torsdag 30 november 2017

Hett i hyllan #31

Då var det torsdag igen och ett litet besök hos Monika och hennes Hett i hyllan.
Så här skriver hon:
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
Den är är köpt för två år sedan och visst låter det bra.
"Det finns historier som berättas om och om igen trots att alla redan har hört dem. Historien om Jonathan Andersson var en av dessa. Det fanns inte en elev på Uddviksskolan som inte kunde den utantill och ändå slutade den aldrig att fascinera. Det var ingen lång historia och den var inte särskilt komplicerad. Den gick så här: "Den nittonde oktober 1992 cyklade Jonathan Andersson hem från skolan. Han åt sitt mellanmål och gjorde sina läxor. Sedan gick han upp på vinden och hängde sig. Han var bara tretton år gammal."

Alla i stan kan den här historien. Även Joel: en smart, grubblande kille som växer upp mittemot huset där allting hände. Det kallas Ödehuset eftersom ingen har bott där sedan det hemska för tjugo år sen.
Men så en septemberdag parkerar en bil vid infarten. En man kliver in med en papperspåse och kommer ut tomhänt. Och den enda som ser honom är Joel.
Det här blir början på ett sökande efter sanningen där alla gränser suddas ut. Är det lek eller allvar? Verklighet eller fantasi? Joel eller Jonathan?

Huset mittemot är en gotiskt inspirerad utvecklingsroman i samma anda som To Kill a Mockingbird och Stand by me. Stundtals krypande otäck, stundtals humoristisk, fångar den känslan av att vara tretton år och den enda på hela jorden som inte fattar hur allt hänger ihop.

5 kommentarer :

 1. Ja, den låter bra. Synd bara att ibland glömmer en de riktigt intressanta böckerna.

  SvaraRadera
 2. Det var en okänd bok för mig men jag tycker att den verkar lovande.

  SvaraRadera
 3. Den låter ju jättespännande. Har aldrig hört talas om den, men nu blev jag ju lite nyfiken.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att den är riktigt bra. Målgruppen är ju 12-15, och den typen av böcker har alltid något element som inte passar mig som vuxen, men den här är spännande och väldigt fint skriven.

  SvaraRadera