lördag 3 december 2016

Elly Griffiths - En kvinna i blått november

En kvinna i blått är en ny spännande och härligt brittisk deckare av Elly Griffiths om rättsarkeologen Ruth Galloway, som här gräver i det religiösa samfundets mörka baksidor.

När Ruth Galloways vän Cathbad vaktar ett hus i pilgrimsorten Walsingham i Norfolk, får han en kväll syn på något högst märkligt. På kyrkogården i närheten av huset sitter en ung kvinna, klädd i nattlinne och blå morgonrock. Morgonen därefter hittas hon död i ett dike utanför Walsingham. Kriminalkommissarie Harry Nelson kallas in och konstaterar att den döda kvinnan behandlades för drogmissbruk på ett privat sjukhus i närheten.

Som hängiven ateist har Ruth själv undvikit Walsingham under sina 17 år i Norfolk, men blir kallad dit av en gammal universitetsvän som arbetar som präst. Väninnan har börjat få hätska, anonyma brev som riktar sig mot kvinnliga präster och refererar till ortens arkeologi - och med en slående formulering om "en kvinna i blått, gråtande över världen".

Sambandet mellan den döda kvinnan och de religiösa hotbreven kan omöjligt vara en slump. Medan det lilla samhället förbereder sig för det årliga påskspelet om Jesu korsfästelse, påbörjar Ruth och Harry en kamp mot tiden. Frågan är om de kan hitta mördaren innan fler faller offer? Hämtat från Forum bokförlag

Den åttonde boken i serien och den skiljer sig inte nämnvärt från de andra i serie . Det är lite småmysigt (om man nu kan använda det om en deckare) och här har vi persongalleriet från tidigare böcker, plus några nya. Denna var lite långsammare än övriga böcker, men det var nog jag också.
Boken var min sovrumsläsning och eftersom jag varit extremt trött sista tiden kanske inte var det smartaste valet. Denna serie är verkligen superbra och passar bra även för de som egentligen inte gillar deckare. För det är inte massa blod och hemskheter utan en riktigt snäll deckare.
Jag vill helt klart läsa nästa i serien, för jag hoppas det kommer en till.
BETYG 4
Tack till Forum bokförlag för rec.ex

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar