sidor gick det fort att läsa boken. Ser verkligen framemot del 2.

Vad ger du boken för betyg?


BETYG 4
Format Inbunden
Språk Svenska
Serie Lisa Engström (del 1)
Antal sidor 434
Utgivningsdatum 2019-01-22
Upplaga 1
Förlag Bokfabriken
Dimensioner 230 x 160 x 33 mm
Vikt 788 g
SAB Hc
ISBN 9789178351589
Köp boken på Bokus eller Adlibris eller Cdon

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar