tisdag 30 september 2014

Marie Hermanson - Skymningslandet

Timanställd på hotell. Jobba tills man spyr och kastas ut när man inte behövs längre. Enda semestern man kan få är en utflykt till Slottsskogen med mobilen på så att jobbet kan nå en. Lägenhet i andra hand, men hon som hyr ut den vill ha tillbaka den omedelbart. Och de lyckade föräldrarna med sina fasta jobb reser till Paris och river ens gamla rum i villan för att få större vardagsrum. 

Tjugotvååriga Martinas valmöjligheter är lätt räknade. Så när hon träffar sin gamla kompis Tessan, som erbjuder henne ett boende på en herrgård i närheten säger hon inte nej. Tessan har inte heller haft mycket att välja på. Det visar sig att hon är anställd av en gammal dam som husa. Husa på fyrtiotalet. Det är i den tiden den gamla damen befinner sig mentalt. Hon lever sitt liv som under andra världskriget och bjuder verserade herrar på inbillade middagar. 
Martina och Tessan accepterar sina roller i hennes fantasivärld. De bor bra och betalar ingen hyra. 

Men de blir fler. Först en vilsen tonårstjej på rymmen. Sedan två killar som Tessan och Martina träffat under en kväll på stan. Ingen har funnit sin plats i livet, men alla finner de sig väl tillrätta på herrgården. De börjar fantisera om att få leva kvar där. I Skymningslandet. De sätter en plan i verket för att få ärva herrgården. Tills en oanmäld och mycket ovälkommen besökare dyker upp. Som stör deras planer och sätter ett fruktansvärt händelseförlopp i rörelse. 

Skymningslandet är en både satirisk och spännande berättelse om hur arbetslöshet och bostadsbrist kan driva unga människor in i en både lockande och farlig kollektiv fantasi. Hämtat från Bokus


Detta är min tredje bok jag läst av Marie Hermanson, Svampkungens son gillade jag jättemycket. Hon skriver ofta om lite udda människor. I denna bok är det en gammal dam som stannat kvar i 40-talet, både mentalt och klädmässigt. Det var en underbar liten berättelse med många speciella och intressanta personer. Lättlyssnad och en bra uppläsare. BETYG 3
Mp3-bok (nedladdningsbar ljudbok)
Filformat: Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (154.8 MB)
Språk: Svenska
Inläsare: Kerstin Andersson
Utg.datum: 2014-09-01
Förlag: Bonnier Audio
ISBN: 9789173488785

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar