onsdag 7 oktober 2015

M J Arlidge - Ole dole

Ett ungt förälskat par vaknar upp ur medvetslöshet, desorienterade och fångna i något som verkar vara en kakelklädd container. Det är mörkt och kallt, och det är omöjligt att ta sig ut. Deras fängelse tycks först vara helt tomt men när de famlar i mörkret finner de två saker: en pistol och en mobiltelefon.
Det ringer i mobilen. En röst talar om att vapnet är laddat med en kula. Den som skjuter den andra kommer att bli fri och få leva. Därefter bryts samtalet.

Det tar två veckor av hunger, skräck, smuts och kyla innan en av dem ger efter.
Någon har satt den här typen av kidnappningar i system; fler par försvinner – arbetskollegor, mor och dotter, två prostituerade kvinnor. Alla ges samma förutsättningar och alla ställs inför samma ultimatum. En får leva. En ska dö.

Kriminalkommissarie Helen Grace och hennes kollegor har aldrig upplevt något liknande. De ser inget samband mellan offren. Helen är skicklig, stark och rättfärdig. Men hon har själv upplevt fruktansvärda saker och måste regelbundet ge utlopp åt sina inre demoner genom att låta sig piskas.

När Helen äntligen tycker sig se ett mönster i utredningen är lösningen långt värre än hon någonsin kunnat ana. Hämtat från Lind&Co

Det är lustigt men ibland gör man sig en föreställning om vad boken kommer handla om innan man börjar läsa. Och min föreställning stämde inte alls in på denna bok, jag trodde nog det skulle handla mer om paret som vaknar upp i containern. Men hela tiden kommer det nya personer och början blir en aning trögläst med mycket tillbakabläddrande, smått rörigt med andra ord. Så det tog ungefär halva boken innan jag fick grepp om personerna. Men sedan hämtade den sig (eller så var det jag som vaknade) och blev faktiskt riktigt spännande, jag råder dock ingen som är känslig att läsa denna för den är gräsligt äcklig. BETYG 3+
Inbunden
Språk: Svenska
Serie: Helen Grace (del 1)
Antal sidor: 347
Utg.datum: 2015-08-24
Upplaga: 1
Förlag: Lind & Co
Översättare: Lena Kamhed
Originaltitel: Eeny Meeny
Dimensioner: 215 x 145 x 25 mm
Vikt: 531 g
SAB: Hce
ISBN: 9789174614046
Tack Lind&Co för rec.ex ♥
Köp boken på Bokus eller Adlibris eller Cdon

4 kommentarer :

 1. Jag vet inte varför, men jag har börjat dras mot sådana här böcker. Fattar verkligen inte varför, då jag egentligen är alldeles för mesig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast denna var mer äcklig än skrämmande

   Radera
 2. Har funderat på att lyssna på den här boken men när du nämner alla dessa personer hit och dit och att den dessutom är äcklig hoppar jag över den. Jag lockas verkligen inte av äckliga böcker och har nyss slutat läsa en bok bara på grund av det (Inga kelgrisar, inga styvbarn av C Sigesgård)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då ska du verkligen inte läsa denna bok för den var äcklig, nästan så jag ...

   Radera