lördag 22 juni 2013

Caroline Eriksson - Djävulen hjälpte mig - E-bok

Det ansågs lite märkligt att den vackra unga dottern till häradsdomaren valde att gifta sig med den blyge bondsonen Per, som efter faderns död levde ensam med sin mor. Men Hanna kände att han var den rätte och hon längtade efter att få skapa ett eget hem. Att svärmodern var omtalat tvär och ilsk skulle hon nog komma över bara det fick gå lite tid.
 
Så fel Hanna hade. Tillvaron på gården blir ett helvete. Den svartsjuka svärmodern styr med järnhand, och hur Hanna än försöker bryta in i gemenskapen mellan Per och hans mor stängs hon ute. Varje gång hon lyckas få en egen stund med sin man straffas hon dubbelt.
 
Något är allvarligt fel i familjen - dessvärre är Hanna Johansdotter den sista att förstå det.
En kall morgon i slutet av mars år 1889 hittas hon ihjälslagen nedanför källartrappan. Polisens misstankar faller snart på Hannas man Per och hans mor Anna Månsdotter. Fram träder ett tragiskt triangeldrama, fyllt av svartsjuka, skam och förbjuden åtrå. Det verkar som om en förbannelse vilar över Möllegården och alla som bor där.
 
Djävulen hjälpte mig är en stark psykologisk spänningsroman. En suggestiv skönlitterär tolkning av det ökända Yngsjömordet, som ledde till den sista avrättningen av en kvinna i Sverige. Hämtat från Forum bokförlag

Det första som slår mig efter att läst boken är att författaren måste gjort en enorm research, dels om mordet och dels för att få allt tidstypiskt.
Det är en spänningsroman byggd på en händelse som skett i verkligheten men jag rycks med så att jag tror det är exakt så det gått till. Man lider med stackars Hanna och tycker väldigt illa om svärmodern. Per blir mest en mes som velar än hit och dit.
Det står att det är en spänningsroman men så himla spännande är den inte, mer intressant och ibland riktigt sorglig. Lite småseg på slutet, kan inte sätta fingret på vad, kanske är det för ibland slår "faktadelen" över och det blir inget riktigt flyt i historien. Sammanfattningsvis en helt okey debut och på grund av den intressanta historien väldigt läsvärd. BETYG 4
Deckare
E-bok (nedladdningsbar)
Filformat: EPUB med vattenmärke
(0.6 MB)
Språk: Svenska
Utg.datum: 2013-06-05
Förlag:  Bokförlaget Forum
ISBN: 9789137140360
Tack till Forum Bokförlag för recensionsexemplar.

2 kommentarer :

  1. Vad roligt att du ville läsa Djävulen hjälpte mig och tack för det fina betyget! Spänningen i boken ligger ju inte främst, som i en klassisk deckare, i frågan om VEM som är mördaren utan snarare i VARFÖR det gick som det gjorde. Ett mänskligt triangeldrama som bara en av de tre inblandade gick levande ur - hur kunde det gå så illa? Det är den frågan som drivit mig att vilja berätta den här historien och som jag hoppas att även läsaren ska bli intresserad och berörd av. Än en gång, tack för att du läste och ha en fortsatt skön (läs)sommar:-)

    SvaraRadera
  2. Tack själv, det måste varit intressant att skriva
    Mia

    SvaraRadera