lördag 29 juni 2013

Annika Estassy - Solviken

Mitt i reklamhögen på Marie Lindsjös hallmatta i Solna ligger ett vadderat kuvert och väntar. Samtidigt sitter Niklas och Gabriel över varsin fredagsöl och reflekterar över livet, såsom det blev.
Inte långt därifrån, i en ljus och fräsch lägenhet i Stockholms innerstad, försöker Ylva stå ut med att det blivit vår och att Niklas inte bor med henne och dottern längre.
När Marie öppnar det vadderade kuvertet upptäcker hon att ödet, eller om det är faster Greta, har pekat ut en riktning åt henne; Solviken, ett färgglatt renoveringsobjekt i Roslagens skärgård. Marie, som känner hur fyrtioårskrisen närmar sig med raska steg, vet att hon inte har någonting att förlora, och kastar sig ut i det okända.
Det blir en omtumlande yttre och inre resa, inte bara för henne utan även för Niklas, Ylva och Gabriel som hon råkar på vägen och vars öden sammanflätas med hennes.

Solviken är en varm relationsroman om längtan efter kärlek och bekräftelse och om att våga för att vinna. Hämtat från Frank förlag

För några år sedan hade Blå band en reklam som löd: Smaskens till sista slicken och när jag läst ut boken var det lite samma känsla. Om man byter ut orden lite förstås, mina barn undrade varför jag satt och läste med ett småleende på läpparna. Men man blir glad av boken även om det finns en taskmört.
Den beskrivs som en relationsroman och det kan jag skriva inunder på, både bra och dåliga sådana. Men den beskriver också vänskap både mellan Marie och sin bästis och hennes nya granne. Det sker på ett jordnära och varmt sätt. Jag gillar också att de vardagliga sakerna får ta lite plats i boken, den känns mer verklig då.
Ylva då, finns det en så taskig ex. i verkligheten. Hon sätter t.om sitt eget barn i kläm och trampar på i ullstrumporna. (Men av egen erfarenhet så vet jag att hon finns och värre därtill)
Sammanfattning: Lättläst bok som lämnar kvar en varm känsla efteråt och jag läser gärna mer av Annika.
(Kul också att Niklas jobbar på Fritidshem för det gör jag också, fast härnere måste man vara utbildad Fritidspedagog för ett jobb där). BETYG 5
Inbunden
Språk: Svenska
Antal sidor: 365
Utg.datum: 2013-05-10
Upplaga: 1
Förlag: Frank Förlag
Medarbetare: Adsjö, Jan (form)
ISBN: 9789187433016

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar