torsdag 31 mars 2016

Erik H Sønstelie och Siri Marie Seim Sønstelie - Jag lever pappa

Siri är på sitt första AUF-läger på Utøya sommaren 2011. För Siri är ön precis det som statsministern Jens Stoltenberg kallat den, ett paradis. Ända tills en man klädd i falsk polisuniform går i land och börjar skjuta. Det är början på en sjuttio minuter lång mardröm för de 560 ungdomarna på ön. Paradiset förvandlas till ett helvete och Siri flyr för sitt liv över hala bergshällar och vassa klippor i jakten på ett gömställe. Hon blir beskjuten - men överlever. På land finns pappa Erik som slits mellan hopp och förtvivlan. Kommer dottern att överleva dramat som utspelar sig på ön mitt i Tyrilfjorden?

Jag lever, pappa är berättelsen om vad som hände under terrorattacken mot Oslo och Utøya 22 juli 2011. Boken skildrar Siri och Eriks unika historia, men den ger också en större bild av terrorhandlingen som förändrat Norge. Vi får följa gärningsmannens sista förberedelser och genomförandet av det värsta angreppet mot det norska samhället i fredstid. Den berättar också om kampen att resa sig efter en fasansfull upplevelse och gå vidare i livet. Hämtat från Bokus

Jag tycker om att läsa om katastrofer, tycker det är viktigt att inte glömma sådana tragiska händelser. Ta till exempel 2:a världskriget och judeutrotning, superviktigt att vi för det vidare till ungdomen idag. En upprepning av detta vore verkligen en katastrof.
Det är nog många av norrmän som minns detta datum med fasa, precis som amerikanerna kommer ihåg 11 september. I Sverige kommer vi ihåg, ja, om man ska gå långt tillbaka Norrmalmstorgsdramat  1973 men på senare tid Estonia 1994, (där väntar jag förresten på en bok om detta drama.)
Nu till boken, jag gillade verkligen upplägget med pappans och dotterns berättelse, det kändes som man verkligen fick hela bilden på det viset. Den var så himla intressant och samtidigt blev man verkligen berörd, jag kunde riktigt känna skräcken som Siri måste ha känt när kulorna ven runt ön. Skräcken pappan kände innan han visste att Siri var oskadd, alla hade inte samma tur. 
Så inte nog med detta utan när hon väl kommer hem lever bilden av det som hänt kvar och Siri känner sig otrygg.
Boken var väldigt lättläst och bra välskriven så det gick fort att läsa. BETYG 5
Inbunden
Språk: Svenska
Antal sidor: 245
Utg.datum: 2012-07-04
Förlag: Bokförlaget Forum
Översättare: Margareta Järnebrand
Originaltitel: Jeg lever, pappa
Medarbetare: Käll, Anna (form)
Dimensioner: 220 x 145 x 25 mm
Vikt: 420 g
SAB: Lz
ISBN: 9789137138633
Jag läste en pocketversion som jag köpte på rea för 10 kronor, vilket fynd.
Köp boken på Bokus eller Adlibris

4 kommentarer :

 1. Jag tyckte också att den här boken var bra. Om du vill fortsätta på temat så kan jag tipsa om boken En av oss. En välskriven bok av Åsne Seierstad.

  SvaraRadera
 2. Den här hoppas jag att jag orkar läsa. För mig är Utöya mer levande än Estonia, eftersom jag bodde i USA 1994 och det var ingenting på nyheterna, och på den tiden var ju inte internet så utvecklat... Har för mig det har kommit ut böcker om Estonia, i alla fall dokumentära. Och att det ska komma en skönlitterär: http://www.bokus.com/bok/9789176458471/estonia/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den boken har jag önskat mig, hoppas den kommer.

   Radera