torsdag 7 oktober 2021

Helgfrågan v. 40

 Då var det torsdag och helg snart, men för mig känns det inte lika kul med helg för jag har varit sjuk och hemma från jobbet. Min förhoppning är att jag ska bli pigg tills lördag då jag ska på brunch.
Veckans fråga har jag fått från någon men förlåt mig men kommer ej ihåg vem,

Vad heter den bästa tunna bok du läst?
Denna är på 131 sidor, men det var 131 smärtsamma sidor att läsa.
Handling;
"Nu vänder jag mig nedåt, till fåglarna i underjorden -Så kanske. Om det inte lät så dramatiskt. Och vackert.Förresten, det finns inga ord. Ord som ger det mening, döendet menar jag.Jag försöker hitta dem i det som är nära: nattygsbordet här intill med blyertspennorna och anteckningsboken, några få böcker. Ett glas saft."

Han tar till pennan för att värja sig när döden fingrar på honom. I sin anteckningsbok med de svarta mollskinnspärmarna skriver han om de fem tumörerna på lungorna och om den pipande andningen, om en egendomlig tveksamhet när han ska svälja och om ljusspringan från badrummet som hjälper mot nattskräcken. På små lappar skriver han meddelanden till den kvinna som lovat att vara med honom till slutet och gömmer dem för att hon en dag ska kunna hitta dem.Han sörjer sig själv och sitt liv, och han prövar att vänja sig vid tanken att allt en gång ska fortsätta utan honom - lågmält men med stort mod försöker han förstå det obegripliga som väntar.

Det är sin egen livssituation Anders Paulrud skriver om och han vet att hans odds är dåliga. Men Fjärilen i min hjärna är ändå en roman - inte bara på grund av sin konstfärdiga komposition utan också därför att han följer sin huvudperson närmare döden än vad han själv befann sig i skrivande stund.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

12 kommentarer :

 1. lite läskigt med tumörer och lungor

  SvaraRadera
 2. Ibland är det som är smärtsammast att läsa det som berör allra djupast.

  SvaraRadera
 3. Det låter som en väldigt gripande bok.

  SvaraRadera
 4. Den där boken har jag inte läst, men har däremot läst en annan bok av Anders Paulrud som heter Ett ögonblicks verk. Den var så otroligt bra.

  SvaraRadera
 5. Har för mig att jag började läsa den för många år sedan - det lät ju i högsta grad som något för mig - men inte kom vidare. Jag kanske skulle ge den en ny chans då.

  SvaraRadera
 6. Låter som en läsning lite för nära. En kollega har haft en släkting med tumör i hjärnan som inte klarade sig. Verkar dock vara en bra bok.

  SvaraRadera