torsdag 31 juli 2014

Markus Zusak - Boktjuven

Boktjuven är ett mästerverk i ordets sanna bemärkelse. En makalös skildring av vänskap och mod under andra världskriget, berättad av Döden själv.

Historien kretsar kring flickan Liesel, boktjuven, och hennes uppväxt i ett sargat Nazityskland. Krigets fasor och vardagens förtretligheter och glädjeämnen skildras utifrån hennes anteckningar.

För Liesel väcks kärleken till orden genom hennes första stöld, Dödgrävarens handbok, som hon stjäl under sin lillebrors begravning. Böckerna öppnar nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, varhelst böcker står att finna. Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen under bombningarna och med den jude som gömmer sig i familjens källare. Och till sist är det den bok hon själv skriver som bokstavligen räddar livet på henne. Hämtat från Bokus


Nej, jag kommer inte göra vågen, jag förstår inte varför denna roman höjts till skyarna. Jag hade mycket höga förväntningar när jag började läsa, kanske spelar det in.
En sak jag definitivt inte gillar är att döden berättar, för det första tog det halva boken innan det gick in i mitt huvud att det var döden. Det stör mig genom hela boken.
Jag gillade heller inte att den hoppade, helt plötsligt fick man reda på något som skulle hända om två år och då ursäktade sig döden för den gick händelserna i förväg och sedan var man tillbaka igen.
Början av boken handlar mycket om Liesel och Rudy och vad de hittar på om dagarna, och så lallar det på genom mer än halva boken. Det är mer de sista 120 sidor det händer lite, annars finner jag inget driv i boken. 
Nå, allt är inte dåligt historien är bra skriven med värme och medkänsla, för det har Liesel väldigt gott om. BETYG 3
Inbunden
Språk: Svenska
Läsålder: Unga vuxna
Antal sidor: 585
Utg.datum: 2014-01-02
Upplaga: 1
Förlag: B Wahlströms
Översättare: Anna Strandberg
Originaltitel: The Book Thief

3 kommentarer :

  1. Den ligger i min att läsa hög, men då tror jag den får ligga till sig ett tag...

    SvaraRadera
  2. Tänk vad olika man kan tycka, jag hör till de andra som hyllar denna. Å andra sidan hade jag inte hört någonting om den innan jag läste den, så inga förväntningar så. Rekommenderar filmen.

    SvaraRadera