torsdag 23 oktober 2014

William Boyd - Solo

Om James Bond levt dag skulle han fylla 90 år i år. Det redde William Boyd ut efter ett noggrant förarbete inför arbetet med boken SOLO. Likaså konstaterade han att Bond vid 17 års ålder blivit relegerad från Eton redan efter två terminer och skickades till Skottland, där han fick sin utbildning vid Fettes College, en privatskola. Därefter hamnade han i kriget och säkerhetstjänsten. Det kan vara viktigt att ha sin karaktär kartlagd då man bestämmer sig för att följa Ian Flemings tradition och skriva boken, som kronologiskt ligger just efter Ian Flemings sista bok om Bond (Octopussy and The Living Daylight, 1966 postumt). Ian Flemings romaner har sålts i över 100 miljoner ex världen över. När Ian Flemings efterlevande bad William Boyd skriva en ny Bond-roman, tog han det på fullaste allvar. Det är värt att påpeka att romanerna om Bond har stora avvikelser från filmerna, som ofta dramatiserats och kompletterats med modern teknologi. Här är James Bond - den genuine karaktären.
Det är 1969 och 007 har sänts till Västafrika och den lilla staten Zanzarim för att ensam stoppa ett inbördeskrig. Assisterad av en vacker medhjälpare men hindrad av den lokala milisen tvingas han, efter en skrämmande upplevelse, att ignorera M och de order han fått.
Bonds rebelliska agerande leder honom till Washington DC och ett nät av geopolitiska intriger. Han bestämmer sig för att gå SOLO för att ta personlig hämnd efter att blivit skjuten från nära håll av den han litade på allra mest.
Hämtat från E A Förlag

Jag har inte läst en enda bok av Ian Fleming som är författaren till Bondromanerna så det är därför svårt att jämföra. Däremot har jag sett varenda James Bond film och oftast inte en gång utan flera. Det jag saknar i boken är humorn som i alla fall fanns i filmerna. För mig blir det mer som en vanlig spionroman och avsaknaden av det där lilla extra. Så hade jag lite svårt för att hänga med i alla turer och namn. BETYG 2+
ISBN: 9789187519178
Band: Inbunden

Originalets titel: SOLO

Översättning: Gabriel Setterborg

Kommer: 2014-04
Tack till EA förlag för rec.ex

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar