onsdag 29 mars 2017

Curtis Sittenfeld - Sanning och skvaller

Familjen Bennet i amerikansk dokusåpa! Den hyllade Curtis Sittenfeld levererar här en modern version av Stolthet och fördom - lika delar Jane Austenhyllning som djärvt litterärt experiment. Sanning och skvaller är en lekfull, smart och underhållande saga för tvåtusentalet som tonsäkert tar sig an frågor om kön, klass, kärlek och familj och ja - stolthet och fördom.
Mr Darcy, Chip Bingley och hela familjen Bennet har fått uppdaterade roller i denna nyskapande tolkning som flyttat Jane Austens engelska drama till ett nutida USA.
Liz skriver för ett livsstilsmagasin och bor tillsammans med sin yogande syster Jane i New York. Men när deras far får hälsoproblem återvänder de till barndomshemmet i Cincinnati, och finner det stora Tudor-huset förfallet, och resten av familjen i en förvirrad röra. De yngsta systrarna Kitty och Lydia bryr sig mer om sina CrossFit-pass och Paleo-dieter än att skaffa jobb, och mellansystern Mary håller som bäst på med sin tredje magisterexamen och lämnar knappt sitt rum, med undantag för de mystiska tisdagsutflykterna som hon inte vill diskutera med någon. Mrs Bennet är lika neurotisk och påfrestande som alltid och försöker desperat hitta en lämplig giftaskandidat till Jane, vars fyrtioårsdag är i snabbt annalkande.
Så gör Chip Bingley, den nyinflyttade snygge läkaren som varit med i senaste säsongen av dokusåpan Singel söker kärleken, entré. Chip fattar genast tycke för Jane, medan Liz inte alls finner kirurgen Fitzwilliam Darcy lika charmerande. Spelet kan börja.
Hämtat från Wahlström&Widstrand

Hur valde du ut denna bok/ljudbok? Vad är det för slags 
bok/genre/typ? 

Jag fick mejl om boken och tyckte det lät intressant, nu är egentligen inte kärleksromaner den genre jag brukar läsa, men ibland måste man testa något nytt.

Hur är själva layouten? Textstorlek? Omslag? Bilder? Uppläsare?

Omslaget är inte min favorit, lite intetsägande. Korta kapitel, men mycket text hela 460 sidor.

Hur var språket? Lättläst, målande m.m Uppläsningen? 

När jag började läsa flöt det på så himla bra men efter 200 sidor blev det för mycket på något vis. Så boken fick vila ett tag innan jag tog upp boken för fortsatt läsning.

Var det något du inte förstod eller tyckte var svårt? 

Nej, det tycker jag inte.

Vad gillade du med boken?

Jag gillade den faktiskt mer än jag trodde själv, nu har jag inte läst Stolthet och fördom så jag kan inte jämföra. Men boken växte faktiskt för mig, speciellt efter det lilla uppehållet. En riktigt bra nutida kärleksroman utan för mycket intima detaljer.

Vad var mindre bra? Var det några ställen som var tråkiga? Hoppade du över några ställen? 

Nej, jag hoppade inte över något.

Hur är karaktärerna? Vilka är huvudfigurerna? Har du någon favorit bland dem?

Liz var huvudkaraktären, men där fanns hennes syster Jane, yngre systrarna Kitty och Lydia och mellansystern Mary. Mr an Mrs Bennet var föräldrarna. Så givetvis Darcy och hans kompis Bingley. 

Hur var beskrivningarna i boken? Miljön och personerna m.m

Det var riktigt bra beskrivningar av miljö och personer, det var så man fick bilder inne i huvudet.

Vad var annorlunda med denna boken?

Ja, att den var skriven som en nutida Stolthet och fördom

Vad kunde gjort boken bättre?

Nej, det vet jag inte, kanske några sidor mindre.

Skulle du vilja läsa mer av författaren?

Ja, men absolut.

Sammanfattning.

Nutida kärleksroman av Stolthet och fördom, bra skriven och det förvånade mig själv att jag som deckarräv fastnade för boken. Det var dock synd att jag inte läst Stolthet och fördom, men faktum är att denna gav mig mersmak så kanske jag läser den snart.

Vad ger du boken för betyg?

Betyg 4
Format Inbunden
Språk Svenska
Antal sidor 461
Utgivningsdatum 2017-01-05
Förlag Wahlström & Widstrand
Översättare Molle Kanmert Sjölander
Originaltitel Eligible
Medarbetare Lindeberg, Eva (form)
Dimensioner 231 x 159 x 38 mm
Vikt 764 g
SAB Hce
ISBN 9789146232483
Tack till Wahlström&Widstrand för rec.ex
Köp boken på Bokus eller Adlibris eller Cdon

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar