torsdag 7 juli 2022

Don Winslow - Stad i brand

Två kriminella imperier har tillsammans makten över New Englands undre värld – irländska Murphys och italienska Morettis. Tills en nutida Sköna Helena dyker upp och hamnar mitt emellan dem. Kriget som bryter ut kommer att kräva liv, krossa allianser och sätta staden i brand.

Danny Ryan drömmer om ett ”vanligt”, hederligt liv, och när den uppblossande konflikten blir allt blodigare inser han att han måste göra något för att skydda sina vänner och sin familj. Han måste kliva fram och bli en ledare, en hänsynslös strateg, och göra allt för att ta kontrollen över detta spel på liv och död. Han måste bygga upp en ny dynasti som sträcker sig ända från Providences dammiga gator till Hollywoods glitter och Las Vegas gyllene kasinon.

Stad i brand är första delen i en trilogi där Don Winslow återvänder till den plats där han växte upp – en modern Iliaden, en släktsaga som spänner över flera generationer, med klassiska teman som ära, svek och lojalitet. Hämtat från Harper Collins Nordic

Hur valde du ut denna bok/ljudbok? Vad är det för slags bok/genre/typ? 

Det låg en förfrågan på Instagram om man ville vara med på en readalong en s.k Tandem Readalong och givetvis tackade jag Ja. Dock dröjde det evigheter innan boken kom så vi fick börja med e-boken. Jag läste ut boken igår och idag kom boken.

Hur är själva layouten? Textstorlek? Omslag? Bilder? Uppläsare?


Omslaget är verkligen inte så snyggt, väldigt tråkigt. Textstorleken är bra på e-boken.

Hur var språket? Lättläst, målande m.m Uppläsningen? 


Början på boken var ingen hit, det formligen regnade personer och det var ett jobbigt att hålla reda på alla. Varför inte ett persongalleri i början av boken det hade underlättat så otroligt. Jag är inte ens säker på jag läst vidare om det inte var för mina readalong vänner med Boktokig i spetsen.

Var det något du inte förstod eller tyckte var svårt? 


Det var vissa ord med kursiv stil man inte fick förklarat.

Vad gillade du med boken?


Jag gillade inte boken alls i början men ungefär en tredjedel in i boken vände det och jag börjar förstå varför Winslow är en så stor författare. Nu blir jag sjukt sugen på att läsa mer av författaren.

Vad var mindre bra? Var det några ställen som var tråkiga? Hoppade du över några ställen? 


Det hade underlättat med ett persongalleri, som sagt.

Hur är karaktärerna? Vilka är huvudfigurerna? Har du någon favorit bland dem?


Danny är helt klart min favorit i boken, trots att han är en "gangster" så verkar han så sympatisk och månar om sin familj. Dessutom är det han som får ordna upp allt.

Hur var beskrivningarna i boken? Miljön och personerna m.m

Beskrivningarna var helt okej, inte precis så jag kände igen mig. Dessutom fick man genom Google maps bilder på vissa ställen. 

Vad var annorlunda med denna boken?


Det var en gangsterbok och jag läste den tillsammans med andra. Då fick man sådan kort man skulle fundera över.

Vad kunde gjort boken bättre?


Jag har sagt det innan men ett persongalleri i början.

Skulle du vilja läsa mer av författaren?


Jag fick upp ögonen för författaren så klart JA på frågan. Sen ska det bli en trilogi och jag vill veta hur det går sen.

Sammanfattning.


Det är två familjer som styr Providence, en irländsk och en italiensk, Danny Ryan som är vår huvudperson är ingift i familjen, den irländska. Allt fungerar bra tills en underskön kvinna dyker upp och ställer till det, ja, egentligen inte hon utan männen. Det är då saker och ting börjar hända. Providence är en stad i delstaten Rhode Islands som ligger mellan Boston och New York. Det finns referenser till Illiaden, nu har jag inte läst den men ändå lite extra krydda till boken. Så mitt slutgiltiga omdöme blir att det är en klart läsvärd bok bara man kommer över den första tredjedelen och helt klart vill jag läsa fortsättningen. 

Vad ger du boken för betyg?

BETYG 4
Format Inbunden
Språk Svenska
Antal sidor 387
Utgivningsdatum 2022-06-02
Upplaga 1
Förlag HarperCollins Nordic
Översättare Camilla Jacobsson
Medarbetare Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner 218 x 150 x 30 mm
Vikt 465 g
SAB Hce
ISBN 9789150969962
Min bok och e-bok är ett recensionsexemplar från Harper Collins Nordic.🖤🤎🖤
Tack till Boktokig som höll i readalongen.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar