onsdag 6 oktober 2021

Liza Marklund - Polcirkeln

Fem tonårsflickor i den lilla staden Stenträsk i Norrbotten träffas en gång i månaden för att diskutera litteratur. En av dem försvinner spårlöst sommaren 1980.

Fyrtio år senare hittas hon, mördad. Julen 2020 återförenas de fyra kvinnorna i bokcirkeln, som de kallade för Polcirkeln, för första gången efter kamratens försvinnande. Det står snart klart att något i flickornas relationer utlöste det våldsamma brottet. Frågan är vad, och vad som drev dem då och vilka konsekvenser det fick. Hämtat från Piratförlaget

Hur valde du ut denna bok/ljudbok? Vad är det för slags bok/genre/typ? 

När jag såg att Liza Marklund kommit ut med en ny deckare ville jag självklart läsa. Jag har läst allt hon skrivit. När det inte kom någon bok från förlaget, frågade jag lite försiktigt igen och då kom boken med en fin mugg och massa annat fint. Tack så mycket.

Hur är själva layouten? Textstorlek? Omslag? Bilder? Uppläsare?


Omslaget är säkert Stenträsk men jag kan inte bestämma mig för om det är snyggt eller rent av fint. Jag landar nog på lagom, hade det inte varit Lizas bok hade jag nog inte höjt blicken.

Hur var språket? Lättläst, målande m.m Uppläsningen? 


Jag tycker det var ett bra språk.

Var det något du inte förstod eller tyckte var svårt? 


Jag hade gärna sett en bild på de icke färdiga brofundamenten.

Vad gillade du med boken?


Jag tyckte den var väldigt seg till att börja med, handlade mycket om tjejerna och deras förehavande på 1980-talet. Så jag pausade faktiskt boken ett tag. När jag efter en vecka tog upp den igen då kom jag till Birgittas historia och den fann jag intressantare.

Vad var mindre bra? Var det några ställen som var tråkiga? Hoppade du över några ställen? 


Nej, jag hoppade inte över något.

Hur är karaktärerna? Vilka är huvudfigurerna? Har du någon favorit bland dem?


Vi får följa fem tjejer dels i nutid och dåtid och det var inte så att man hade någon favorit. Det skulle väl vara polisen Wiking då.

Hur var beskrivningarna i boken? Miljön och personerna m.m

Det är emellanåt riktigt målande beskrivningar om miljön och även personerna.

Vad var annorlunda med denna boken?

Det vet jag inte

Vad kunde gjort boken bättre?


Ingen aning

Skulle du vilja läsa mer av författaren?


Ja, gärna.

Sammanfattning.


Jag ska erkänna att först tyckte jag den var lite småseg, förstod inte alls var allt skulle leda fram till. De fem flickor har ett avsnitt var, där det även står boken de valt, verkligen intressanta titlar som jag tänkte mig Liza fått läsa också. När jag tar upp boken igen efter en liten paus handlar det om Birgitta, jag finner hennes berättelse mer intresse och sen blir det sträckläsning. Jag skulle inte säga att det är en deckare utan mer en kriminalroman, för tempot är lite lågt och det är en hel del som inte har med mordet att göra. Så har man sträckläsningsbok i siktet är det fel bok att ta upp men annars tycker jag den är väldigt bra. Fast efter slutet kände jag nästan att jag  ville läsa om boken. Ni ska absolut läsa den.

Vad ger du boken för betyg?


BETYG 4

Format Inbunden
Språk Svenska
Serie Stenträsktrilogin (del 1)
Antal sidor 375
Utgivningsdatum 2021-08-19
Förlag Piratförlaget
Dimensioner 215 x 140 x 29 mm
Vikt 574 g
SAB Hc
ISBN9789164207111
Min bok är ett recensionsexemplar från Piratförlaget 💛💚💛

2 kommentarer :