tisdag 8 augusti 2017

Nyfiken på

Mitt återkommande Nyfiken på tog visst lite semester hastigt och lustigt. Men nu är vi tillbaka.😀
Denna är jag Nyfiken på. Jag skulle gärna vilja ha tips på hur man gör lite roligare sallader.
Så här står det om boken:
»När jag var liten var en sallad lika med några blad, lite skivad gurka och en kvartad tomat. Sen dess har salladen utvecklats något enormt och är inte längre något man pliktskyldigt lägger bredvid huvudrätten, utan den har blivit en rätt i sig själv som både kan vara spännande, mättande och god. Själv äter jag sallader vid alla tillfällen och jag älskar verkligen hur mångsidiga dekan vara. Kanske äter man dem ensamma till lunch, ihop med en köttbit eller lite fisk till middag eller så gör man ett helt gäng och serverar som buffé när det är fest?«

För att få till en riktigt god, matig sallad finns det några saker man bör tänka på. Det gäller att lära sig hur man bäst hanterar grönsaker och blad, hur man dressar dem, blandar smaker och får till schysta konsistenser med hjälp av toppings som krutonger, nötter ja, helt enkelt hur man bygger upp en riktigt bra jäkla sallad från grunden.

Som all annan matlagning handlar det också om vad det är för årstid. På sommaren kan det vara gott med en ren, kall sallad på grönablad, medan det vintertid kanske smakar bättre med en ljummen eller varm sallad på till exempel rostad morot eller rotselleri blandat med lite krispigt äpple och en god dressing.

Sallad består av ett 90-tal recept. En del sallader har en bas av kolhydrater som potatis eller ris, andra är rotfruktsbaserade eller helt bladbaserade. Ett kapitel handlar om klassiska sallader, som caesar, niçoise, grekisk och waldorf, och ytterligare ett går igenom alla dressingar och såser sompassar att servera till.

Tommy Myllymäki är en av Sveriges mest meriterade kockar. 2018 öppnar han en ny restaurang på Djurgården, han är även kreativ ledare för bl a Taverna Brillo, Sturehof, Riche och Ulriksdals Wärdshus i Stockholm. Tommy har tidigare gett ut Kött, vilt & fågel, Fisk & skaldjur, Grönsaker och Såser.
Vad tror ni?😏

2 kommentarer :