måndag 22 september 2014

Anna Laestadius Larsson - Pottungen

Det är mars 1792 och Gustav III ligger död på Stockholms slott. På balkongen visar den nye regenten hertig Karl upp sig för folket.
På borggården står Johanna som en gång var slottets pottunge med ett krampaktigt grepp om sin son Nils. Hon om någon vet vad hertigen är kapabel till. I en tid då kopplerskor lurar på krogarna, plitar griper lösdriverskor på gatorna och där de flesta försörjningsmöjligheter är stängda för en ogift mor är Johanna ändå fast besluten att glömma det som varit och skapa sig ett bättre liv. Men hur?
Inne i slottets förgyllda salar drömmer hertiginnan Charlotta om inflytande och makt. Tillsammans med sin hovmästarinna Sophie samlar hon tidens vittra fruntimmer i den hemliga kvinnosalongen Blåstrumporna.
I Pottungen får läsarna återknyta bekantskapen med pigan Johanna, hertiginnan Charlotta och grevinnan Sophie från Barnbruden. Det är en berättelse om orättvisor, förtryck och det som förenar oss alla: Längtan efter kärlek och att få styra sitt eget liv. Hämtat från Piratförlaget

När jag fick syn på boken på Piratförlagets hemsida och läste lite om den så blev jag så sugen på att läsa den. Jag bad om ett recensionsexemplar och fick ett, då läste jag lite noggrannare, oj då, det var en fortsättning på Barnbruden. Därför har jag precis innan denna läst Barnbruden och blev stormförtjust. Pottungen fortsätter där Barnbruden slutar och även i denna bok får vi följa Johanna(Pottungen) och Charlotta som är Karl XIII gemål. Den är välskriven med ett språk som enkelt, någon enstaka gång lite gammaldags uttryck men det hör ju till. Ibland blir man så heligt förbannad på männen i boken, det riktigt pyser ur näsan. Tack och lov att det ändrats sedan dess.
Bakom denna bok måste ligga ett enormt researcharbete för mycket stämmer och det gör det hela intressantare. Boken är en roman och en väldigt bra sådan, det var ett stycke i mitten av boken, som är på 446 sidor, då det blev mer historia och politik än roman. Men annars är den en mycket läsvärd och underhållande roman. Min favorit var Johanna (Pottungen) och längtar efter en fortsättning då man får följa hennes öde.
BETYG 4+
Format:Inbunden
Utgiven:2014-09-17
ISBN:978-91-642-0420-2
Sidor:400
Tusen tack till Piratförlaget för rec.ex ♥ ♥

2 kommentarer :

  1. Den här vill jag gärna läsa, för jag gillade barnbruden och är ju svag för historiska romaner. Karl XIII har inte gått till historien som någon vidare kung, många tror det var han som lät mörda Gustav III så jag kan tro att han inte är vidare sympatisk i den här boken heller :)

    SvaraRadera