lördag 2 augusti 2014

Lena Andersson - Egenmäktigt förfarande

Vinnare av Augustpriset 2013 i kategorin Årets svenska skönlitterära bok! Nu som ljudbok ? uppläst av Lena Andersson själv.
Ester Nilsson är poet och essäist och en förnuftig människa i en förnuftig relation. En dag får hon en förfrågan om att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. Från och med nu ska hela hennes tillvaro hänga samman med denna till sin avsikt helt oskyldiga begäran.

I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två möts för första gången efter föreläsningen. Ett slags kärlekshistoria inleds mellan Ester Nilsson och Hugo Rask, banal i sin enkla grymhet, storslagen i sin fullständiga hängivenhet.

Egenmäktigt förfarande är en berättelse om hur mycket vi är beredda att bedra oss själva i vår önskan att bli älskade, men också om hur svårt det är att inte utnyttja människors svaghet, och hur brutalt resultatet blir. Lena Andersson skildrar här hur det känns att utsättas för den stormande passionen ? utan att fullt ut kunna gå upp i den. Det är en detaljstudie i makt och besatthet, rolig och smärtsam om vartannat.
Lena Andersson (född 1970) har tidigare skrivit fyra mycket uppmärksammade romaner, Var det bra så? och Du är alltså svensk?, Duck city och Slutspelat. År 2012 gav hon ut Förnuft och högmod, med artiklar, prosa och pjäser.Hon bor i Tensta, Stockholm och verkar som skribent och kritiker.

Egenmäktigt förfarande ? en roman om kärlek(2013) har belönats med SvD:s Litteraturpris och Augustpriset i kategorin Årets svenska skönlitterära bok.
Hämtat ur Bokus

En bok om kärlek står det, nej, en bok om dumhet skulle jag snarare säga. Hugo Rask är en knöl och trots han är taskig ger hon sig inte. Språket är dessutom akademiskt och mycket ordbajseri, då får man inte någon känsla alls. Och hur i hela friden tänker man, när man läser upp boken själv, torr, trist och monoton röst. Jag tog mig igenom de fem timmarna men det var knappt. BETYG 2-
Mp3-bok (nedladdningsbar ljudbok)
Filformat: Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (105.3 MB)
Språk: Svenska
Inläsare: Lena Andersson
Utg.datum: 2013-11-29
Förlag: Natur & Kultur
ISBN: 9789127139534

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar