torsdag 30 mars 2017

Elcim Yilmaz mf.l - Brev till min dotter

Hur delar vi med oss av vår livserfarenhet till våra barn? Hur berättar vi för våra döttrar om de misstag vi gjort? Saker vi skäms över, som vi ångrar. Lika svårt kan det vara att prata om det vi är stolta över. Höjdpunkter i livet, smarta val vi gjort, klokskap vi samlat på oss. Det kan vara besvärligt att hitta det rätta tillfället för sådana samtal.

Den här antologin är tänkt att vara en inspirationskälla som belyser den starka men också svåra relationen mellan kvinnor som spänner över generationerna. Några av Sveriges absolut bästa skribenter har tillsammans skapat en spännande, stark och stolt samling texter, skrivna av mödrar till döttrar. Texter om unika erfarenheter de vill förmedla till sina döttrar, kloka råd, smärtsamma upplevelser, triumfer och nederlag.

Bland de medverkande finns Elaine Eksvärd, Mia Skäringer, Therése Söderlind, Martina Montelius, Märta Tikkanen, Katarina Mazetti, Maxida Märak, Carolina Neurath och Alexandra Pascalidou. Elcim Yilmaz är redaktör för boken. Hämtat från Bokförlaget Forum

Hur valde du ut denna bok/ljudbok? Vad är det för slags bok/genre/typ? 

Denna fick jag så snällt som en överraskning från Bokförlaget forum.

Hur är själva layouten? Textstorlek? Omslag? Bilder? Uppläsare?

Fin layout med bilder på de som skrivit på innerflikarna, samt inne i boken en presentation av de som skrivit och bild. Så luktade den så himla gott med.

Hur var språket? Lättläst, målande m.m Uppläsningen? 

Jag tyckte språket överlag var vardagligt.

Var det något du inte förstod eller tyckte var svårt? 

Nej

Vad gillade du med boken?

Jag gillar inte böcker som är skrivna som ett slags brev och är inte överförtjust i noveller. Men jag tyckte en del av breven var läsvärda.
De som jag fastnade mest för var Elcim Yilmaz och Katerina Janouch, de gav mig något att tänka på. Så gillade jag Märta Tikkanens lilla dikt, den skulle man kopiera och ge till sina döttrar. Så kan jag hålla med Martina Montelius att om man skulle skriva till sin dotter så skulle man nog inte göra det i en bok.

Vad var mindre bra? Var det några ställen som var tråkiga? Hoppade du över några ställen? 

Ja, en del var inte lika bra, men jag hoppade för den skull inte över något.

Vad var annorlunda med denna boken?

Tretton kvinnor som skriver till sina döttrar känns ändå rätt annorlunda.

Vad kunde gjort boken bättre?

Nej, de vet jag inte.

Skulle du vilja läsa mer av författaren?

Nu är det tretton stycken så det blir svårt att svara på men en dryg tredje del av dessa har jag läst böcker av och kommer gärna läsa av igen.

Sammanfattning.

En fin liten bok där tretton olika mammor skriver till sina döttrar. Några av breven var riktigt bra och tänkvärda. Bra initiativ av Elcim Yilmaz tycker jag. 

Vad ger du boken för betyg?

BETYG 4
Format Inbunden
Språk Svenska
Antal sidor 224
Utgivningsdatum 2017-03-01
Förlag Bokförlaget Forum
Medarbetare Märak, Maxida (förf.) / Furmark, Anneli (förf.) / Eksvärd, Elaine (förf.) / Skäringer, Mia (förf.) / Söderlind, Therése (förf.) / Pascalidou, Alexandra (förf.) / Montelius, Martina (förf.) / Tikkanen, Märta (förf.) / Scheutz, Sofia (form)
Dimensioner 232 x 134 x 15 mm
Vikt 351 g
SAB Ohj
ISBN 9789137149806
Tack till Bokförlaget Forum för rec.ex
Köp boken på Bokus eller Adlibris eller Cdon

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar