tisdag 24 november 2015

Lisa Genova - Fortfarande Alice

Alice Howland är en mycket välrenommerad Harvardprofessor på höjden av sin karriär när hon märker att hon börjar glömma saker. Först ett ord då hon håller en föreläsning, något som vanliga människor inte ens skulle reflektera över men som är en skrämmande upplevelse för den osedvanligt strukturerade och skärpta Alice. Och så den dag då hon under sin joggingtur i city upptäcker att hon inte vet var hon befinner sig. Hon söker läkare och får diagnosen tidig Alzheimer. Hon är femtio år gammal. 

Fortfarande Alice handlar om en kvinna som rent bokstavligt tappar förståndet. Det är hjärtslitande sorgligt och fruktansvärt skrämmande men ändå inte alldeles becksvart. Alice växer också av sjukdomen, får en närhet till sin man och sina barn som hon inte haft särskilt mycket tid eller känslor för tidigare. För Alice är trots allt inte bara den galna Alzheimerpatienten hon är också fortfarande Alice: professor, lärare, maka, mor och till sist även mormor. Hämtat från Bokus

Det här är en sådan bok som alla bör läsa, det ger en väldigt bra blick in i sjukdomen. Man får följa Alice från det hon får besked om att hon har sjukdomen till hur hennes liv sakta förändras på grund av den. hon kan inte längre resa för minnet blir bara sämre och sämre. Allteftersom sjukdomen framskrider blir hennes liv mer inskränkt, och hon kan inte sköta sitt jobb till fullo. Tack och lov slutar boken innan det blir för hemskt men man förstår ändå. Det är väl den värsta bland sjukdomar för den är så himla förnedrande .
BETYG 5
Ljudbok (mp3 cd)
Språk: Svenska
Inläsare: Anna Maria Käll
Utg.datum: 2015-10-12
Upplaga: 1
Förlag: Bokfabriken
Översättare: Anna Sandberg
Originaltitel: Still Alice
Dimensioner: 123 x 140 x 3 mm
Vikt: 38 g
SAB: Hce

ISBN: 9789176291849

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar