måndag 15 september 2014

Anja Wikström - Ingen familj är en ö : Adhd, föräldraskap och skuld

My är bara fyra år när hon säger: »Mamma, jag är inget bra barn. De andra tycker inte att jag är något bra barn.« Det är inte My som hittat på det. Det är alla vuxna i hennes omgivning som låter henne förstå det.Varje dag.
Ingen familj är en ö är en bok som bygger på självupplevda händelser. Personligt och hjärtskärande berättar Anja Wikström om hur livet kan se ut för barn och föräldrar som inte riktigt passar in i normen.
Redan på BVC får Ada höra att hennes dotter My gråter för att hon själv är osäker i sitt föräldraskap. En psykolog säger att ju mer Ada kan vara sig själv, desto mer kan My vara sig själv.

My är ofta ensam på förskolan, hamnar i konflikter och blir sällan bjuden på kalas. Ada känner sig otillräcklig som förälder. Många kommer med goda råd men få erbjuder sig att hjälpa till. Familjen blir allt mer isolerad och dysfunktionell.

Ingen familj är en ö handlar om skuld, om hur ett barns behov av stöd ofta skylls på dålig fostran, för mycket socker eller otrygg anknytning till föräldrarna. Den handlar om ett samhälle och ett skolsystem som inte tar hänsyn till olikheter och om ett barns längtan av att få ingå i en gemenskap.
Det krävs mer än föräldrar för att fostra ett barn. Det krävs en by.

Anja Wikström bor i Stockholm med sin familj. Hon är uppvuxen i Norrland och södra Afrika. Ingen familj är en ö är hennes debut. Hämtat från Ordfront förlag

Jag har läst en del böcker om barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD och Asperger, på grund av att jag vill utöka min förståelse för dessa barn. Några har varit rena"faktaböcker" men denna var mer roman och den är skriven i kronologisk ordning, vilket gjorde den otroligt lättläst och intressant.  
Det där med BVC känner jag faktiskt igen, har man ett annorlunda barn som inte följer gängse mall, då blir man synad i sömmarna.

Själv har Anja ett barn med diagnosen ADHD och Asperger, och boken bygger på självupplevda händelser.
Jag tycker mamman i boken har en ängels tålamod med My och visar henne sådan kärlek och omsorg. Därför blir man hysteriskt förbannad när man läser boken. Hur andra föräldrar stänger ute hela familjen och den lilla flickan blir aldrig bjuden på kalas. Gräsligt och hemskt.
Det fungerar inte heller tillfredsställande i skolan och mamman får verkligen kämpa för sin barns rätt till resurs. Den första BUP- mottagningen mamman tar kontakt med verkar inte vara helt kompetenta för sitt uppdrag.

Sammanfattning: Lättläst, intressant och gripande. Läs den för att utöka din förståelse.BETYG 5

Författare: Anja Wikström
Titel: Ingen familj är en ö : Adhd, föräldraskap och skuld 
Format: 144x216 mm, 
Inbunden
Antal sidor: 267
ISBN: 9789170377778
Tack så mycket Ordfront förlag för rec.ex

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar