lördag 25 juli 2015

Stefan Åberg - Vid fyrtio börjar livet

Malmö med omnejd i slutet av 1990-talet. Berättelsen kretsar kring några människor vid livets mitt. I centrum står trebarnspappan Pontus och sjuksköterskan Erika.

Livet rusar fram och för Pontus vars äktenskap sedan många år går på tomgång väntar fyrtioårsdagen om hörnet när familjen glider isär. Han hamnar i en djup depression och frågan är om något som först upplevs som oerhört traumatiskt och fruktansvärt kan leda till att livet tar en ny vändning till det bättre? Gäller devisen ”Det som inte knäcker dig stärker dig?”. 

Erika lever ett bra liv med många vänner men någonstans i hennes medvetande gnager hela tiden känslan av otillfredsställelse och i takt med den biologiska klockans tickande ökar trycket på henne att förändra sitt liv.

Pontus inser efter ett tag att livet som singel även har sina fördelar. Han upptäcker möjligheten att träffa kvinnor via kontaktannonser och dras på detta sätt in i en karusell av brev och möten med olika kvinnor där han visserligen hoppas på att kunna möta en ny partner men samtidigt ser det hela som ett spännande experiment. Hämtat från Andra rum förlag

Jag hade inte hört talas om denna bok alls innan författaren kontaktade mig via mejl och frågade om jag ville ha ett recensionsexemplar. Det är så trevligt när man får en sådan förfrågan att jag sa ja och strax efteråt kom boken i brevlådan. Jag hade nog väntat mig en mindre bok både till sidantal och storlek men den är på hela 367 sidor och häftad, vilket gör den väldigt otymplig att hålla i. Dessutom är sidorna kompakta med text så med en annan layout kanske det hade blivit ännu fler sidor.
Språkmässigt brukar jag inte uttala mig så mycket, är inte så bra på det grammatiska själv, så det var fanns inget att klaga på.
Berättelsen om Erika tycker jag bäst om hon verkar ha lite mer känslor än Pontus, synd att det var så lite i boken som handlade om henne.
Efter 200 sidor så var jag så trött på Pontus att jag la ner läsandet av denna bok och jag tror hade författarens minskat ner till 230 sidor hade jag nog läst klart.
Men alla dessa kontaktannonser och brev sida upp och sida ner var inget för mig. Dessutom var det mycket detaljerat beskrivit och det blev bara för mycket.
Boken blev seg att läsa och jag fann inget driv att läsa vidare överhuvudtaget, vilket är synd för jag känner ändå att författaren kunde skriva. MEN varför ska man safta på med så många sidor och en massa ovidkommande som inte för berättelsen vidare.  BETYG 2-
Häftad
Språk: Svenska
Antal sidor: 367
Utg.datum: 2013-08-21
Upplaga: 1
Förlag: Andra rum Förlag
Dimensioner: 215 x 145 x 20 mm
Vikt: 477 g
SAB: Hc
ISBN: 978916373275
Tack Stefan för rec.ex

2 kommentarer :

  1. Har denna liggandes, men har läst ett par inte så fördelaktiga recensioner om den så är inte så sugen tyvärr ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var väldigt seg som sagt, det var inte en bok för mig som är van vid deckare.

      Radera