söndag 31 maj 2015

Christina Larsson - Alibi AB

FELIX KOSKINEN, 19 ÅR, HAR HAFT ETT TUFFT HALVÅR. Pappa Matti ligger på sjukhuset efter en propp i hjärnan, deras rörmokeri har gått i konkurs och storebrorsan Sebbe är dömd till fängelse för bokföringsbrott. Och alla skyller på Felix, numera alltså pank och arbetslös.

På arbetsförmedlingen charmar Felix till sig en Starta eget-kurs där han blir ihopparad med den kufiska Viola Eckerberg, en kvinna i femtioårsåldern som bor ensam i en enorm villa, slaviskt följer sin veckoplanering och skruvar på sin gamla motorcykel. Hon har 153 i IQ, fotografiskt minne, men har aldrig lyckas att få ett jobb. Nu ska det udda paret komma på en affärsidé tillsammans. 

Och Felix får en snilleblixt. De ska starta Alibi AB, ett modernt tjänsteföretag som skapar alibin. Inte för att underlätta brott, utan för att underlätta folks vardag. En mellanchef kanske behöver en anledning att hastigt lämna konferensen och den där jobbiga presentationen, någon annan kanske är otrogen medan en tredje måste fejka en jobbresa för att slippa besöket hos svärmor. 

En lysande affärsidé, visar det sig. Kunderna strömmar till och inget kan gå fel. Eller? Lite synd bara att Sebbe har skaffat sig nya vänner på fängelset: Jalle och Ryssen. De är nämligen mycket intresserade av Felix nya affärsverksamhet . Hämtat från Bokus (då jag inte hittade den på Bokfabriken )


Faktiskt den första bok jag läser av Christina Larsson och nu kanske det blir fler. Det var omslaget jag fastnade för först, det erkänner jag, det är så himla läckert. Eloge till Illustratören.
En väldigt lättläst och underhållande bok som är både småmysig och rolig emellanåt. Boken styrka är helt klart karaktärerna, den påhittiga Felix och den väldigt speciella Viola för att nämna några.. Undrar om det är en liten känga till arbetsförmedling också, deras Starta eget kurser och annat som inte leder till något. Slutet är riktigt klurigt uträknat. BETYG 3+
Inbunden
Språk: Svenska
Antal sidor: 282
Utg.datum: 2015-05-26
Upplaga: 1
Förlag: Bokfabriken
Medarbetare: Olsson, Nils (form) / Sjöblom, Lisa (form)
ISBN: 9789176290972
Tack för rec.ex Bokfabriken

2 kommentarer :

  1. Låter som lättsam läsning och kanske kan det vara något för sommaren, åtminstone om den finns på bibblan.

    SvaraRadera