tisdag 10 september 2013

Elizabeth Wein - Kodnamn Verity

New York Times-hyllad roman för unga vuxna om andra världskriget.

Året är 1943. Ett brittiskt plan kraschlandar i Frankrike och en spion blir tillfångatagen och förhörd. Gömd i en lada väntar hennes bästa vän på livstecken. Under tortyr skriver den fängslade spionen Queenie ner allt hon vet om den brittiska underrättelsetjänsten. Men i takt med att bakgrundshistorien rullas upp, och vänskapen mellan henne och piloten Maddie beskrivs, så förändras också perspektivet. Är Queenie den hon utger sig för att vara, och vem skriver hon egentligen för? När det blir dags för Maddie att berätta sin del av historien faller bitarna på plats, och koden knäcks.

Kodnamn Verity är såväl en tragisk historieskildring som ett spännande spionäventyr, och samtidigt en fängslande utvecklingsroman. Om mod och styrka, vänskap och blodsband, och hur långt vi är beredda att gå för dem som står oss nära. Den kom ut på engelska 2012 och har hittills översatts till tio språk. Filmrättigheterna är sålda i USA. Hämtat från Gilla Böcker


När jag läste om denna boken tänkte jag, wow det är absolut en bok för mig. Jag som gillar läsa om andra världskriget och dessutom är lite intresserad av flygplan. Boken kom till mig fint inslaget, plus i kanten för det och jag satte igång och läsa. MEN något stämde inte, för det första tog det säkert 40 sidor innan jag kom in i boken. Även då tyckte jag den var småtjatig och inget som fick mig att läsa vidare. Nu har jag lämnat boken på nattygsbordet, halva är läst, kanske läser jag vidare senare. Eller så ser jag filmen,kanske var mina förväntningar för höga eller var jag inte på humör för denna typ av bok.
BETYG 2

1 kommentar :

  1. Jag tyckte också att boken var lite seg, men den tog sig ordentligt och fick till slut en fyra i betyg!

    SvaraRadera