torsdag 31 oktober 2013

Johan Theorin - Rörgast

Äntligen är den här, den fjärde romanen i Johan Theorins Ölandssvit!
Solen steker den kalkvita ön, men semesterparadiset döljer mörka hemligheter.

"Spökskeppet kom glidande i mörkret, över blänkande svart vatten, och väjde inte för något eller någon. Det höjde sig över pojken. Det var rostigt, som om det seglat på havet i århundraden. Inget rörde sig på däck, men djupt inne i skeppet dunkade en motor, som ett levande hjärta.
Gummibåten hade börjat sjunka, så han hade inget val. Han sträckte upp händerna mot relingen och klättrade ombord."

Den gamle skepparen Gerlof Davidsson väcks mitt i natten av en pojke som bultar på hans dörr. Pojken stapplar in från stranden och berättar om ett skepp fyllt av döda och döende sjömän, och en galen man med yxa.
Det är i början av en tryckande högsäsong på norra Öland, när tiotusentals turister anländer för att fira midsommar. Men en av besökarna har vänt hemåt från ett annat land för att kräva betalning för en mycket gammal skuld, och han lämnar död och skräck efter sig i sommarnatten.
I myllret av människor är det bara Gerlof som börjar ana vem hemvändaren är, och varför hans mål är att hämnas på en hel släkt. Det är bara han som har mött mannen förut, i ungdomen, när de båda stod på kyrkogården och plötsligt hörde knackande ljud från en nygrävd grav
Med Rörgast avslutar Johan Theorin sin romansvit om de fyra årstiderna på Öland. Theorin har alltsedan debuten med Skumtimmen 2008 etablerat sig som en av de mest originella och hyllade författarna på den svenska spänningshimlen. Hösten 2013 går filmatiseringen av Skumtimmen upp på biodukarna.
Hämtat från Wahlström&Widstrand

Äntligen en ny bok om Öland, jag var inte så förtjust i Sankta Psyko. Den börjar jättebra med spökskeppet, mystiskt och spännande. Gerlof är med och trots sin sjukdom och ålder. Sen  är det en hel rad med olika personer att hålla reda på och i början får man bläddra tillbaka en del innan man får grepp om alla. Men efter det flyter det på ganska bra och är spännande och mystisk. Dock dippar den lite emellanåt och det är en relativt tjock, nästan 500 sidor bok. Men helt klart en godkänd avslutning av kvartetten. Den slår inte Skumtimmen som var helt enorm. Man kan undra vad Theorin ska skriva om härnäst. BETYG 3
Inbunden
Språk: Svenska

Antal sidor: 464
Utg.datum: 2013-09-26
Förlag: Wahlström & Widstrand
Medarbetare: Hansson, Rickard (form)
Dimensioner: 232 x 157 x 41 mm
Vikt: 763 g
SAB: Hc
ISBN: 9789146221562
Tack till Wahlström&Widstrand för recensionsexemplar

1 kommentar :

  1. Theorin var ju på bokmässan i Göteborg och pratade om Rörgast, den ser jag fram emot att läsa. Men först ska jag läsa den tredje boken, Blodläge.

    SvaraRadera