onsdag 16 september 2015

David Safier - Ung i ghettot

Kära läsare,
Denna bok är till mina barn, men på ett sätt även till mina morföräldrar, varav en dog i Buchenwald och den andra i Lodz-ghettot. Målet med boken är att bygga en bro mellan generationerna. Jag hoppas också kunna nå människor som vanligtvis inte skulle läsa en bok om Förintelsen. Det är därför Ung i ghettot använder sig av formatet spänningsroman. Oavsett vidrigheterna som hände vill jag ändå att människor ska vilja läsa boken.
Men framför allt är Ung i ghettot en bok som inte bara handlar om det förflutna, utan även om oss. Och dessa eviga, universella frågor som vi alla brottas med: Vad skulle du göra för att överleva? Skulle du offra ditt liv för andra eller offra andra för att rädda ditt liv? I korthet: vilken slags människa vill du vara?
David Safier

16-åriga Mira smugglar mat för att hon och hennes familj ska överleva ghettot i Warszawa. När hon får veta att ghettots alla invånare ska skickas till koncentrationslägren för utrotning ansluter hon sig till motståndsrörelsen. Tillsammans lyckas de stå emot SS-styrkorna längre än förväntat. Mycket längre. I hela 28 dagar.

28 dagar för att leva ett helt liv.
28 dagar för att bli en legend.
Hämtat från Bazar förlag

Jag har läst David Safier böcker Dålig karma och Min familj och andra monster, som var lite småroliga böcker men klart läsvärda. Så kommer denna boken och jag kan direkt uppmana alla att inte missa denna. LÄS DEN.

Vi får följa Mira som smugglar mat för att hennes syster Hannah och mamma ska överleva, den mat de får av tyskarna är härsken eller frusen. Mira går så småningom med i motståndsrörelsen och strider mot tyskarna. Mira är verkligen en överlevare och klart man funderar lite när man läser, hur hade man själv gjort. Skulle man dödat för att överleva, lämnat någon kvar? Det här är precis den typ av bok jag gillar den är både spännande och intressant, händelserna i boken har hänt på riktigt men Mira som person är uppdiktad. Mira finner även kärleken inte i en utan i två men mer om det får ni läsa i boken. Jag är otrolig svag för böcker om andra världskriget och därför blir mitt betyg nog därefter. 
Men vad du gör läs boken för den är otroligt spännande och gripande.  BETYG 5+

FÖRFATTARE: DAVID SAFIER
ÖVERSÄTTARE: ULRIKA JUNKER MIRANDA
ORIGINALTITEL: 28 TAGES LANG
GENRE: UTLÄNDSK SKÖNLITTERATUR
ISBN: 9789170284281
RECENSIONSDATUM: 2015-09-16
BINDNING: INBUNDEN
Tack till Bazar förlag för rec.ex
Köp boken på Bokus eller Adlibris eller Cdon

6 kommentarer :