torsdag 17 september 2015

Anna Laestadius Larsson - Räfvhonan

Det är juni 1810 och det brinner en eld på terrassen till det Fersenska palatset. Grevinnan Sophie Piper rör sig oroligt fram och tillbaka, göder elden med brev och avskrifter som under inga omständigheter får hamna i orätta händer. På Stockholms gator hörs pöbeln ryta: De ska hänga räfvhonan i hennes egna tarmar och sedan supera på Haga.
Där förbereder sig drottning Charlotta på flykt. En båt väntar nere i Brunnsviken för att föra henne bort om folket bestämmer sig för att anfalla slottet.
De är båda offer för en omsorgsfullt planerad hatkampanj som dirigeras från Glada tackan. En krog som ägs av Johanna, som en gång kallades Pottungen och var Charlottas tjänsteflicka.
Räfvhonan är den fristående och avslutande romanen i trilogin om Charlotta, Sophie och Johanna som läsarna tidigare mött i Barnbruden och Pottungen. Det är en berättelse om hat som förgör och kärlek som överlever trots allt. Hämtat från Piratförlaget

Denna tredje delen handlar mest om Sophie von Fersen och är den av de tre kvinnorna jag inte fastnat lika mycket för. Men givetvis tar Charlotta och Johanna upp stora delar av boken också och på något vis gillar jag mest de delar som handlar om Johanna. Pottungen som var första boken handlade mycket om Johanna och jag älskade den, det är lite mer hjärta och smärta i de delar (jättemycket smärta ibland). När man läser boken får man ett stycke historia på köpet, för även om författaren tagit sig friheten med fiktiva karaktärer är själv ramen sann, det som berättas om har hänt, ja alltså i stora drag. Kungarna, drottningarna och hatet mot Sophie och hennes bror och mycket annat. Det är det som är så underbart med dessa böcker och så tar de upp kvinnorna i historien, det är inte ofta det händer.
Lite segt mellanparti då det blev lite mycket politik för min smak annars är den så läsvärd. Räfvhonan är en värdig avslutning på en toppenbra serie, med mycket dramatik. Tack Anna Laestadius Larsson för en underbar trilogi.  BETYG 5
Format: Inbunden
Utgiven: 2015-09-16
ISBN: 978-91-642-0454-7
Sidor: 430
Recensionsdatum: 16/9
Tack till Piratförlaget för rec.ex
Köp boken på Bokus eller Adlibris eller Cdon

4 kommentarer :

  1. Jag kommer att sakna dom alla. Fastnade stenhårt för dessa böcker.......

    SvaraRadera
  2. Tack för tips! Hade ingen aning om att det skulle bli en tredje bok också.

    SvaraRadera