onsdag 31 december 2014

Agatha Christie - Poirots jul

ATT DEN GAMLE MANNEN HADE SÅ MYCKET BLOD I SIG!
Den åldrade miljonären Simeon Lee har tre vuxna söner. Alla lika försummade som fyllda av hat mot varandra och sin far. Väl medveten om detta finner Simeon en sadistisk tillfredsställelse i att samla den dysfunktionella familjen för att fira jul tillsammans. Fast i sin rullstol ägnar han högtiden åt att utdela trakasserier och det råder ingen brist på konflikter i familjen. Men när Simeon hittas ihjälslagen går ändå ingenting ihop.

Från sitt stilla julfirande kallas Hercule Poirot till familjen Lees gods. Allt efter som han lägger ihop bitarna i mysteriet nystas fler mörka hemligheter upp än vad familjen skulle önska.
Poirots jul utkom år 1938 och mottogs med mycket fina recensioner. I Sverige har boken oförtjänt hamnat i skymundan trots att den anses vara en av Agatha Christies främsta romaner.

Agatha Christies romaner har sedan flera år varit out-of-print. Med start hösten 2014 kommer nyöversättningar ut av den stora deckarförfattarinnans verk.
I nyöversättning av Helen Ljungmark har Agatha Christies romaner fått en enhetlighet som spänner över författarskapet. Förlegade begrepp har moderniserats utan att böckerna har förlorat en språklig förankring till den tid då de skrevs. Samtidigt har en brittisk underfundighet som tidigare förbisetts lyfts fram.

Först ut är: Mordet på Orientexpressen och Huset på udden i september 2014 följt av Och så var de bara en i november, Poirots jul i december och Döden på Nilen, Badortsmysteriet, Fem små grisar och Miss Marples mysterier under 2015.
Serien är formgiven av Sara R. Acedo och ges ut av Bookmark Förlag. Hämtat från Bokus

Detta var en av julklapparna från mina barn (fick även Huset på udden) och jag blev så sugen på att läsa att jag satte igång direkt. Nu handlar den inte så mycket om jul precis mer än att allt händer under jultid. Men förutom det har den allt som en pusseldeckare ska ha and I love it. Det börjar med att man får "någorlunda" lära känna personerna i Simeon Lee´s familj, när de en efter en kommer till huset för att fira jul. Alla verkar givetvis ha en dold agenda och deras intryck av Simeon Lee är inte allt för positivt. Det är upptakten till en deckare i klass, där man själv sitter och försöker lista ut vem som kan vara mördaren. Men jag var naturligtvis helt fel ute. Tack barnen för fina julklappen, som fick avsluta mitt bokår.
BETYG 5+
Inbunden
Språk: Svenska
Serie: Agatha Christie
Antal sidor: 272
Utg.datum: 2014-11-28
Upplaga: 1
Förlag: Bookmark Förlag
Översättare: Helen Ljungmark
Originaltitel: Hercule Poirot's Christmas
Medarbetare: Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner: 196 x 140 x 25 mm
Vikt: 384 g
SAB: Hce
ISBN: 9789175471679

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar