söndag 3 maj 2015

Leigh Bardugo - I ljusets makt

Första delen i Grisha-trilogin!
Alina Starkov är ingen särskild, bara en av alla fattiga, föräldralösa ungdomar i landet Ravka - ett rike som en gång var mäktigt och välmående men som nu drabbats av fattigdom och krig. På en resa attackeras Alina och hennes bästa vän Mal, och när han hotas till livet väcks en uråldrig kraft hos Alina, stark nog att rädda Mal, och kanske även det krigshärjade Ravka.

Alina förs genast till landets magiska elit, Grishan, och en helt ny värld öppnar sig för henne. En värld av magi och gnistrande överflöd, men där Alina inte vet om hon kan lita på någon - inte ens Grishans mäktige ledare, Skuggmästaren, som kanske är den enda som kan hjälpa Alina att ta makten över sin kraft och fullborda sitt öde.

Grisha-trilogin har sålts till ett tjugotal länder, och även filmrättigheterna är sålda. I Sverige släpps den första delen, I ljusets makt, våren 2015, del två, Stormens öga, hösten 2015 och del tre, Ur askan, våren 2016. 
Hämtat från Gilla Böcker

Jag har ofta tänkt läsa något annat än bara deckare, det är bra med variation för att uppskatta böcker på bästa sätt, tror jag. Men så har jag lite svårt för vissa fantasi böcker där det inte finns vanliga människor utan bara massa konstiga djur och sådant, det är svårt att välja rätt. På Facebook kom en förfrågan från Gilla böcker om att läsa I ljusets makt, de 25 första fick boken hemsänt och en av dem var jag.
Bokens omslag är väldigt lockande och det danska bandet är bekvämt, bra sätt att hålla reda på var i boken du är. Så finns det också en karta över landet Ravka och Ohavet, superbra tänkt.
Handling börjar med en liten före historia från när Alina och Mal är små och tas om hand på ett hem för föräldralösa barn.
Så går det vidare till när Alina och Mal är vi regementet hon som kartritare och han som spanare.
De färdas över det hemska ohavet där otäcka volkror finns och då angrips hennes barndomsvän Mal av de otäcka fåglarna och Alina blir rasande och allt blir vitt. Det visar sig att Alina är en Grisha och inte vilken som helst utan en väldigt speciellt sådan med unika krafter. Hon blir förd till Lilla palatset och blir väl omhändertagen av andra Grishor och Skuggmästaren.
Boken är lättläst och väldigt spännande och världen vi möter i boken beskrivs verkligen målande, jag ser allt som händer framför mig. Man tar till sig Alina som karaktär, hon är ödmjuk och vill inte alls ha denna uppståndelse kring sin person. Jag kan knappt vänta tills nästa bok.
Sammanfattning: En lättläst fantasybok med målande beskrivningar och spännande handling.
BETYG 5
Fakta
Författare Leigh Bardugo
Titel I ljusets makt
Orig.titel Shadow and Bone
Översättare Carina Jansson
Format Danskt band
Sidor 304 s.
ISBN 978-91-86634-68-1
Utgivningsår April 2015
Omslag Louise Bååth
Kategori Roman 13+
Övrig information
Utk. även som e-bok; Del 1 av 3
Tusen tack Gilla Böcker för Rec.ex.

4 kommentarer :