måndag 14 september 2015

Mia Öström - Skuggsommar

Det är den vackraste sommaren på över hundra år och Rakel hatar varje sekund av den. Hon måste tillbringa hela sommarlovet på en enslig ö långt ute i havet tillsammans med sin kusin, som vägrar prata med henne, och kusinens välmenande men jobbiga föräldrar.  Hemma i stan ligger mamma med neddragna persienner och vill inte gå ur sängen.

Men utanför ön reser sig ett gammalt hopptorn ur havet, och på den högsta avsatsen står en dag ett par tvillingar med blekblå baddräkter och långt rött hår. Tvillingarna säger att Rakel kan få bli medlem i deras hoppklubb. Hon måste bara utföra tre uppdrag först, för att visa att hon är värdig att vara med i klubben och få dyka från hopptornets högsta avsats. Fast Rakel är ju världens räddaste och kan inte dyka.

Vilka är egentligen tvillingarna? Vad är det för hemlighet de har, som de inte vill dela med Rakel? Varför får Rakel aldrig komma hem till dem? Hon är inte ens säker på vilken av öarna de bor på. Och uppdragen de ger Rakel blir svårare och svårare. Och farligare. Gränserna mellan vad som är lek och allvar, och vad som är verkligt och inte, suddas ut och förvandlar den heta sommaren till något som Rakel kommer bära med sig för alltid.  Hämtat från Gilla böcker

Boken har en snygg framsida som passar bokens innehåll och flexbandet är så bekvämt att hålla i. 
Mia Öström har tidigare mest skrivit barnböcker, väldigt gulliga sådana, men detta är hennes första ungdomsbok. Men vilken bok sedan, jag kunde inte släppa den, bar med mig den överallt. 
Det är en kuslig krypande känsla när man läser boken, man väntar på att något ska hända. Och det gör det men för att få reda på det tycker jag ni ska läsa boken. Den är lättläst och beskrivningar av karaktär och miljö gör att jag kan se allt framför mig. Detta var en positiv överraskning och en bok som lika gärna kan läsas av vuxna.  BETYG 4+
Författare Mia Öström
Titel Skuggsommar
Format Flexband
Sidor 192 s.
ISBN 978-91-86634-74-2
Utgivningsår Sep. 2015
Omslag Richard Schöldström & Fredrik Remnefalk
Kategori Roman 13+
Recensionsdatum 14 sept 
Tack Gilla förlag för rec.ex.
Köp boken på Bokus eller Adlibris eller Cdon

2 kommentarer :