lördag 17 november 2012

Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt - Fjällgraven - Ljudbok

Höst. Två väninnor är uppe och fjällvandrar i Jämtlandstriangeln. Det regnar häftigt och när en av dem kommer för nära kanten mot det forsande vattendraget ger den vika och kvinnan faller. Hon klarar sig, men kvinnorna gör en makaber upptäckt.

Från flodbanken sticker en skeletthand upp. Lokal polis kommer till platsen. Det visar sig vara sex lik nedgrävda, två av dem barn. Ganska snart slås det fast att det inte handlar om ett fornfynd och Riksmordkommissionen kallas in. Sebastian Bergman är numera en del av teamet och beger sig tillsammans med de andra till Jämtland. Arbetet med att identifiera de döda tar sin början.

Det blir en mycket svår uppgift. Två av de döda är ett holländskt par som rapporterades försvunna hösten 2003. Men de andra fyra, en familj, kommer de ingenstans med, trots att allt pekar på att de hamnat i graven samtidigt. De enda familjer som skulle kunna stämma överens med de övriga kropparna i fjällgraven försvann tidigare eller senare och långt från Jämtland.

Och så var det den där singelolyckan några mil därifrån, samma vecka som holländarna måste ha försvunnit. En amerikansk kvinna i hyrbil, tydligen med falska id-handlingar.

Det finns mycket i historien som inte stämmer och utredningen riskerar att gå i stå.
Samtidigt undersöker en tv-journalist en så kallad asylavvikelse, två afghanska flyktingar som enligt myndigheterna gick under jorden sommaren 2003. Den enes fru har aldrig trott att hennes man skulle kunna lämna sin familj och har kontaktakt tv-journalisten. När han börjar gräva i ärendet visar det sig att Säpo varit inblandad i utredningen, som därför är hemligstämplad med hänsyn till rikets säkerhet.Kopierat ur Bokus

Denna bok var helt klart efterlängtad, jag har läst de två tidigare som var riktigt bra. Så förväntningarna var helt klart höga, och nej, de uppfylldes inte.
Den började bra med lite olika händelser, som visade sig höra ihop.Jag tycker dock handlingen var lite väl snårig och det är svårt när man lyssnar att hänga med i svängarna. Det saknade också lite mer djup i berättelsen, Sebastian intar en mer slätstruken person och jag kan inte bestämma mig för om jag gillar det eller inte. Det som lyfte boken mycket var uppläsaren, Niklas Falk. BETYG:

1 kommentar :

  1. Jag ska precis ge mig iväg och hämta hem den här från biblioteket. Får hoppas att jag gillar den mer :)

    SvaraRadera