tisdag 26 april 2022

Nyfiken på

Två par ger sig ut och fjällvandrar i Sareks vackra vildmark – alla kommer inte levande därifrån …

Sarek är en psykologisk thriller i en stämningsfull och oväntad miljö: Sarek Nationalpark. Det som börjar som ett spännande äventyr för fyra vänner under en fjällvandring, förvandlas snart till en klaustrofobisk mardröm som kommer att förändra deras liv för evigt …

Stockholm, början av september. Anna och Henrik låser dörren till sin gemensamma lägenhet och går mot Centralstationen. De är klädda i vandringskläder och i ryggsäckarna ligger allt de behöver kommande dagar. Trangiakök, pulversoppor, underställ, klädombyten, russin, regnställ, multifunktionskniv, karta ... Ända sedan de träffades under studietiden i Uppsala har de fjällvandrat en vecka varje år, tillsammans med sin gemensamma vän Milena. Men i år är det annorlunda. Den eviga singeln Milena har träffat en ny man som hon bett om att få ta med sig.

En stund senare sitter alla fyra i restaurangvagnen. Milenas nya man Jacob visar sig vara riktigt trevlig. Hans ögon glittrar när han underhåller med anekdoter från sina tidigare fjällresor. Så ger han Milena ett ögonkast. ”Det är så här, säger han, att vi undrar om ni vill åka till Sarek i stället?” Stämningen blir spänd. Henrik vill inte ändra planerna i sista stund, men Jacob är påstridig. Han tar fram en karta och börjar förklara hur han tänkt att de ska ta sig in i nationalparken.

Redan med en snabb blick på kartan kan Anna se att Sarek är betydligt mer dramatiskt än deras planerade tur på Kungsleden. Bruna högfjällsmassiv, vita glaciärer och blå vattendrag. Inne i parken finns Rovdjurstorget, där man kan se björn, varg, järv och lo. Det här är vildmarken, tusentals kvadratkilometer utan leder eller stugor, svårforcerad och oförlåtande. Här kan man vandra i dagar utan att se en annan människa, särskilt nu i september. Mitt i parken är en nödtelefon markerad. Om man befinner sig i parkens avlägsnare hörn kan det ta dagar att bara ta sig dit, inser hon.

Men plötsligt är det bestämt att de ska åka till Sarek i stället. Anna känner hur det pirrar i magen över äventyret som väntar. Men samtidigt är det något som skaver. Det är något med Jacob. Hon känner igen honom …
Jag tycker det låter så spännande.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar